ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Το Ιράν είχε προειδοποιήσει τη Ρωσία για απειλή μεγάλης «τρομοκρατικής επιχείρησης»

Reuters: Το Ιράν είχε προειδοποιήσει τη Ρωσία για απειλή μεγάλης «τρομοκρατικής επιχείρησης»

Η Μόσχα και η Τεχεράνη, και οι δύο υπό τις δυτικές κυρώσεις, έχουν εμβαθύνει τη συνεργασία τους σε πολλά επίπεδα, μεταξύ των οποίων και τη στρατιωτική κατά τη διάρκεια του διετούς πολέμου στην Ουκρανία

Για το ενδεχόμενο μιας μεγάλης «τρομοκρατικής επιχείρησης» στο έδαφός της, είχε ενημερώσει το Ιράν τη Ρωσία, μόλις τον περασμένο μήνα, λίγο πριν το μακελειό στην αίθουσα συναυλιών του Κρόκους με 144 νεκρούς, όπως αποκαλύπτει το Reuters, επικαλούμενο τρεις πηγές.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επίσης προειδοποιήσει τη Ρωσία εκ των προτέρων για μια πιθανή τρομοκρατική επίθεση, αλλά η Μόσχα, υποβάθμισε τις πληροφορίες.

Ωστόσο, είναι πιο δύσκολο για τη Ρωσία να απορρίψει πληροφορίες από τον διπλωματικό σύμμαχο Ιράν σχετικά με την επίθεση, κάτι που έχει επίσης εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Η Μόσχα και η Τεχεράνη, και οι δύο υπό τις δυτικές κυρώσεις, έχουν εμβαθύνει τη συνεργασία τους σε πολλά πείπεδα, μεταξύ των οποίων και τη στρατιωτική κατά τη διάρκεια του διετούς πολέμου στην Ουκρανία.

«Μέρες πριν από την επίθεση στη Ρωσία, η Τεχεράνη μοιράστηκε πληροφορίες με τη Μόσχα σχετικά με μια πιθανή μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια ανακρίσεων όσων συνελήφθησαν σε σχέση με φονικές βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράν», είπε στο Reuters μια από τις πηγές.

Μια δεύτερη πηγή, η οποία ζήτησε επίσης ανωνυμία λόγω της ευαισθησίας του θέματος, είπε ότι οι πληροφορίες που παρείχε η Τεχεράνη στη Μόσχα για μια επικείμενη επίθεση δεν είχαν συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τον ακριβή στόχο.

«Τα μέλη του ISIS-K έλαβαν οδηγίες να προετοιμαστούν για μια σημαντική επιχείρηση στη Ρωσία... Ένας από τους τρομοκράτες (που συνελήφθησαν στο Ιράν) είπε ότι ορισμένα μέλη της ομάδας είχαν ήδη ταξιδέψει στη Ρωσία», είπε η δεύτερη πηγή. Μια τρίτη πηγή, ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας, δήλωσε: «Καθώς το Ιράν έπεσε θύμα τρομοκρατικών επιθέσεων για χρόνια, οι ιρανικές αρχές εκπλήρωσαν την υποχρέωσή τους να ειδοποιήσουν τη Μόσχα με βάση πληροφορίες που αποκτήθηκαν από τους συλληφθέντες τρομοκράτες».

Ερωτηθείς για το ρεπορτάζ του Reuters, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε πως δεν γνωρίζει τίποτα.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με αυτήν την ιστορία. Ο Λευκός Οίκος δεν έκανε κανένα σχόλιο για το θέμα. Πηγή εξοικειωμένη με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών σχετικά με μια επικείμενη επίθεση στη Ρωσία είπε ότι βασίστηκε σε υποκλοπές συζητήσεων μεταξύ των μαχητών του ISIS-K.

Το Ιράν συνέλαβε 35 άτομα τον Ιανουάριο, συμπεριλαμβανομένου ενός διοικητή του κλάδου ISIS-Khorasan (ISIS-K) που εδρεύει στο Αφγανιστάν, οι οποίοι, όπως είπε, συνδέονται με τις δύο βομβιστικές επιθέσεις στις 3 Ιανουαρίου στην πόλη Κερμάν που σκότωσαν σχεδόν 100 άτομα. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις εκρήξεις στο Ιράν, τις πιο αιματηρές από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Πηγές πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφεραν ότι το ISIS-K πραγματοποίησε τόσο τις επιθέσεις της 3ης Ιανουαρίου στο Ιράν όσο και τους πυροβολισμούς της 22ας Μαρτίου στη Μόσχα.

Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε κάποτε μεγάλες εκτάσεις του Ιράκ και της Συρίας, επιβάλλοντας μια βασιλεία τρόμου και εμπνέοντας επιθέσεις μοναχικών λύκων στις δυτικές χώρες, αλλά κηρύχθηκε εδαφικά ηττημένο το 2017. Ωστόσο, το ISIS-K, ένα από τα πιο τρομακτικά παρακλάδια του, ανέβασε ξανά το προφίλ της ομάδας με μεγάλης κλίμακας αιματοχυσία.Το ISIS-K, που πήρε το όνομά του από έναν παλιό όρο για μια περιοχή που περιελάμβανε τμήματα του Ιράν, του Τουρκμενιστάν και του Αφγανιστάν, εμφανίστηκε στο ανατολικό Αφγανιστάν στα τέλη του 2014 και γρήγορα δημιούργησε τη φήμη της ακραίας βαρβαρότητας.