ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: Νέο βίντεο - Με δεμένα μάτια για ανάκριση οι τρομοκράτες της σφαγής

Μόσχα: Νέο βίντεο - Με δεμένα μάτια για ανάκριση οι τρομοκράτες της σφαγής
Ένας από τους υπόπτους για το μακελειό στη Μόσχα οδηγείται με δεμένα τα μάτια στην έδρα της Ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσίας
AP

Τι βρήκαν οι Αρχές στο σημείο του συναυλιακού χώρου - Επιμένει ο ISIS για την ανάληψη της ευθύνης - Tο Κίεβο κατηγορεί η Ρωσία

Με κομμένη την ανάσα η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί τις εξελίξεις μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους 130 ανθρώπους και τραυμάτισε περίπου 180.

Το φως της δημοσιότητας είδε το βίντεο, όπου οι ύποπτοι τρομοκράτες της επίθεσης σε συναυλιακό χώρο οδηγούνται με δεμένα μάτια σε ένα κτίριο για ανάκριση. Στο βίντεο φαίνονται οι ύποπτοι ως δράστες να κρατούνται σφιχτά από φρουρούς ασφαλείας καθώς τους βγάζουν από φορτηγά και τους μεταφέρουν στη Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή για ανάκριση. Ξεχωριστά πλάνα δείχνουν το οπλοστάσιο που άφησαν πίσω τους οι δράστες που οργάνωσαν το «λουτρό αίματος» στον χώρο εκδηλώσεων.

Οι αξιωματικοί είπαν ότι βρήκαν τέσσερα σετ πυρομαχικών, περισσότερα από 500 φυσίγγια και 28 γεμιστήρες στο σημείο της σφαγής. Στον συναυλιακό χώρο βρέθηκαν επίσης δύο όπλα καλάσνικοφ.

Να σημειωθεί πως η εν λόγω τρομοκρατική επίθεση, που συνέβη στο Κρασνογκόρσκ, στα περίχωρα της Μόσχας το βράδυ της Παρασκευής, είναι η πιο πολύνεκρη επίθεση στη Ρωσία εδώ και χρόνια.

Αμέσως μετά το μακελειό, οι ύποπτοι τρομοκράτες του ISIS (η εν λόγω τρομοκρατική οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη) έκαψαν το κτίριο, προκαλώντας την κατάρρευση της στέγης. Συγκεκριμένα, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και πιστεύεται ότι οι άνδρες εργάζονταν για το ISIS-K, παρακλάδι της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Οι τέσσερις ύποπτοι τρομοκράτες εθεάθησαν να φτάνουν με ένα λευκό βαν, πριν μπουν στην αίθουσα συναυλιών γύρω στις 8 το βράδυ.

Υπενθυμίζεται πως στα social media κυκλοφόρησαν βίντεο με τους υπόπτους να συλλαμβάνονται, με έναν μάλιστα να τρέμει καθώς ήταν γονατιστός και να ομολογεί ότι διέπραξε την επίθεση. Φωτογραφίες και τα ονόματα τεσσάρων υπόπτων κυκλοφόρησαν επίσης από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Νέα ανατριχιαστικά βίντεο ντοκουμέντο από το ISIS

Το Ισλαμικό Κράτος δημοσίευσε νέα βίντεο από την επίθεση στην αίθουσα συναυλιών Crocus City έξω από τη Μόσχα, επιβεβαιώνοντας τον ισχυρισμό της τρομοκρατικής οργάνωσης ότι ήταν ο εγκέφαλος της σφαγής, παρόλο που η Ρωσία «δείχνει» το Κίεβο, το οποίο αρνείται.

Τα βίντεο, τα οποία δημοσιεύθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων του Ισλαμικού Κράτους Amaq, έδειχναν τους ένοπλους να βιντεοσκοπούν τους εαυτούς τους, καθώς κυνηγούσαν και πυροβολούσαν τους θεατές μέσα από το λόμπι του Crocus. Κάποια στιγμή, ένας από τους ένοπλους λέει στον άλλον «σκοτώστε τους, χωρίς έλεος».

Στη Ρωσία η σημερινή ημέρα έχει κηρυχθεί εθνικού πένθους για τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στο έδαφος της χώρας των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Εκατοντάδες άνθρωποι έφεραν λουλούδια και άλλα αφιερώματα στον τόπο του μακελειού, καθώς οι τοπικοί υπάλληλοι έκτακτης ανάγκης λένε ότι εξακολουθούν να αναζητούν οποιονδήποτε μπορεί να έχει μείνει τραυματισμένο ή νεκρό μέσα στο συγκρότημα ψυχαγωγίας που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Οι ξένες πρεσβείες στη Μόσχα εξέφρασαν επίσης την αλληλεγγύη τους στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης. Οι σημαίες κατέβηκαν μεσίστιες στις πρεσβείες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας εν μέσω υψηλών εντάσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι 11 άτομα συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις ένοπλοι, κατηγορώντας την Ουκρανία ότι είχε «ετοιμάσει ένα παράθυρο» για να περάσουν οι τρομοκράτες τα σύνορα από τη Ρωσία.

Το Κίεβο έχει κατηγορηματικά αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση και έχει δηλώσει ότι πιστεύει ότι η Μόσχα προετοιμάζει ένα πρόσχημα για να κλιμακώσει τη σύγκρουση.

Η επίθεση σχεδιαζόταν προσεκτικά

Νέες λεπτομέρειες έχουν προκύψει για το πώς οι ένοπλοι εισέβαλαν στην αίθουσα συναυλιών και άρχισαν να πυροβολούν σε πλήθη, στη συνέχεια έβαλαν φωτιά στο κτίριο και τράπηκαν σε φυγή από το σημείο, οδηγώντας σε πυρετώδη ανθρωποκυνηγητό για τους τρομοκράτες. Οι ένοπλοι φαίνεται ότι σχεδίασαν την επίθεση προσεκτικά, βάζοντας φωτιές από μια σκάλα έκτακτης ανάγκης για να συλλέξουν ανθρώπους προς μια ζώνη δολοφονίας στη μέση του λόμπι.

Οι άνδρες συνελήφθησαν στη νότια περιοχή Μπριάνσκ, όπου οι αρχές είπαν ότι απενεργοποίησαν το όχημά τους και στη συνέχεια συνέλαβαν αρκετούς από τους υπόπτους καθώς διέφυγαν σε ένα κοντινό δάσος.

*Με πληροφορίες από Daily Mail

Σχετικές ειδήσεις