ΚΟΣΜΟΣ

Το Νέο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Μπάουχαους επιστρέφει στις Βρυξέλλες με ελληνική συμμετοχή

Το Νέο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Μπάουχαους επιστρέφει στις Βρυξέλλες με ελληνική συμμετοχή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με τη Bελγική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διοργανώνει τη δεύτερη έκδοση του Φεστιβάλ του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους, μια πρωτοβουλία που συνδέει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία με την καθημερινή ζωή καθώς επίσης και τους  χώρους διαβίωσης μας.

Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 9 Απριλίου παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα. Ursula von der Leyen, των μελών των Επιτρόπων της ΕΕ κα. Iliana Ivanova και κ. Elisa Ferreira, του πρωθυπουργού του Βελγίου Alexander De Croo και του Υφυπουργού Thomas Dermine, καθώς και του Γενικού Διευθυντή του IIASA. Hans-Joachim Schellnhuber.

Οι πυλώνες της εκδήλωσης

Το Φεστιβάλ αντιπροσωπεύει μια κρίσιμη γέφυρα μεταξύ του Νέου Ευρωπαϊκού κινήματος Μπάουχαους, των εκπροσώπων υψηλού επιπέδου της ΕΕ, των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, των ηγετών της βιομηχανίας στην τέχνη, την αρχιτεκτονική, το σχέδιο, τη βιωσιμότητα, την καινοτομία και το ευρύτερο κοινό.

  • Το Φόρουμ θα περιλαμβάνει κεντρικές ομιλίες, συζητήσεις σε πάνελ, εξερευνώντας τις διαφορετικές πτυχές των αξιών NEΜ. Προσωπικότητες υψηλού επιπέδου θα συμμετάσχουν σε συζητήσεις γύρω από θέματα από την επιστήμη και την τεχνολογία έως τον πολιτισμό και την εκπαίδευση, καθώς και την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη και τις διεθνείς προοπτικές. Αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, επιστήμονες και ακτιβιστές για το κλίμα θα συμβάλουν επίσης στη συζήτηση, προσφέροντας προοπτικές για την επιστήμη, την τεχνολογία, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την παγκόσμια ανάπτυξη. Κάθε συνεδρία θα μεταδίδεται επίσης και θα είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο.
  • Η Έκθεση προσκαλεί το κοινό να εξερευνήσει περισσότερες από 70 εκθέσεις καινοτομιών, παρουσιάζοντας έργα τύπου NEΜ που αντιμετωπίζουν την επείγουσα ανάγκη για ένα πιο βιώσιμο και δίκαιο μέλλον με καινοτόμες λύσεις. Οι επισκέπτες μπορούν να εμπλακούν με καθηλωτικές και διαδραστικές εμπειρίες για να ανακαλύψουν σημαντικά σχέδια και στρατηγικές που καλύπτουν κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες.
  • Το Fest θα είναι το μέρος όπου ο πολιτισμός, η τέχνη και η διασκέδαση ενώνονται για να γιορτάσουν τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και τη διαφορετικότητα. Το κοινό μπορεί να ανυπομονεί για χορευτικά, θεατρικά και μουσικά σόου από καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο – όπως η Sibil•la και ο Besac Arthur – καθώς και επιστημονικά πειράματα ή εργαστήρια ανακύκλωσης.

Στην τελετή απονομής των ῾Νέων Ευρωπαϊκών βραβείων Μπάουχαους 2024: Θα απονεμηθούν 390.000 €, για την υποστήριξη της Ουκρανίας, των Δυτικών Βαλκανίων και των περιφέρειων της ΕΕ

Η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ φιλοξενεί την τελετή απονομής των βραβείων της τέταρτης έκδοσης των διάσημων βραβείων NEΜ. Τα βραβεία NEΜ θα απονεμηθούν σε τέσσερις κατηγορίες: Επανασύνδεση με τη φύση. Η ανάκτηση της αίσθησης του ανήκειν. Δίνοντας προτεραιότητα στα μέρη και στους ανθρώπους που το χρειάζονται περισσότερο. Διαμόρφωση ενός κυκλικού βιομηχανικού οικοσυστήματος και υποστήριξη της σκέψης του κύκλου ζωής. 50 φιναλίστ συμμετέχουν στο τελευταίο στάδιο του διαγωνισμού, συμπεριλαμβανομένων υποψηφίων με ολοκληρωμένα έργα, καθώς και νέων με καινοτόμες ιδέες, όλοι αυτοί οι αναφερόμενοι αποτελούν απόδειξη της δημιουργικότητας, του ταλέντου και της δέσμευσης ανθρώπων από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο για την οικοδόμηση βιώσιμος, χωρίς αποκλεισμούς και όμορφος κόσμος.

Για πρώτη φορά, τα βραβεία NEΜ καλωσορίζουν έργα από την Ουκρανία, εκτός από τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια. Μια «Ειδική Αναγνώριση στην προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανάκαμψης της Ουκρανίας» θα χορηγηθεί επίσης σε έργα και ιδέες που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες NEΜ και συμβάλλουν ενεργά στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, σε πνεύμα αναγνώρισης και υποστήριξης της προσπάθειας και της δέσμευσης της Ουκρανίας να οικοδομήσει καλύτερα. Τα βραβεία NEΜ 2024 επικεντρώνονται επίσης σε εκείνες τις περιοχές που αντιμετωπίζουν πιο έντονα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα, καθώς και σε εκείνες που αντιμετωπίζουν περισσότερο την προσαρμογή στην ουδετερότητα του άνθρακα, απονέμοντας το ένα τέταρτο των Βραβείων σε έργα και ιδέες που φέρνουν θετικό μετασχηματισμό για αυτά τα μέρη.

Ανάμεσα στις φετινές υποψηφιότητες είναι και η υποψηφιότητα από την Ελλάδα «Co-Collection», ένα έργο που διευκολύνει τους διεθνείς καλλιτέχνες και τις τοπικές κοινότητες να συνδημιουργήσουν μια εξελισσόμενη πλατφόρμα γνώσης όπου διατηρούνται, μετασχηματίζονται και εμπλουτίζονται οι ιστορίες (hi)histories μέσω δημιουργικού επαναπροσδιορισμού, υπερβαίνοντας τις παραδοσιακές αρχειακές μεθόδους.

Κατά την τελετή απονομής των νέων Βραβείων Μπάουχαους, 20 από τους 50 φιναλίστ θα ανταμειφθούν με το συνολικό ποσό των 390.000 ευρώ. Ως ζωτικό τμήμα της εμπειρίας, το κοινό καλείται να συμμετάσχει στη διαδικασία ψηφοφορίας για τον καθορισμό ενός νικητή από κάθε κατηγορία. Από το 2021, τα βραβεία NEΜ έχουν ήδη προσλάβει περισσότερους από 5000 υποψηφίους και η έκδοση του 2024 αποτελεί και πάλι απόδειξη αυτής της συνεχώς αναπτυσσόμενης κοινότητας.

Ολόκληρη η λίστα των υποψηφίων για τα Βραβεία 2024 βρίσκεται στην επίσημη Ιστοσελίδα των βραβεἰων ιστοσελίδα των Βραβείων.

Το Νέο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Bauhaus είναι δωρεάν και ανοιχτό σε όλους τους ενδιαφερόμενους, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια μεταμορφωτική εμπειρία. Το Φεστιβάλ είναι ανοιχτό για το κοινό, η Τελετή Έναρξης και η Τελετή Απονομής Βραβείων NEΜ απαιτούν εγγραφή.