ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR

ΚΟΣΜΟΣ

Η ζωή στη Μόσχα στη σκιά του τρομοκρατικού χτυπήματος - Συγκλονιστική μαρτυρία στο Newsbomb.gr

Η ζωή στη Μόσχα στη σκιά του τρομοκρατικού χτυπήματος - Συγκλονιστική μαρτυρία στο Newsbomb.gr
AP

Η Anastasia Kalita κάτοικος Μόσχας μιλώντας στο Νewsbomb.gr περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην πρωτεύουσα της Ρωσίας

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η ένοπλη επίθεση σε συναυλιακό κέντρο στη Μόσχα, όταν τρομοκράτες εισέβαλλαν και σκόρπισαν τον θάνατο. Έξι χιλιάδες θεατές περίμεναν να ακούσουν το συγκρότημα Piknik στην πρωτεύουσα της Ρωσίας. Η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη χθεσινή επίθεση, τη φονικότερη στη Ρωσία τα τελευταία 20 χρόνια όπου 115 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Η τρομοκρατική επίθεση εκδηλώθηκε λίγα λεπτά πριν ανεβεί το ροκ συγκρότημα στη σκηνή και αρχίσουν τη συναυλία. Όταν έπεσαν οι πρώτοι πυροβολισμοί, τα μέλη του γκρουπ ήταν στα καμαρίνια, και εκεί παρέμειναν μέχρι το τέλος οπότε και διασώθηκαν. Κάποιοι από τους τεχνικούς που συνόδευαν το συγκρότημα διέφυγαν από το υπόγειο του θεάτρου.

Η Anastasia Kalita, κάτοικος Μόσχας μιλώντας στο Νewsbomb.gr περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην πρωτεύουσα της Ρωσίας.

«Υπάρχει αυξημένη αστυνομική προστασία, γίνονται συνεχώς έλεγχοι σε περαστικούς και διανομείς. Τα μέτρα είναι πολύ σκληρά. Μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ ότι οι τραυματίες είναι πάρα πολλοί όπως και οι νεκροί. Φοβόμαστε λίγο γιατί δεν γνωρίζουμε τι μας περιμένει αλλά προσπαθούμε να μην τρομοκρατούμαστε», είπε αρχικά.

Και συμπλήρωσε: «Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι έχουν πιάσει τέσσερις τρομοκράτες και έχουν συλλάβει ακόμα επτά άτομα που πιστεύουν ότι είναι και αυτοί εμπλεκόμενοι».

«Έχουν ακυρωθεί οι προγραμματισμένες συναυλίες, οι αγώνες και οι δραστηριότητες σε όλη τη Ρωσία», υπογράμμισε.

«Μέσα σε λίγες ώρες έχουν δώσει πάνω από 600 άτομα αίμα για τους τραυματίες. Στα σημεία που δίνουν αίμα πάει συνεχώς κόσμος. Παράλληλα, μαζεύουν και λεφτά για να τα δώσουν στις οικογένειες που έχουν τραυματισμένα παιδιά. Ακόμη και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ότι χρήματα βγάλουν αυτές τις ημέρες θα τα διαθέσουν για τους τραυματίες», πρόσθεσε.

«Στο σημείο έχει πάει πλήθος κόσμου και έχει αφήσει λουλούδια. Σε όλους τους δρόμους και όπου υπάρχουν διαφημιστικές ταμπέλες αναγράφεται "συλλυπητήρια στις οικογένειες"», σημείωσε.

«Τα μέτρα είναι πολύ αυστηρά ακόμη και σε όσους έρχονται στη χώρα με ρωσική καταγωγή. Συγγενής μου που ταξίδευε σήμερα για να έρθει στη Μόσχα πέρασε αυστηρό έλεγχο, μάλιστα μέσα στο αεροπλάνο υπήρχε άτομο που κατέγραφε με κάμερα τα πρόσωπα των επιβατών», ανέφερε.

Δείτε βίντεο ντοκουμέντο από αεροπλάνο σε προγραμματισμένη πτήση για Ρωσία όπως έστειλε η Anastasia Kalita, κάτοικος Μόσχας στο Νewsbomb.gr:

Το χρονικό της επίθεσης

Τέσσερις άνδρες, οπλισμένοι με πυροβόλα όπλα Kalashnikov, έφθασαν στο Crocus City Hall περίπου στις 19.40 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας σε ένα μίνιβαν.

Οι άνδρες κατευθύνθηκαν ήρεμα προς τους ανιχνευτές μετάλλων στο Crocus City Hall, πυροβολώντας εξ επαφής με τα αυτόματα όπλα τους τρομοκρατημένους πολίτες που έπεσαν ουρλιάζοντας στο έδαφος υπό βροχή σφαιρών.

Τα ρωσικά ΜΜΕ άρχισαν να μεταδίδουν πληροφορίες γύρω στις 20.15 τοπική ώρα για την επίθεση στην αίθουσα συναυλιών στο Κρανσνογκόρσκ, στα βορειοδυτικά περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας.

Οι υπηρεσίες διάσωσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ανέφεραν πως οι δράστες «άνοιξαν πυρ εναντίον των μελών της ασφάλειας στην είσοδο της αίθουσας συναυλιών», προτού «αρχίσουν να πυροβολούν εναντίον του πλήθους».

Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Ria Novosti, άτομα με στολές παραλλαγής εισέβαλαν στην αίθουσα προτού ανοίξουν πυρ και εκτοξεύσουν «μία χειροβομβίδα ή μία εμπρηστική βόμβα, που προκάλεσε μια πυρκαγιά».

«Ο κόσμος που βρισκόταν στην αίθουσα έπεσε στο πάτωμα για να προστατευτεί από τα πυρά, για περίπου 15-20 λεπτά, αφότου άρχισαν να βγαίνουν τρέχοντας πανικόβλητοι», ανέφερε η ίδια πηγή.

Οι Ρώσοι ερευνητές περιέγραψαν πώς οι άνδρες άρχισαν να βάζουν φωτιά στο κτίριο. Ορισμένοι αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως έριξαν ενός είδους εύφλεκτο υγρό στα καθίσματα και τις κουρτίνες προτού βάλουν φωτιά.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που έφθασε στο σημείο λίγες ώρες μετά την επίθεση είδε τον μαύρο καπνό και τις φλόγες να υψώνονται πάνω από τη στέγη της αίθουσας συναυλιών, η οποία μπορεί να υποδεχθεί έως και 6000 ανθρώπους. Σύμφωνα με ΜΜΕ, ένα τμήμα της στέγης κατέρρευσε. Η πυρκαγιά στη συνέχεια τέθηκε υπό έλεγχο.

Αυξανόμενος ο αριθμός των νεκρών όσο περνούν οι ώρες

Ο απολογισμός των νεκρών και των τραυματιών από την επίθεση ενόπλων στο θέατρο Crocus City Hall της Μόσχας να ανεβαίνει όσο περνούν τις ώρες. Μέχρι στιγμής οι νεκροί φτάνουν τους 143!

Συγκεκριμένα, η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από την τρομοκρατική επίθεση της Παρασκευής στο Crocus City Hall στα περίχωρα του Μόσκος έχει αυξηθεί σε τουλάχιστον 143, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά.

τραυματίες σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες είναι 121, με περίπου 60 από αυτούς, μεταξύ των οποίων και ένας μικρός αριθμός παιδιών, να νοσηλεύονται σε «σοβαρή» ή «εξαιρετικά σοβαρή» κατάσταση. Μέχρι στιγμής το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας έχει δημοσιεύσει τις ταυτότητες 41 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο μακελειό με την υπογραφή του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας εξέδωσε δήλωση επιβεβαιώνοντας ότι συνέλαβε 11 υπόπτους μετά την επίθεση, ανάμεσά τους τέσσερις που συμμετείχαν άμεσα στην επίθεση. Ισχυρίζεται ότι οι ύποπτοι προσπαθούσαν να διαφύγουν στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας.

Η FSB είπε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τις εξελίξεις. Κορυφαίοι πολιτικοί κατηγόρησαν την Ουκρανία ότι εμπλέκεται στην επίθεση, κάτι που το Κίεβο αρνείται.

Σχετικές ειδήσεις