ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανικά drones επιτέθηκαν σε διυλιστήριο πετρελαίου στη ρωσική περιφέρεια Καλούγκα

Ουκρανικά drones επιτέθηκαν σε διυλιστήριο πετρελαίου στη ρωσική περιφέρεια Καλούγκα
Twitter

Ουκρανική πηγή δήλωσε πως η Ουκρανία ελέγχει την έκταση των ζημιών στις εγκαταστάσεις

Ζημιές σε μικρό διυλιστήριο πετρελαίου στην περιφέρεια Καλούγκα της Ρωσίας προκάλεσε η επίθεση μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Ουκρανία. Πρόκειται για μια επιχείρηση που διενεργήθηκε νωρίτερα σήμερα (15/3) από τη στρατιωτική υπηρεσία κατασκοπείας GUR, όπως δήλωσε στο Reuters πηγή των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Το Κίεβο έχει πραγματοποιήσει σειρά επιθέσεων με drones σε μεγάλες ρωσικές εγκαταστάσεις διύλισης πετρελαίου την τελευταία εβδομάδα, προσπαθώντας να θέσει στο στόχαστρο την «ψυχή» της ρωσικής οικονομίας δύο και πλέον χρόνια αφότου η Μόσχα εξαπέλυσε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία.

Το διυλιστήριο Καλούγκα, που ανήκει σε ιδιώτη και βρίσκεται περίπου 65 χλμ. από τα περίχωρα της Μόσχας, δεν είναι από τις σημαντικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Ρωσίας. Λέει πως η βασική ικανότητα επεξεργασίας της μονάδας ανέρχεται στο 1,2 εκατ. τόνους ετησίως, περίπου 24.000 βαρέλια ημερησίως.

Η ουκρανική πηγή δήλωσε πως η Ουκρανία ελέγχει την έκταση των ζημιών στις εγκαταστάσεις.

Ο Βιτσισλάβ Σάπσα, ο Ρώσος κυβερνήτης της περιφέρειας Καλούγκα, δήλωσε νωρίτερα στην εφαρμογή Telegram πως η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε τέσσερα drones στην περιοχή όπου βρίσκεται το διυλιστήριο και πως δεν σημειώθηκαν ζημιές στις υποδομές ή απώλειες.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από την εταιρία στην οποία ανήκει το διυλιστήριο.

Το Reuters δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τις δηλώσεις.

Η Ουκρανία έχει δώσει προτεραιότητα στην παραγωγή μεγάλου βεληνεκούς drones στη διάρκεια του πολέμου της με τη Ρωσία προκειμένου να μειώσει την απόσταση στις ικανότητες πληγμάτων καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πολύ μεγαλύτερο εχθρό με πολύ πιο εξελιγμένο οπλισμό.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής της Ουκρανίας, ο οποίος είναι υπέρμαχος της εγχώριας παραγωγής drones, δήλωσε στο Reuters τον Φεβρουάριο πως η Ουκρανία σχεδιάζει να παραγάγει χιλιάδες μεγάλου βεληνεκούς drones φέτος για πλήγματα στη Ρωσία.

Η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει χιλιάδες ιρανικής κατασκευής επιθετικά drones "Shahed" προκειμένου να βομβαρδίσει στόχους στην Ουκρανία από τον πρώτο χρόνο του πολέμου, λένε Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στην πόλη Βινίτσια της κεντρικής Ουκρανίας όταν επλήγη πολυκατοικία στη διάρκεια ρωσικής επίθεσης με drone, δήλωσαν αξιωματούχοι του Κιέβου.