ΕΘΝΙΚΑ

Τζον Σαρμπάνης: Το πρόγραμμα των τουρκικών F-16 θα επαναξιολογηθεί εάν τα χρησιμοποιήσει «λάθος»

Τζον Σαρμπάνης: Το πρόγραμμα των τουρκικών F-16 θα επαναξιολογηθεί εάν τα χρησιμοποιήσει «λάθος»

Ο Τζον Σαρμπάνης επιβεβαιώνει πως το Κογκρέσο διαθέτει ένα σύνολο από γραπτές διαβεβαιώσεις για τα F-16 που θα δίνονταν στην Τουρκία

Ο βουλευτής των δημοκρατικών, Τζον Σαρμπάνης, μιλά στην κάμερα του «OPEN» για τις συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με τις ΗΠΑ για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τζον Σαρμπάνης επιβεβαιώνει πως το Κογκρέσο διαθέτει ένα σύνολο επικοινωνιών αλλά και γραπτές διαβεβαιώσεις για τα F-16 που θα δίνονταν στην Τουρκία πως δεν χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Το σύνολων αυτών, έχουν έρθει από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους βασικούς Προέδρους των Επιτροπών που έχουν δικαιοδοσία.

«Νομίζω πως εάν δεν υπήρχαν αυτές οι διαβεβαιώσεις, οι επικεφαλής δεν θα ενέκριναν την πώληση και δεν θα υποδείκνυαν την άνεση τους με αυτήν» είπε χαρακτηριστικά.

Έπειτα, ο βουλευτής των δημοκρατικών εξήγησε πως εάν αυτός ο μηχανισμός δεν λειτουργήσει, θα υπάρξει επαναξιολόγηση σε σχέση με την παράδοση και τον χρόνο παράδοσης αυτών. Έπειτα, ανέφερε πως είναι «πρόωρο να ξεκινήσει μια συζήτηση για την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35». Ωστόσο τόνισε πως χρειάζεται διεξοδική αξιολόγηση και πολύ ελεγχο.

Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία των ΗΠΑ με την Τουρκία εξαρτιόταν πρώτα από το ότι η Αθήνα δεν θα παρεμπόδιζε την πώληση και ταυτόχρονα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα πιο προηγμένα F-35.

Η γερασμένη αεροπορία της Τουρκίας θα ωφεληθεί από τα νέα F-16, καθώς υπέφερε από την αποβολή από το κοινό πρόγραμμα μαχητικών F-35 υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2019 λόγω της απόφασης του Ερντογάν να αποκτήσει ένα προηγμένο ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας.