ΚΟΣΜΟΣ

Σομαλία: Επίθεση των ανταρτών Σεμπάμπ σε ξενοδοχείο - Τρεις νεκροί

Σομαλία: Επίθεση των ανταρτών Σεμπάμπ σε ξενοδοχείο - Τρεις νεκροί
AP

Οι αντάρτες Σεμπάμπ στη Σομαλία συνδέονται με τους μαχητές της Αλ Κάιντα

Θανάσιμη επίθεση σε ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα της Σομαλίας σημειώθηκε αργά χθες, Πέμπτη (14/3), όπου σκοτώθηκαν τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν ενώ άλλοι 27 τραυματίστηκαν. Η αστυνομία δήλωσε πως πρόκειται για το πιο πρόσφατο επεισόδιο που υπογραμμίζει την ικανότητα των ανταρτών Σεμπάμπ να χτυπάνε.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας είχαν θεαθεί νωρίτερα να αναπτύσσονται περιμετρικά του Syl Hotel, όπου συχνάζουν συνήθως κυβερνητικοί αξιωματούχοι και βουλευτές, μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ και την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι συνδεόμενοι με την Αλ Κάιντα μαχητές.

«Τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν. Δεκαοκτώ άμαχοι και εννέα στρατιώτες τραυματίστηκαν στην επίθεση στο ξενοδοχείο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Κάσιμ Άχμεντ Ρόμπολ, σε συνέντευξη Τύπου. «Και οι πέντε τρομοκράτες πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν και τα πτώματά τους εντοπίστηκαν».

Η οργάνωση Σεμπάμπ διεξάγει σκληρό αντάρτικο εναντίον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Σομαλίας από το 2006 στην προσπάθεια να εγκαθιδρύσει τη δική της διακυβέρνηση στη βάση της δικής της ερμηνείας του ισλαμικού νόμου (σαρία).

Κατά τη χθεσινή επίθεση, κάτοικοι άκουσαν μια έκρηξη την οποία ακολούθησαν πυρά όπλων καθώς οι επιτιθέμενοι εισέρχονταν στο ξενοδοχείο, όπως είπαν στο Reuters.

Μια δεύτερη έκρηξη ακολούθησε αρκετά λεπτά αργότερα, ανέφεραν ένας δημοσιογράφος του Reuters και ένας κάτοικος.

Παρότι έχει εκδιωχθεί από αρκετές περιοχές από δυνάμεις υποστηριζόμενες από την κυβέρνηση από τα μέσα της δεκαετίας του 2010, η οργάνωση εξακολουθεί να ελέγχει τεράστιες περιοχές στη νότια και κεντρική Σομαλία και να εξαπολύει σποραδικές επιθέσεις σε αμάχους και στρατιωτικούς στόχους.

Τον Ιούνιο, μαχητές της Σεμπάμπ σκότωσαν εννέα ανθρώπους στο εστιατόριο Pearl στην πρωτεύουσα. Το 2019, μαχητές της επιτέθηκαν στο Syl Hotel.