ΚΟΣΜΟΣ

Ταΐβάν: Η στιγμή που δεκαόροφο κτίριο καταρρέει από τον σεισμό των 7,4 Ρίχτερ

seismos
Photo: AP

Η στιγμή που δεκαόροφο κτίριο σείεται στην Ταϊβάν από τον σεισμό 7,4 Ρίχτερ καταγράφηκε σε βίντεο.

Στο βίντεο που ελήφθη τη στιγμή του σεισμού μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το κτίριο φαίνεται να παίρνει κλίση από την ισχυρή δόνηση.

Οδηγοί που είχαν σταματήσει τα οχήματα τους στο φανάρι, πιστεύοντας ότι θα το κτίριο καταρρεύσει αρχίζουν να τρέχουν για να σωθούν. Τελικά, χάρη στους αυστηρούς οικοδομικούς κανονισμούς της Ταίβάν το κτίριο, έμεινε όρθιο, παίρνοντας ωστόσο κλίση.

Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 9 ατόμων, ενώ 736 έχουν τραυματιστεί. Πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που έπληξε τη χώρα από το 1999, που σεισμός 7,6 Ρίχτερ στοιχήσει τις ζωές 2.4000 ανθρώπων.

Ψάχνουν στα συντρίμμια για εγκλωβισμένους

Η Ταϊβάν μετράει τις πληγές της από τα 7,4 ρίχτερ, τον ισχυρότερο σεισμό τα τελευταία 25 χρόνια.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό τουλάχιστον 9 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε πάνω από 800 την ώρα που είναι σε εξέλιξη επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης για τουλάχιστον 100 άτομα εγκλωβισμένα μέσα σε κτήρια και σήραγγες στον αυτοκινητόδρομο Suhua, στην ανατολική ακτή, έναν από τους επικίνδυνους δρόμους στην Ταϊβάν.

Δεν γνωρίζει κανείς την κατάσταση των ανθρώπων και αν είναι ασφαλείς, εάν έχουν τροφή και νερό και αν έχουν την δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο. Επίσης δεν γνωρίζουμε πόσο χρόνο θα πάρει για τους διασώστες να μπορέσουν να φτάσουν μέχρι εκεί.

BBC via Getty Images
taiwan-quake.jpg
BBC via Getty Images

Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι πέντε από τους εννέα νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων τριών πεζοπόρων σε κοντινό μονοπάτι, πέθανε από πτώση βράχων. Το επίκεντρο του εγκέλαδου εντοπίζεται στα 18 χιλιόμετρα νότια της πόλης Hualien, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Η απομακρυσμένη ορεινή περιοχή του Hualien υπέστη τεράστιες κατολισθήσεις που προκάλεσαν ισχυρές καταστροφές που μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να αποκτασταθούν.

AP
AP

Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και την πρωτεύουσα Ταϊπέι με βίντεο να δείχνουν ολόκληρα κτήρια να τρέμουν από τα 7,4 ρίχτερ.

Αμέσως δόθηκαν προειδοποιήσεις για τσουνάμι στο νησί και τις γειτονικές χώρες, κάποιες από τις οποίες ανακλήθηκαν.

Άνδρας κολυμπά ατάραχος σε πισίνα παρά τα 7,4 Ρίχτερ - Βίντεο

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο από τη στιγμή που ο σεισμός των 7,4 Ρίχτερ χτυπά την Ταϊβάν και συγκεκριμένα μία πισίνα σε ταράτσα κτηρίου στην Ταϊπέι την ώρα που ένας άνδρας έκανε το μπάνιο του.

Συγκεκριμένα, ο άνδρας κολυμπούσε στην πισίνα ξενοδοχείου, όταν ξαφνικά η πισίνα άρχισε να αφρίζει και ένας φίλος του άνδρα τον κατέγραψε να παραμένει ατάραχος την ώρα του σεισμού.

Σε άλλο βίντεο η πισίνα φαίνεται να ξεχειλίζει και να γίνεται καταρράκτης από τον σεισμό.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 9 είναι οι νεκροί και περισσότεροι από 800 οι τραυματίες, με τον σεισμό να θεωρείται ο ισχυρότερος που έχει πλήξει τη νήσο τα τελευταία 25 χρόνια.