Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR

ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στη Νέα Υόρκη: «Είναι ολίγον αξιοπερίεργο» - Πώς οι εκλείψεις «διεγείρουν» τον Εγκέλαδο

Σεισμός στη Νέα Υόρκη: «Είναι ολίγον αξιοπερίεργο» - Πώς οι εκλείψεις «διεγείρουν» τον Εγκέλαδο

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο Newsbomb.gr για τον σπάνιο σεισμό των 4,8 Ρίχτερ στη Νέα Υόρκη και το κατά πόσο σχετίζεται η έκλειψη σελήνης με την σεισμικότητα του εδάφους

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στη Νέα Υόρκη, ένα μέγεθος δόνησης που έχει να σημειωθεί πάνω από 140 χρόνια στην πόλη «που δεν κοιμάται ποτέ». Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στο Newsbomb.gr η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα αισθητή αλλά όχι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Η στιγμή του σεισμού, όπως καταγράφηκε από το Άγαλμα της Ελευθερίας:

Ο Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε στο Newsbomb.gr για τον σεισμό που συνέβη στην απέναντι μεριά του Ατλαντικού και έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά. Όπως χαρακτηριστικά ανέλυσε δεδομένου ότι ο σεισμός έγινε στην ανατολική πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, που βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό δεν φαίνεται να είναι κάτι το ανησυχητικό.

«Στις ΗΠΑ, η ανατολική πλευρά η οποία βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό δεν χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα, σε αντίθεση με τη δυτική μεριά, την Καλιφόρνια όπου γίνονται μεγάλοι και συχνοί σεισμοί. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένας σεισμός σχετικά μικρού μεγέθους 4,8 ότι θα προκαλέσει μια έκπληξη. Σεισμοί με αυτά τα μεγέθη μπορούν να συμβούν παντού στον πλανήτη», ανέφερε αρχικά ο κ. Παπαδόπουλος.

«Δεν εμφανίζεται κάποια επιμονή. Έχουμε μεμονωμένο σεισμό όπως εμφανίζεται. Δεν δημιουργεί ιδιαίτερο προβληματισμό. Προς το παρόν δεν είμαι ιδιαίτερα προβληματισμένος. Είναι ολίγον αξιοπερίεργο. Μπορεί όμως να γίνει»

Πώς η έκλειψη σελήνης μπορεί να προκαλέσει σεισμό

Λίγα λεπτά μετά τον σεισμό πολλοί ήταν εκείνοι που σκέφτηκαν ότι μπορεί τα 4,8 να σχετίζονται με την έκλειψη σελήνης που είχε συμβεί λίγες ημέρες νωρίτερα ή την έκλειψη ηλίου που είναι σε δύο μέρες.

Σε ερώτηση που κάναμε στον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο για το αν ο σεισμός σχετίζεται με την έκλειψη ηλίου ή σελήνης, ο επιστήμονας μας απάντησε:

«Από τις έρευνες που έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια και έχω εμπλακεί και εγώ σε τέτοιες έρευνες με συναδέλφους μαθηματικούς έχει αποδειχθεί ότι η βαρυτική έλξη της σελήνης σε ορισμένες περιπτώσεις διεγείρει τη σεισμικότητα περιοχών

«Όμως οι έλξεις από τον ήλιο είναι πάρα πολύ μικρές και δεν έχει αποδειχθεί καθόλου ότι διεγείρουν σεισμικότητα. Δεν ισχύει. Ο ήλιος είναι πολύ μακριά σε σχέση με τη σελήνη και έτσι η βαρυτική έλξη είναι πολύ μεγαλύτερη από τον ήλιο. Υπάρχει έλξη από τον ήλιο αλλά είναι πολύ μικρή»

Μαρτυρίες ομογενών και κατοίκων στο Newsbomb.gr για τον σεισμό στη Νέα Υόρκη

Την πρωτοφανή -όσο και τρομακτική εμπειρία- εμπειρία της βίωσης σεισμού στη Νέα Υόρκη, περιγράφει στο Newsbomb.gr ο Νίκος Λέτσιος, ο οποίος ζει στο «Μεγάλο Μήλο».

«Είμαι 52 χρόνια στη Νέα Υόρκη και δεν έχω αισθανθεί ξανά κάτι τέτοιο. Τη στιγμή του σεισμού, βρισκόμουν στο γραφείο μου σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων, στην περιοχή Ηuntington, το οποίο απέχει 80 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού. Τραντάχθηκε όλο το κτίριο, και το πιο τρομακτικό είναι ότι κράτησε πολύ ώρα, 6-10 δευτερόλεπτα!».

«Η μεγάλη διάρκεια ήταν και ο λόγος που φοβηθήκαμε, ότι κάτι χειρότερο θα συνέβαινε», εξηγεί.

Ο ίδιος, συγκρίνει το φαινόμενο μόνο με έναν ισχυρό σεισμό που είχε βιώσει στη... σεισμογενή πατρίδα του, στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

«Πάντως οι νεοϋρκέζοι, που φυσικά δεν είναι εξοικειωμένοι με σεισμούς, δεν πανικοβάλλονται εύκολα. Αμέσως όταν συνέβη, αμέσως όλοι άρχισαν να επικοινωνούν με τους δικούς τους», κατέληξε.

«Ήμουν σε ένα επαγγελματικό call μέσω διαδικτύου την ώρα που άρχισε να κουνάει. Είμαστε όλοι καλά ευτυχώς. Δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο. Ένα μικρό κούνημα απλά ήταν αισθητό και βροντερό. Δεν είναι κάτι συνηθισμένο στην ανατολική μεριά των ΗΠΑ», ανέφερε κάτοικος της Νέα Υόρκης στο Newsbomb.gr.

Το μήνυμα που έλαβαν οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης:

Σχετικές ειδήσεις