ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ακυρώθηκε η εκτόξευση του Soyuz 20 δευτερόλεπτα πριν

Ρωσία: Ακυρώθηκε η εκτόξευση του Soyuz 20 δευτερόλεπτα πριν

Το αυτόματο σύστημα ακύρωσε την εκτόξευση του διαστημικού σκάφους λόγω τεχνικού προβλήματος

Στο παρά ένα ακυρώθηκε η εκτόξευση του διαστημικού σκάφους Soyuz MS-25 με Ρωσο-Λευκορωσο-Αμερικανικό πλήρωμα στον ISS

Σύμφωνα με τον παρουσιαστή της εκπομπής της NASA, "η αντίστροφη μέτρηση πήγε άψογα μέχρι τα -20 δευτερόλεπτα περίπου. <…> Ο ιστός καλωδίου απομακρύνθηκε από τον πύραυλο, αλλά οι αναμενόμενοι κινητήρες εκείνη τη στιγμή δεν άναψαν και το αυτόματο σύστημα ακύρωσε την εκτόξευση".

Η εκτόξευση του πυραύλου Soyuz-2.1a με το διαστημόπλοιο Soyuz MS-25 είχε προγραμματιστεί για τις 16:21 ώρα Μόσχας. Όπως είπε ο επικεφαλής της Roscosmos, Γιούρι Μπορίσοφ, η διαδικασία διεκόπη λόγω «πτώσης τάσης στην πηγή χημικού ρεύματος».

Ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας διευκρίνισε ότι όλα είναι εντάξει με το πλήρωμα· ο σφυγμός της Λευκορωσίδας κοσμοναύτη Marina Vasilevskaya δεν έχει καν αυξηθεί. Η εκτόξευση αναβλήθηκε για τις 15:36 ώρα Μόσχας στις 23 Μαρτίου. Το κύριο πλήρωμα ήταν ο Ρώσος Oleg Novitsky, η Marina Vasilevskaya και η Αμερικανίδα Tracy Dyson. Η Vasilevskaya μπορεί να γίνει η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της χώρας της που θα ταξιδέψει στο διάστημα.

Είχε προγραμματιστεί ότι ο Novitsky και η Vasilevskaya θα περνούσαν 12 ημέρες στον ISS και θα επέστρεφαν στη Γη στις 2 Απριλίου με το διαστημόπλοιο Soyuz MS-24 μαζί με το αμερικανικό Loral O'Hara, που έφτασε στις 15 Σεπτεμβρίου 2023.

Οι Ρώσοι κοσμοναύτες Oleg Kononenko και Nikolai Chub, που βρίσκονται στο σταθμό , θα περάσουν περισσότερο από ένα χρόνο στο διάστημα και θα επιστρέψουν με τον Dyson στο Soyuz MS-25.