ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: «Ελευθέρας» στο Εθνικό Παλάτι για 19 γάτες - Ο τίτλος τιμής που τους αποδόθηκε

Γάτες
Σ' έναν κήπο του Εθνικού Παλατιού στην Πόλη του Μεξικού
Αρχείου AP

Οι 19 γάτες, είναι άγνωστο πως βρέθηκαν στους κήπους του παλατιού, ωστόσο αποτελούν πλέον μέρος της ιστορίας του

Το «ελεύθερο» να κυκλοφορούν χωρίς περιορισμούς στο Εθνικό Παλάτι του Μεξικού, τόσο στις ιστορικές αποικιοκρατικές αίθουσες τους, όσο και στους κήπους τους, έχουν πλέον και επίσημα 19 γάτες, οι οποίες συχνά είναι παρούσες σε επίσημες συναντήσεις ή και συνεντεύξεις τύπου.

Τώρα, οι γάτες γίνονται μέρος της ιστορίας του παλατιού, αφού η κυβέρνηση του Μεξικανού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, τις δήλωσε ως «ζωντανά πάγια περιουσιακά στοιχεία», τα πρώτα ζώα στο Μεξικό που λαμβάνουν αυτόν τον τίτλο.

Ο όρος «πάγια περιουσιακά στοιχεία» συνήθως ισχύει για κτίρια και έπιπλα, αλλά εφαρμόζοντάς τον σε γάτες, η κυβέρνηση του Λόπες Ομπραδόρ υποχρέωσε το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας να τους παρέχει τροφή και να τα φροντίζει για το υπόλοιπο της ζωής τους, ακόμη και μετά την αποχώρηση του, τον Οκτώβριο.

Φωλιασμένο στην καρδιά της Πόλης του Μεξικού, το προεδρικό μέγαρο ήταν εδώ και καιρό η έδρα της εκτελεστικής εξουσίας του Μεξικού. Τώρα η κατοικία του Λόπες Ομπραδόρ, είναι χτισμένη πάνω στο πρώην παλάτι του αυτοκράτορα των ιθαγενών Moctezuma. Κατά ειρωνικό τρόπο, η αρχαία κουλτούρα των Αζτέκων του Μοκτέζουμα τιμούσε όχι τις γάτες, αλλά τα άτριχα σκυλιά γνωστά ως Xoloitzcuintle, τα οποία μάλιστα θάφτηκαν μαζί με τα αφεντικά τους.

Μερικές από τις γάτες έχουν πάρει το όνομά τους από καλλιτέχνες, όπως ένα πορτοκαλί τιγρέ «Bowie» που πήρε το όνομά του από τον ροκ σταρ Ντέιβιντ Μπάουι, ο οποίος επισκέφτηκε το παλάτι το 1997 για να δει τη διάσημη τοιχογραφία του Μεξικανού ζωγράφου Ντιέγκο Ριβέρα. Άλλα ονομάζονται από γηγενείς βράχους ή λέξεις στην αρχαία γλώσσα των Αζτέκων της περιοχής, όπως το Ollin, που σημαίνει «κίνηση».

ΓΑΤΕΣ
Ο Όλιν, μία από τις 19 γάτες που ζουν στους χώρους του Εθνικού Παλατιού, ονομάζεται στη γλώσσα των Αζτέκων της περιοχής, που σημαίνει «κίνηση»ASSOCIATED PRESS

Το προσωπικό λέει ότι θυμάται τις γάτες που ζούσαν ανάμεσα στους κάκτους και την πυκνή βλάστηση των κήπων πριν από 50 χρόνια.

Αλλά δεν είναι σαφές πότε εμφανίστηκαν για πρώτη φορά ή πώς μπήκαν στο κτίριο. Ενώ 19 μένουν στο κτίριο με πλήρη απασχόληση, πολλές περισσότερες πηγαινοέρχονται και το προσωπικό υποψιάζεται ότι τρυπώνουν από μια μικρή ρωγμή στην πύλη του παλατιού τη νύχτα.