ΕΘΝΙΚΑ

Guardian: Η αξία των μαχητικών που αγοράζουν Ελλάδα και Τουρκία - Το παρασκήνιο της συμφωνίας

Guardian: Η αξία των μαχητικών που αγοράζουν Ελλάδα και Τουρκία - Το παρασκήνιο της συμφωνίας

Οι δύο χώρες θα αγοράσουν από 40 μαχητικά η καθεμία και πλέον αναμένεται το  Στέιτ Ντιπάρτμεντ Να ενημερώσει το Κογκρέσο για τη συμφωνία

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι ενέκρινε μια συμφωνία 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, αφού η Άγκυρα επικύρωσε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ , ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα ενημερώσει τώρα το Κογκρέσο για τη συμφωνία, καθώς και για μια ξεχωριστή πώληση 40 F-35 στην Ελλάδα 8,6 δισ. δολαρίων.

Η Τουρκία θα λάβει 40 νέα F-16 και θα αναβαθμίσει σε 79 από τα αεροσκάφη του υπάρχοντος στόλου της, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δελτίο τύπου.

Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν πράσινο φως στη συναλλαγή έως ότου έφτασαν στην Ουάσιγκτον τα μέσα επικύρωσης της Σουηδίας από την Τουρκία, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, τονίζοντας τον εξαιρετικά ευαίσθητο χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ την Τρίτη μετά από περισσότερο από ένα χρόνο καθυστερήσεων που αναστάτωσαν τις δυτικές προσπάθειες να δείξει αποφασιστικότητα απέναντι στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρχικά αντιτάχθηκε στην προσπάθεια της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ λόγω της αντιληπτής αποδοχής από τη Στοκχόλμη των κουρδικών ομάδων που η Άγκυρα θεωρεί ως «τρομοκρατικές» οργανώσεις. Η Σουηδία απάντησε αυστηροποιώντας την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία και λαμβάνοντας άλλα μέτρα ασφαλείας που ζήτησε ο Ερντογάν.

Αλλά ο Ερντογάν στράφηκε στη συνέχεια σε μια ανεκπλήρωτη δέσμευση των ΗΠΑ να παραδώσουν μια παρτίδα μαχητικών αεροσκαφών F-16 που αντιμετώπισε αντίσταση στο Κογκρέσο λόγω της υποχώρησης της Τουρκίας στα ανθρώπινα δικαιώματα και των αντιπαραθέσεων με την Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο ισχυρός πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, ο Δημοκρατικός Ben Cardin, δήλωσε την Παρασκευή ότι θα επιτρέψει την πώληση F-16 στην Τουρκία.

«Η έγκρισή μου στο αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει αεροσκάφη F-16 εξαρτάται από την τουρκική έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αλλά μην κάνετε λάθος: Αυτή δεν ήταν μια απόφαση που πήρα ελαφρά», είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ηγήθηκε μιας έντονης διπλωματικής προσπάθειας για τη διαμεσολάβηση της συμφωνίας, λέγοντας στον Τούρκο πρόεδρο τρεις φορές κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Άγκυρα αμέσως μετά τον σεισμό του Φεβρουαρίου του 2023 ότι δεν θα υπήρχαν αεροπλάνα εάν η Τουρκία εμπόδιζε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι ηγέτες της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας και των επιτροπών εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων εξετάζουν κάθε σημαντική ξένη πώληση όπλων. Κάνουν τακτικά ερωτήσεις ή εκφράζουν ανησυχίες για ανθρώπινα δικαιώματα ή διπλωματικά ζητήματα που μπορεί να καθυστερήσουν ή να σταματήσουν τέτοιες συμφωνίες.

Μετά τη μεταφορά της επίσημης ειδοποίησης από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το Κογκρέσο έχει 15 ημέρες για να αντιταχθεί στην πώληση, μετά τις οποίες θεωρείται οριστική.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν αναμένουν ότι το Κογκρέσο θα εμποδίσει καμία από τις δύο πωλήσεις, παρά την κριτική που ασκεί η Τουρκία από ορισμένα μέλη.

Η Αθήνα εν τω μεταξύ αντιτάχθηκε σθεναρά στην πώληση λόγω ανεπίλυτων εδαφικών διαφορών με την Τουρκία στην πλούσια σε ενέργεια περιοχή της Μεσογείου.

Η συμφωνία των ΗΠΑ με την Τουρκία εξαρτιόταν πρώτα από το ότι η Αθήνα δεν θα παρεμπόδιζε την πώληση και ταυτόχρονα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα πιο προηγμένα F-35.

Η γερασμένη αεροπορία της Τουρκίας θα ωφεληθεί από τα νέα F-16, καθώς υπέφερε από την αποβολή από το κοινό πρόγραμμα μαχητικών F-35 υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2019 λόγω της απόφασης του Ερντογάν να αποκτήσει ένα προηγμένο ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας.

Το πράσινο φως της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αφήνει την Ουγγαρία ως το τελευταίο κράτημα σε μια ενταξιακή διαδικασία που ξεκίνησαν η Σουηδία και η Φινλανδία πριν από σχεδόν δύο χρόνια, μόλις ξέσπασε η ρωσο0ουκρανική σύγκρουση.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν κάλεσε την Τρίτη τον Σουηδό ομόλογό του στη Βουδαπέστη για να συζητήσουν την προσφορά, αν και προέκυψαν υπαινιγμοί για εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.

πηγή: Guradian