ΚΟΣΜΟΣ

Νέο «annus horribilis» για το Μπάκιγχαμ: Το παλάτι ξαναζεί δραματικές στιγμές από το «μαύρο 1992»

Σε σκοτεινή περίοδο μπαίνει η βρετανική μοναρχία
Σε σκοτεινή περίοδο μπαίνει η βρετανική μοναρχία
ΑΡ

Τα τραύματα και οι αποκαλύψεις των τελευταίων 12 μηνών στο παλάτι του Μπάκιγχαμ θύμισαν σε κάποιους την ομιλία της αείμνηστης βασίλισσας Ελισάβετ το 1992 για το περίφημο «annus horribilis» που έμεινε στην ιστορία

Όταν η αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ εκφώνησε ομιλία για τα 40 χρόνια της στον θρόνο, τον Ιούνιο του 1992, παραδέχτηκε στους συγκεντρωμένους αξιωματούχους και στο έθνος που παρακολουθούσε ότι η οικογένειά της είχε ένα «annus horribilis».

Η φράση έμεινε στη συλλογική μνήμη ως μια αναγνώριση ότι ακόμη και η σταθερά ευσυνείδητη βασίλισσα, που σπάνια προδίδει τα αισθήματά της, είχε νιώσει τις σωρευτικές συνέπειες μιας σειράς κρίσεων. Οι τελευταίοι 12 μήνες ωστόσο έχουν σίγουρα χαρακτηριστεί ως οι πιο τραυματικοί στη ζωντανή μνήμη για τη βασιλική οικογένεια.

Το 1992, οι αποκαλύψεις είχαν να κάνουν με τις λεπτομέρειες σχετικά με την ταραγμένη ιδιωτική ζωή της αγαπημένης πριγκίπισσας των Βρετανών, Νταϊάνα και του Καρόλου, τον χωρισμό του γιου της βασίλισσας, πρίγκιπα Άντριου και το διαζύγιο της κόρης της πριγκίπισσας Aν. Στην «εξίσωση» προστέθηκε και η καταστροφική πυρκαγιά της χρονιάς εκείνης στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Την ασυνήθιστα ειλικρινή παραδοχή της βασίλισσας ακολούθησε μια ακόμη πιο ταραχώδης περίοδος: πέντε χρόνια αργότερα, η Νταϊάνα πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ρίχνοντας βαθιά σκιά στη ζωή του πρίγκιπα Ουίλιαμ και του αδελφού του, πρίγκιπα Χάρι.

Η διάγνωση της Κέιτ και του Καρόλου με καρκίνο

Οι τελευταίοι μήνες προκάλεσαν οργή για την «πειραγμένη» φωτογραφία της Κέιτ με τα παιδιά της, η οποία πυροδότησε περίεργες θεωρίες συνωμοσίας στα social media, μετά από εβδομάδες εικασιών για την υγεία της πολυαγαπημένης πριγκίπισσας.

Η εισαγωγή της Κέιτ στο νοσοκομείο ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο, την ίδια ημέρα με τη διάγνωση του ίδιου του Βασιλιά Καρόλου Γ' με καρκίνο. Η ελλιπής ενημέρωση για την κατάσταση του καθενός και η σιωπή της βασιλικής οικογένειας τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, τροφοδότησε την αίσθηση ότι δεν είχε ειπωθεί ολόκληρη η ιστορία στο κοινό.

Το σύντομο και συγκινητικό ανακοινωθέν της Κέιτ «απάντησε» στις εύλογες ανησυχίες σχετικά με τη διαφάνεια, εξηγώντας ότι η κατάστασή της αρχικά θεωρήθηκε ότι δεν ήταν καρκινική και ότι η ίδια και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ ήθελαν χρόνο για να εξηγήσουν το πρόβλημα υγείας στα παιδιά τους.

Η σχεδόν ταυτόχρονη διάγνωση της Κέιτ και του βασιλιά, ήρθε λιγότερο από ένα χρόνο μετά την πλούσια τελετή στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, στην οποία ο Κάρολος Γ' χρίστηκε βασιλιάς, σε ηλικία 74 ετών, από τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρυ, με την οικογένεια και τη χώρα να ελπίζουν σε μια νέα εποχή σταθερότητας, μετά τον θάνατο της Ελισάβετ.

Λίγους μήνες νωρίτερα, ο Κάρολος είχε οδηγήσει τους πενθούντες στην κηδεία της μητέρας του, αφού εκατοντάδες χιλιάδες μέλη του κοινού έκαναν ουρές κατά τη διάρκεια της νύχτας για να αποτίσουν φόρο τιμής στην Ελισάβετ, μέσα σε μια έκρηξη θλίψης.

Οικογενειακές εντάσεις και προβλήματα

Οι οικογενειακές εντάσεις και προβλήματα ήταν εμφανή ακόμη και την ώρα της κηδείας. Ο πρίγκιπας Άντριου δεν φορούσε στρατιωτική στολή καθώς περπατούσε πίσω από το φέρετρο της μητέρας του, αφότου καθαιρέθηκε από τα βασιλικά του καθήκοντα μετά από ισχυρισμούς για σεξουαλική κακοποίηση που έγιναν σε δικαστική υπόθεση των ΗΠΑ, την οποία ο πρίγκιπας πάντα αρνιόταν.

Ο Χάρι επέστρεψε για την κηδεία της αγαπημένης του γιαγιάς, αλλά η παρουσία του χρησίμευσε μόνο για να υπογραμμίσει το «ημιανεξάρτητο» καθεστώς του, μετά το περίφημο Megxit. Μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, τον Ιανουάριο, είχε δημοσιεύσει ένα αποκαλυπτικό απομνημόνευμα, το Spare, όπου ισχυριζόταν μεταξύ άλλων οτι ο ίδιος και ο αδερφός του είχαν έρθει σε ρήξη καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με την απώλεια της παρθενίας του.

Ο Χάρι συνέχισε επίσης να δίνει μάχη από τις ΗΠΑ, σε μία σειρά από δημόσιες δικαστικές υποθέσεις κατά του βρετανικού Τύπου, οι οποίες υπενθυμίζουν στο κοινό τη θέση του. Επίσης, μάχεται με την κυβέρνηση στο δικαστήριο – ανεπιτυχώς – για το αν οι φορολογούμενοι θα έπρεπε να πληρώσουν το λογαριασμό για την προσωπική του ασφάλεια όταν επισκέπτεται το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο αδερφός του βασιλιά Κάρολου, ο πρίγκιπας Άντριου, συνεχίζει να είναι μια συνεχής πηγή ταπείνωσης, με ένα επερχόμενο δράμα του Netflix να επαναλαμβάνει την καταστροφική συνέντευξη της Emily Maitlis στην οποία ρωτήθηκε για τη φιλία του με τον εκλιπόντα καταδικασμένο παιδόφιλο Τζέφρι Έπσταϊν, ο οποίος αυτοκτόνησε στη φυλακή.

Και ο Κάρολος τέλος μόλις είχε προλάβει να καθιερωθεί ως μονάρχης, ενα ρόλο που περίμενε να αποκτήσει σε ολόκληρη τη ζωή του, πριν η δική του διάγνωση τον αναγκάσει να μειώσει τα δημόσια καθήκοντά του. Για τον Ουίλιαμ και την Κέιτ ωστόσο, όλες αυτές οι δοκιμασίες, που μείωσαν κατά κάποιο τρόπο τον αέρα μεγαλοπρέπειας της μοναρχίας, είναι πιθανό να ωχριούν σε ασημαντότητα μπροστά στο τρομακτικό οικογενειακό δράμα που αντιμετωπίζουν τώρα, στη λάμψη του κοινού.

Σχετικές ειδήσεις