ΕΘΝΙΚΑ

Διεθνολόγος Γιώργος Τζογόπουλος στο Newsbomb.gr: Πλεονέκτημα της Ελλάδας με τα F-35, αλλά...

Διεθνολόγος Γιώργος Τζογόπουλος στο Newsbomb.gr: Πλεονέκτημα της Ελλάδας με τα F-35, αλλά...

Σύμφωνα με τον ίδιο «πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία δεν μπορεί να αποκλειστεί»

Την πρόθεση των ΗΠΑ να προσφέρουν ένα «ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα», έναντι της Τουρκίας με την προμήθεια των σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-35, διαπιστώνει o ειδικός σε θέματα ΜΜΕ και λέκτορας διεθνών σχέσεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Γιώργος Τζογόπουλος.

Ο Γιώργος Τζογόπουλος, συν τοις άλλοις ανώτερος συνεργάτης στο Centre International de Formation Européenne, μιλάει στο Newsbomb.gr και αναλύει την απόφαση για τα αεροσκάφη στην Ελλάδα σε σχέση και με την διαφαινόμενη προμήθεια F-16 στην Τουρκία.

Ο κ. Τζογόπουλος εκτιμάει ότι η απόφαση των ΗΠΑ έχει αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα και εξηγεί: «Ελλάδα και Τουρκία είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, ωστόσο ο αυτόνομος χαρακτήρας της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει την αμερικανική κυβέρνηση να εφαρμόσει διαφορετικές τακτικές στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της, ικανοποιώντας κατά κάποιο τρόπο και τις δύο πλευρές. Η Ουάσιγκτον κοπιάζει προκειμένου να περιορίσει το άνοιγμα της Τουρκίας προς την Ανατολή, το οποίο εξελίσσεται ως μια συνεχής διαδικασία και δεν σταματά με τις τρέχουσες πωλήσεις».

Αυτό είναι το «κλειδί» για την ειδικό αναλυτή, ο οποίος πιστεύει ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει να παράσχει στην Αθήνα το προαναφερόμενο «ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα, αποφεύγοντας παράλληλα να αποξενώσει αμετάκλητα την Άγκυρα».

Σύμφωνα με τον κ. Τζογόπουλο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διάγουν στην παρούσα φάση μια περίοδο σταθερότητας, ωστόσο διατηρεί και τις επιφυλάξεις του για το πόσο μπορεί να κρατήσει αυτό. «Για να συγκρίνουμε την ισορροπία της αεροπορικής ισχύος στο Αιγαίο χρειαζόμαστε συγκεκριμένους αριθμούς και χρονοδιαγράμματα», υποστηρίζει. «Δεν είναι σαφές, για παράδειγμα, πόσα μαχητικά F-35 θα μπορούσε να λάβει η Ελλάδα και πότε», προσθέτει.

Ο ειδικός αναλυτής υπενθυμίζει ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν διακαώς τη συνεχιζόμενη εκτόνωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, «αλλά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για νέους γύρους εντάσεων αργά ή γρήγορα», όπως προειδοποιεί. «Εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία για τις ΗΠΑ δεν είναι η ίδια η ισορροπία της αεροπορικής ισχύος στο Αιγαίο, αλλά το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους να αποτρέψουν μια κατάσταση όπου η Τουρκία θα μπορούσε να χαθεί».

Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις

Στη συνέχεια ο κ. Τζογόπουλος αναλύει στο Newsbomb.gr το πλαίσιο των σχέσεων Ουάσιγκτον-Άγκυρας.

Καταρχάς εκτιμάει πως μια «πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία δεν μπορεί να αποκλειστεί», παρά τους πολύ συγκεκριμένους και αυστηρούς όρους που έχουν θέσει οι Αμερικανοί και μεταξύ άλλων έχουν να κάνουν με τα ρωσικά συστήματα S-300.

Ο Γιώργος Τζογόπουλος εξαρτά σε μεγάλο βαθμό το μέλλον των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης και την προμήθεια αεροσκαφών τελευταίες γενιάς, από το αποτέλεσμα των επερχόμενων αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

«Το αμερικανοτουρκικό παζάρι έχει δύο νικητές και έναν ηττημένο. Οι νικητές είναι οι ΗΠΑ και η Τουρκία, με την πρώτη να εξασφαλίζει άλλη μια επικερδή πώληση όπλων και τη δεύτερη να λαμβάνει τα αεροσκάφη που ζητούσε. Από την άλλη πλευρά, το ΝΑΤΟ είναι σαφώς χαμένο, καθώς το "μήνυμα που στέλνεται στα άλλα μέλη" είναι ότι η αυτονομία στην εξωτερική πολιτική, στην προκειμένη περίπτωση της Τουρκίας, "θα μπορούσε να είναι μια επιλογή για τα κράτη χωρίς σοβαρές επιπτώσεις"», εξηγεί για το ζήτημα των F-16.

Πού είναι τα όρια του αμερικανοτουρκικού παζαριού;

Προειδοποιεί δε, συνυπολογίζοντας πως το ‘ΟΚ’ για τα F-16 προήλθε μετά την έγκριση για τη Σουηδία, πως «παραμένει ασαφές πώς και μέχρι πού θα μπορούσε να οριοθετηθεί το παζάρι Ουάσιγκτον-Άγκυρας»

«Σήμερα είναι η έγκριση της Σουηδίας και αύριο μπορεί να είναι ένα άλλο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών. Η τουρκική τακτική στο πεδίο των διαπραγματεύσεων παράγει αποτελέσματα και αυτό είναι που θα πρέπει να προκαλεί κάποια ανησυχία», εκτιμάει.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αποκλείεται στο μέλλον η Τουρκία φοβούμενη την ελληνική υπεροχή και το στρατιωτική πλεονέκτημα να θέσει ακριβώς αυτό το ζήτημα επί τάπητος για ένα νέο «ανατολίτικο παζάρι» με τις ΗΠΑ, με ό,τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για την χώρα μας.