ΚΟΣΜΟΣ

Μπέρνι Σάντερς: Με νομοσχέδιο θέλει να καθιερώσει εργασιακή εβδομάδα 32 ωρών με τον ίδιο μισθό

Μπέρνι Σάντερς: Με νομοσχέδιο θέλει να καθιερώσει εργασιακή εβδομάδα 32 ωρών με τον ίδιο μισθό
Φωτ.: Unsplash

O γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς θέλει να μειώσει την εβδομάδα εργασίας από 40 σε 32 ώρες

Στο νομοσχέδιό του, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς θέλει να μειώσει την εβδομάδα εργασίας από 40 σε 32 ώρες, προκειμένου να «εκμεταλλευτεί τον ελεύθερο χρόνο και να μειώσει το άγχος».

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς , ως πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Παιδείας και Εργασίας της Γερουσίας, προωθεί αυτήν την εβδομάδα ένα νομοσχέδιο για τη μείωση των ωρών εργασίας της εβδομάδας, διατηρώντας παράλληλα τα επίπεδα μισθών των Αμερικανών.

Στόχος του είναι να περάσει από μια εβδομάδα 40 ωρών εργασίας σε μια εβδομάδα 32 ωρών. Σύμφωνα με τον Σάντερς αυτή η πρωτοβουλία αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός «για να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι επωφελούνται από τη μαζική αύξηση της παραγωγικότητας που οδηγείται από την τεχνητή νοημοσύνη, τον αυτοματισμό και τις νέες τεχνολογίες », όπως είπε σε δήλωση την Τετάρτη 13 Μαρτίου. Αυτό το νομοσχέδιο έχει ήδη λάβει την υποστήριξη των 4 Day Week Global και WorkFour , δύο αμερικανικών ενώσεων που έχουν λάβει συντονισμένες πρωτοβουλίες για την τετραήμερη εβδομάδα.

Μικρότερη εργασιακή εβδομάδα για να μειωθεί το άγχος

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής επιμένει ότι αυτή η πρόταση δεν είναι ριζοσπαστική, επισημαίνοντας ότι «οι Αμερικανοί εργαζόμενοι είναι 400% πιο παραγωγικοί από ό,τι στη δεκαετία του 1940 », παρά την εβδομαδιαία 40ωρη εργασία που καθιερώθηκε εκείνη την εποχή. Ωστόσο, πολλοί Αμερικανοί εργαζόμενοι εργάζονται επί του παρόντος περισσότερες ώρες με χαμηλότερους μισθούς από ό,τι πριν από δεκαετίες, μια κατάσταση που ο Σάντερς θέλει να αλλάξει.

Διαβεβαιώνει, στο δελτίο τύπου του, ότι είναι καιρός οι εργαζόμενοι οικογενειάρχες να επωφεληθούν από την αυξημένη παραγωγικότητα, επιτρέποντάς τους έτσι να απολαμβάνουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο, να περνούν χρόνο με την οικογένεια, να εκμεταλλεύονται εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ευκαιρίες και να μειώνουν το άγχος.