ΚΟΣΜΟΣ

Παταγονία: Ήταν οι αλεπούδες τα κατοικίδια των αρχαίων; Πιθανότατα λένε οι επιστήμονες

Oι αλεπούδες ήταν πιθανότατα κατοικίδια πριν απο εκατοντάδες χρόνια
Oι αλεπούδες ήταν πιθανότατα κατοικίδια πριν απο εκατοντάδες χρόνια
ΑΡ

Οι πρόγονοί μας μπορεί να διατηρούσαν τις αλεπούδες ως κατοικίδια πολύ πριν εμφανιστούν oι γάτες και τα σκυλιά, δείχνουν νέες έρευνες

Αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι οι αρχαίες ανθρώπινες κοινωνίες στη Νότια Αμερική τιμούσαν τις αλεπούδες σε τέτοιο βαθμό που τις έθαβαν δίπλα τους. Οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι όταν βρήκαν μια αλεπού θαμμένη σε έναν ανθρώπινο τάφο που χρονολογείται πριν από 1.500 χρόνια στην Παταγονία της Αργεντινής.

Πιστεύουν ότι η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι η αλεπού ήταν μια πολύτιμη σύντροφος ή κατοικίδιο. Η ανάλυση DNA δείχνει οτι το ζώο δειπνούσε με προϊστορικούς κυνηγούς συλλέκτες και ήταν μέρος του στενού κύκλου στον καταυλισμό.

Μια αλεπού του ίδιου είδους βρέθηκε σε έναν πολύ παλαιότερο τάφο σε άλλο μέρος της Αργεντινής πριν από σχεδόν μια δεκαετία. Μπορεί επίσης να ήταν κατοικίδιο αλλά η διατροφή του δεν αναλύθηκε. «Αυτό είναι ένα πολύ σπάνιο εύρημα της ύπαρξης αυτής της αλεπούς που φαίνεται να είχε τόσο στενό δεσμό με άτομα από την κοινωνία των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών», δήλωσε η Δρ Οφέλι Λεμπρασέρ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Νομίζω ότι ήταν κάτι περισσότερο από συμβολικό· πραγματικά πιστεύω ότι ήταν συντροφικότητα». Η αλεπού βρέθηκε στον τόπο ταφής Cañada Seca στην Αργεντινή, όπου κάποτε κατοικούσαν ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών.

Η έρευνα των οστών του ζώου αποκάλυψε ότι ανήκε σε ένα είδος γνωστό ως Dusicyon avus, το οποίο πέθανε πριν από περίπου 500 χρόνια. Δόντια άγριων αλεπούδων έχουν βρεθεί σε αρχαίους χώρους ταφής ανθρώπων σε όλη την Αργεντινή και το Περού, υποδηλώνοντας ότι το ζώο είχε συμβολική σημασία.

Αλλά η ανακάλυψη ενός σχεδόν πλήρους σκελετού μιας αλεπούς σε έναν ανθρώπινο τάφο είναι εξαιρετικά σπάνια στα παγκόσμια αρχαιολογικά αρχεία. Η αλεπού, που ακούει στο επιστημονικό όνομα Dusicyon avus, ήταν μεσαίου μεγέθους και ζύγιζε 10-15 κιλά. Εξαφανίστηκε πριν από περίπου 500 χρόνια, μερικές εκατοντάδες χρόνια μετά την άφιξη των κατοικίδιων σκύλων στην Παταγονία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Δρ Cinthia Abbona του Ινστιτούτου Εξέλιξης στη Μεντόζα της Αργεντινής και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό RoyalSociety Open Science.