ΚΟΣΜΟΣ

Αποκάλυψη του Politico: 500 δισ. ευρώ αδιάθετα στο Ταμείο Ανάκαμψης από την εποχή της πανδημίας

Αποκάλυψη του Politico: 500 δισ. ευρώ αδιάθετα στο Ταμείο Ανάκαμψης από την εποχή της πανδημίας

Τα κράτη - μέλη προτρέπουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μειώσει τη γραφειοκρατία υπό τον φόβο ότι τεράστια χρηματικά ποσά δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ

Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ έχουν λάβει λιγότερο από το 1/3 του αρχικού ποσού των 723 δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν στο να βοηθήσουν στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης μετά την Covid και τώρα ασκούν πίεση στην Κομισιόν προκειμένου να επιταχύνει τις πληρωμές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico οι χώρες απαιτούν από την Επιτροπή να μειώσει τη γραφειοκρατία που τις εμποδίζει να εκταμιεύσουν το μερίδιό τους αφού τα ποσά αυτά θα πρέπει να έχουν χρησιμοποιηθεί έως το 2026.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι καθυστερήσεις οφείλονται στο σκάνδαλο διαφθοράς που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη από την ιταλική αστυνομία περισσότερων από 20 υπόπτων σε ολόκληρη την ΕΕ στο πλαίσιο έρευνας για απάτη άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Αξιωματούχος που μίλησε στο Politico εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι χώρες έπρεπε να περάσουν από αυστηρό έλεγχο για να έχουν πρόσβαση στα χρήματα, τα οποία αποτελούνται από επιχορηγήσεις και δάνεια. Από την πλευρά της, η Κομισιόν ερευνά τρόπους για να επιταχύνει τη διάθεση των κονδυλίων, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ έχει ήδη μειώσει το συνολικό διαθέσιμο ποσό από 723 δισεκατομμύρια ευρώ σε 648 δισεκατομμύρια ευρώ, αφού οι κυβερνήσεις απέτυχαν να υποβάλουν αίτηση για δάνεια σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων ευρώ πριν από την ενδιάμεση προθεσμία στο τέλος του 2023», αναφέρει το Politico.