ΚΟΣΜΟΣ

Λύθηκε το μυστήριο του «βασιλιά των πειρατών» που είχε εξαφανιστεί

Λύθηκε το μυστήριο του «βασιλιά των πειρατών» που είχε εξαφανιστεί
Φωτ.: Unsplash

Ο πειρατής έγινε ο πιο καταζητούμενος εγκληματίας της εποχής του,

Ερευνητές ξεκλείδωσαν το μυστήριο του «βασιλιά των πειρατών» Χένρι Έιβερι που εξαφανίστηκε μετά από τεράστια ληστεία στη θάλασσα.

Επιστολή αποκαλύπτει ότι η εξαφάνιση του Βρετανού πειρατή του 17ου αιώνα συνδέεται με το κύκλωμα κατασκόπων του Γουλιέλμου Γ', τον Ντάνιελ Ντεφόε και έναν αρχιεπίσκοπο.

Όπως αναφέρει ο Guardian, το 1695, ο Χένρι Έιβερι οδήγησε το 160μελές πλήρωμά του στην πιο επικερδή ληστεία στην ιστορία των πειρατών στην ανοιχτή θάλασσα, συγκεντρώνοντας χρυσό, ασήμι, ζαφείρια, σμαράγδια και διαμάντια αξίας άνω των 85 εκατομμυρίων λιρών σε σημερινά χρήματα. Έγινε ο πιο καταζητούμενος εγκληματίας της εποχής του, αλλά εξαφανίστηκε χωρίς ίχνη και αποτέλεσε αντικείμενο θρύλου για 300 χρόνια.

Τώρα οι εξερευνητές ναυαγίων δρ Σον Κίνγκσλεϊ και Ρεξ Κόουαν ισχυρίζονται ότι έλυσαν αυτό που αποκαλούν τη μακροβιότερη ανεξιχνίαστη υπόθεση στην ιστορία των πειρατών: ο «βασιλιάς των πειρατών» είχε μπει στην υπηρεσία του βασιλιά της Αγγλίας, Γουλιέλμου Γ', ως κατάσκοπος.

Λειτουργώντας μέσα σε ένα δαιδαλώδες πλέγμα βασιλικής κατασκοπείας, συνωμοσίας και τεχνάσματος, ο Έιβερι αφιερώθηκε στην προστασία του αγγλικού στέμματος από κινδύνους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, έχοντας προφανώς ανταλλάξει μέρος της λείας του με βασιλική χάρη.

Πού βρέθηκε η απόδειξη

Η απόδειξη βρίσκεται σε μια αδημοσίευτη μέχρι σήμερα κωδικοποιημένη επιστολή που έγραψε ο «Έιβερι ο πειρατής» από το Φάλμουθ της Κορνουάλης. Είχε μείνει ξεχασμένη σε ένα σκωτσέζικο αρχείο, αφού είχε αρχειοθετηθεί λανθασμένα. Χρονολογείται τον Δεκέμβριο του 1700, τέσσερα χρόνια μετά την εξαφάνισή του μετά τη λεηλασία του πλοίου που ανήκε στον αυτοκράτορα των Μογγόλων Aurangzeb, τότε τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η επιστολή συνδέει τον πειρατή με ένα από τα πρώτα μεγάλα κυκλώματα κατασκόπων, στο οποίο πιστεύεται ότι συμμετείχαν ο Daniel Defoe, συγγραφέας του Ροβινσώνα Κρούσου, και ο Thomas Tenison, ο αρχιεπίσκοπος του Canterbury. Μαζί, προστάτευαν την προτεσταντική Αγγλία από την απειλή της «παπικής θρησκείας», μια καθολική εισβολή από τη Γαλλία και έναν εχθρό που θα καταλάμβανε τον θρόνο.

Η επιστολή βρέθηκε από την εκλιπούσα σύζυγο του Κόουαν.