ΚΟΣΜΟΣ

Η woke κουλτούρα επικράτησε και στην... Εθνική Αγγλίας: Έβαλαν «πολύχρωμο» σταυρό στη φανέλα

Η woke κουλτούρα επικράτησε και στην... Εθνική Αγγλίας: Έβαλαν «πολύχρωμο» σταυρό στη φανέλα
X/Twitter

Το νέο σχέδιο της φανέλας της Εθνικής Αγγλίας έχει φέρει κύμα επικρίσεων, καθώς προσβάλλει ένα εθνικό σύμβολο

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η κίνηση γνωστής εταιρείας αθλητικών ειδών να αλλάξει τον σταυρό στην σημαία της Αγγλίας, στη φανέλα της εθνικής ομάδας ανδρών ποδοσφαίρου, τον οποίο δεν δίστασε να κάνει... πολύχρωμο. Η Woke κουλτούρα και η ισοπέδωση των παραδοσιακών αξιών, φαίνεται ότι κυριαρχεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμα και στα αγαπημένα «λιοντάρια», την Εθνική ομάδα και τα σύμβολά της.

Η εταιρεία, η οποία είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό των εμφανίσεων των εθνικών ομάδων της Αγγλίας αποκάλυψε μέσα στην εβδομάδα το νέο της σχέδιο, το οποίο υποστήριξε ότι αποτίει φόρο τιμής στην ανδρική ομάδα που κέρδισε το Μουντιάλ του 1966.

Η νέα φανέλα δεν διαθέτει τον σταυρό του Αγίου Γεωργίου, που είναι ο χαρακτηριστικός κόκκινος σε λευκό φόντο, που είναι η εθνική σημαία της χώρας, καθώς έχει αντικατασταθεί με έναν άλλο σε αποχρώσεις του μπλε, του μωβ και του κόκκινου, στο πίσω μέρος του γιακά.

Η κίνηση αυτή της εταιρείας έχει προκαλέσει την οργή της συντριπτικής πλειοψηφίας φιλάθλων και πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που ζητάνε την κατάργηση του νέου σχεδίου, κατακεραυνώνοντας τον αθλητικό κολοσσό τόσο για την αλλαγή όσο και για την εξωφρενική τιμή, αφού η φανέλα κοστίζει έως και 125 λίρες.

Η αλλαγή αυτή έχει φέρει την αντίδραση ακόμα και του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος σε δήλωση για το ζήτημα είπε ότι «δεν πρέπει να πειράζουμε τα εθνικά σύμβολα».

Συγκεκριμένα ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε: «Προφανώς προτιμώ τον πρωτότυπο και η γενική μου άποψη είναι ότι όταν πρόκειται για τις εθνικές μας σημαίες, καλύτερα να μην τις πειράζουμε, καθώς είναι πηγή υπερηφάνειας, ταυτότητας, για το ποιοι είμαστε και είναι τέλειες ακριβώς έτσι όπως είναι».

Ο πρώην τερματοφύλακας της Αγγλίας, Πίτερ Σίλτον, ο οποίος έχει τις περισσότερες συμμετοχές με την φανέλα της Εθνικής ομάδας, δήλωσε ότι δεν έπρεπε να αλλάξει η σημαία, ερωτώμενος για το ζήτημα στο ραδιόφωνο του BBC.

«Είναι λάθος σε κάθε επίπεδο. Είμαι εντελώς αντίθετος, συμπεριλαμβανομένης και της τιμής που θα χρεώσει η εταιρεία. Δεν συμφωνώ με αυτό, είναι woke. Αν πρόκειται να βάλεις τον σταυρό του Αγίου Γεωργίου σε μία στολή, βάλτον με παραδοσιακά χρώματα, όπως τα τρία λιοντάρια, είναι παραδοσιακά».

Η εταιρεία πάντως από την πλευρά της χαρακτήρισε την αλλαγή ως μία ενημέρωση, που είχε σκοπό «να ενώσει και να εμπνεύσει», προσθέτοντας ότι πρόκειται για μία «μοντέρν αντίληψη του κλασικού».

Η ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Αγγλίας, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ανακαλέσει την φανέλα σε ανακοίνωσή της:

«Είμαστε πολύ περήφανοι για τον κόκκινο και άσπρο σταυρό του Αγίου Γεωργίου, τη σημαία της Αγγλίας. Καταλαβαίνουμε τι σημαίνει για τους οπαδούς μας και πως ενώνει και εμπνέει και θα εμφανίζεται σε περίοπτη θέση στο Γουέμπλεϊ, όπως πάντα, στον αγώνα της Αγγλίας με την Βραζιλία».