ΕΘΝΙΚΑ

«Τα F–16 δεν θα μπορούν να πετούν στο Αιγαίο, απέναντι στην Ελλάδα», σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ

«Τα F–16 δεν θα μπορούν να πετούν στο Αιγαίο, απέναντι στην Ελλάδα», σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ
AP, φωτογραφία αρχείου.

«Τώρα, καταντήσαμε να παρακαλάμε να λάβουν οι Έλληνες τα F–35, προκειμένου να μας δώσουν τα F–16», σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι ενέκρινε συμφωνία 23 δισ. δολαρίων για την πώληση πολεμικών αεροσκαφών F–16 στην Τουρκία, αφού η Άγκυρα επικύρωσε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα ενημερώσει το Κογκρέσο για τη συμφωνία, καθώς και για ξεχωριστή πώληση 40 μαχητικών F–35 στην Ελλάδα έναντι 8,6 δισ. δολαρίων. Η Τουρκία θα λάβει 40 νέα F–16 και θα αναβαθμίσει 79 από τα αεροσκάφη του υπάρχοντος στόλου της.

Τα Μέσα ενημέρωσης της γείτονος σχολίασαν την είδηση σημειώνοντας πως «τα τουρκικά F–16 δεν θα μπορούν να πετούν στο Αιγαίο απέναντι στην Ελλάδα», ενώ, αναλυτές υπογράμμισαν ότι «τα ελληνικά F–35 είναι αόρατα και νέας τεχνολογίας. Οι Τούρκοι πιλότοι είχαν εκπαιδευθεί στα F–35 και τώρα τα πήραν οι Έλληνες», σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη.

Ρεπορτάζ τηλεοπτικού δικτύου SOZCU TV: «Η Τουρκία είχε ήδη πληρώσει 1.4 δισ. δολάρια για τα F–35 και είχε ξεκινήσει η εκπαίδευση των πιλότων. Αν η Τουρκία δεν είχε αποκλειστεί από το πρόγραμμα των F–35, συνολικά θα είχε πληρώσει 11 δι. δολάρια και τα F–35 θα είχαν ενταχθεί στην Τουρκική Αεροπορία.

Ενώ η Τουρκία θα πάρει την εκσυγχρονισμένη έκδοση των F–16 τα οποία είναι αεροσκάφη που παράγονται με τεχνολογία 40 ετών, η Ελλάδα θα εντάξει στο στόλο της 40 F–35 τα οποία είναι αεροσκάφη 5ης γενιάς. Μπορεί η χρήση των F–35 να είναι ιδιαίτερα ακριβή έχει την ιδιότητα της χαμηλής ορατότητας, τα εχθρικά μαχητικά μέχρι μία συγκεκριμένη απόσταση δεν μπορούν να εντοπίσουν τα F–35.

Αυτά τα μαχητικά χαρακτηρίζονται ως “κινούμενοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές”, καθώς διαθέτουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Σε περίπτωση που δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα στο Κογκρέσο, η Τουρκία δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα νέα F–16 ούτε στο Αιγαίο απέναντι στην Ελλάδα, ούτε στα βορειοανατολικά της Συρίας».

Ο παρουσιαστής του SOZCU TV, Φατίχ Πορτακάλ ανέφερε πως «πραγματικά βλέπω αυτές τις ειδήσεις και γελώ. Καθώς η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν έχει καμία ικανότητα να προβλέπει τις εξελίξεις. Ο Ερντογάν είχε πάει στη Γερμανία και έλεγε: “Θα πάρουμε EuroFighter κι ας μην μας τα δίνει η Γερμανία”. Θα μπορούσε να υπάρχει μία κυβέρνηση που κάνει τόσο κακό παζάρι».

Ερντογάν: «Θα ναυπηγήσουμε δεύτερο αεροπλανοφόρο – Αν δεν παράγεις δικά σου όπλα, δεν είσαι κράτος»

«Αν δεν έχουμε δική μας αμυντική βιομηχανία, θα έρχονται κάτι μίζεροι και θα μας κάνουν μαγκιές. Με την αμυντική μας βιομηχανία ναυπηγήσαμε το δικό μας αεροπλανοφόρο; Nαι, το κάναμε. Κατασκευάσαμε τα δικά μας ρομπότ; Ναι το κάναμε. Θα συνεχίσουμε, διότι δίχως αυτά, δεν μπορείς να είσαι κράτος.

Όταν είχαμε έρθει στην εξουσία, η παραγωγή της αμυντικής μας βιομηχανίας έφθανε στο 20%. Σήμερα, είμαστε στο 80%. Από εκεί φτάσαμε στο σημείο αυτό. Στόχος είναι το 100%. Αν δεν το κάνεις αυτό, ο κάθε ένας μίζερος θα έρχεται μπροστά σου και θα σου κάνει μαγκιές. Τώρα εμείς, αν θέλει ο Θεός, θα ναυπηγήσουμε το δεύτερο αεροπλανοφόρο κι αυτό θα το καταφέρουμε στα δικά μας ναυπηγεία», ισχυρίσθηκε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Σχετικές ειδήσεις