ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Συνάντησε τον Ντέιβιντ Κάμερον στη Φλόριντα - «Ξεπάγωσαν» οι σχέσεις των δύο ανδρών

O Nτόναλντ Τραμπ
O Nτόναλντ Τραμπ
ΑΡ

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον συνάντησε τον Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα πριν από τις συνομιλίες με τον Άντονι Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, προτού μεταβεί στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες. Ο πρώην πρωθυπουργός της γηραιάς αλβιόνας βρίσκεται στις ΗΠΑ για συνομιλίες με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους σχετικά με τους πολέμους στη Γάζα και την Ουκρανία. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους υπουργούς Εξωτερικών να συναντούν υποψηφίους της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια επισκέψεων στο εξωτερικό.

Ο λόρδος Κάμερον έχει επικρίνει στο παρελθόν τον Τραμπ, ο οποίος πιθανότατα θα είναι υποψήφιος για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στις αμερικανικές εκλογές. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Λόρδου Κάμερον στις ΗΠΑ, αναμένεται να μιλήσει με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για την υποστήριξη προς την Ουκρανία και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, δήλωσε το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι μπλοκάρουν εδώ και μήνες ένα προτεινόμενο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία. Ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του εντός του κόμματος αντιτίθενται στο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία. Όσοι είναι στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν δεσμευτεί να καταψηφίσουν το πακέτο χωρίς να συμφωνηθεί πρώτα πρόσθετη χρηματοδότηση για την ασφάλεια των συνόρων των ΗΠΑ.

Ο Λόρδος Κάμερον προτρέπει τους Ρεπουμπλικάνους εδώ και αρκετό καιρό να εγκρίνουν το πακέτο βοήθειας, εξοργίζοντας ιδιαίτερα μέλη του κόμματος.

Κατά τη διάρκεια των επικείμενων συνομιλιών του με τον Μπλίνκεν ο Λόρδος Κάμερον πρόκειται επίσης να αναφερθεί στους θανάτους τριών Βρετανών που εργάζονται για την ανθρωπιστική οργάνωση World Central Kitchen στη Γάζα. Την περασμένη εβδομάδα, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Μπλίνκεν μίλησε με τον πατέρα του Αμερικανο-Καναδού πολίτη που σκοτώθηκε επίσης στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Το 2015, κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, ο Κάμερον χαρακτήρισε την προτεινόμενη προσωρινή απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ από τον Τραμπ «διχαστική, ανόητη και λανθασμένη». «Πιστεύω ότι αν ερχόταν να επισκεφθεί τη χώρα μας, νομίζω ότι θα μας ένωνε όλους εναντίον του», είχε πει εκείνη την εποχή, όταν ο Τραμπ δεν είχε ακόμη εκλεγεί. Ο Τραμπ απάντησε προειδοποιώντας ότι μπορεί να μην έχει «πολύ καλές σχέσεις» με τον Κάμερον κατά τη διάρκεια της προεδρίας του