ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορικός πιστεύει πως έλυσε το αίνιγμα του Στόουνχεντζ - Γιατί το είχαν κατασκευάσει

Ιστορικός πιστεύει πως έλυσε το αίνιγμα του Στόουνχεντζ - Γιατί το είχαν κατασκευάσει

Μια προκλητική διατύπωση από επιστήμονα

Ένας ιστορικός ισχυρίζεται ότι τεράστιες κατασκευές της αρχαιότητας, ανάμεσά τους το Στόουνχεντζ σχεδιάστηκαν από τους αρχαίους ως συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για χτυπήματα αστεροειδών - επιτρέποντας στην ανθρωπότητα να επιβιώσει τουλάχιστον από μια μαζική εξαφάνιση!

Οι περισσότερες από τις μεγάλες προσκρούσεις αστεροειδών στην καταγεγραμμένη ιστορία – ευτυχώς για εμάς – έγιναν σε σχετικά ακατοίκητες περιοχές.

Αλλά ο Ράνταλ Κάρλσον είναι πεπεισμένος πώς μετεωρίτης χτύπησε τη Γη πριν από περίπου 12.000 χρόνια, εξαφανίζοντας τεράστιο ζώντων οργανισμών. Και οι άνθρωποι που ζούσαν εκείνη την εποχή «ήξεραν ότι ερχόταν» χάρη σε δομές όπως το Στόουνχεντζ.

Ο Κάρλσον είπε στον podcaster Shawn Ryan πώς οι κρούσεις μετεωριτών στη Γη αφήνουν κρατήρες που μπορούν εύκολα να μετρηθούν από τους γεωλόγους. Αλλά πολλά περισσότερα αντικείμενα θα μπορούσαν να εκραγούν στην ατμόσφαιρα – προκαλώντας εκτεταμένη καταστροφή και χωρίς ουσιαστικά ίχνη.

Ως παράδειγμα χρησιμοποίησε την πτώση μετεωριτών Tunguska το 1908. Ένα θραύσμα κομήτη εξερράγη στον αέρα πάνω από τη βόρεια Σιβηρία, ισοπεδώνοντας τμήματα δέντρων και σκοτώνοντας την άγρια ζωή, αλλά δεν άφησε σχεδόν κανένα γεωλογικό αποτύπωμα.

Εξήγησε: «Αν έχετε ένα γεγονός όπως το Tunguska, σε εκατό χρόνια από τώρα δεν θα υπάρχει κανένα ίχνος του».

Ο Κάρλοσν πιστεύει ότι μια παρόμοια πρόσκρουση προκάλεσε τη μαζική εξαφάνιση των μαμούθ και άλλων μεγάλων θηλαστικών στη Βόρεια Αμερική.

*με πληροφορίες από την Daily Star