ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωκοινοβούλιο: Απόφαση σταθμός για σκληρότερες συνοριακές διαδικασίες

Ευρωκοινοβούλιο: Απόφαση σταθμός για σκληρότερες συνοριακές διαδικασίες

Το Ευρωκοινοβούλιο εγκρίνει αυστηρότερους κανόνες για τη μετανάστευση σε μια μεταρρύθμιση-ορόσημο για το άσυλο

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν σήμερα υπέρ της υιοθέτησης μιας μεγάλης αναθεώρησης των πολιτικών ασύλου της ΕΕ, η οποία θα σκληρύνει τις συνοριακές διαδικασίες για τις παράτυπες αφίξεις και θα απαιτήσει από όλες τις χώρες μέλη να συμμετάσχουν.

Όπως αναφέρει το France 24 το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο είναι μια δέσμη 10 νόμων που καταρτίστηκε μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις και έχει ως στόχο να κάνει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - όλες με διαφορετικές εθνικές προτεραιότητες - να ενεργήσουν από κοινού για το ζήτημα της μετανάστευσης, χρησιμοποιώντας το ίδιο εγχειρίδιο κανόνων.

Εάν ένας μόνο από τους νόμους απορριφθεί, ολόκληρο το πακέτο θα αποτύχει αν και είναι πιθανό αυτό να προκαλέσει παζάρια της τελευταίας στιγμής.

Ψηφίστηκε από το ευρωκοινοβούλιο το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Αναλυτικότερα, δεκτό έγινε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

«Μετά από σχεδόν μια δεκαετία αδιεξόδου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο - την πλήρη αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ για τη μετανάστευση. Η Ευρώπη θα διαχειριστεί τη μετανάστευση με ομαλό τρόπο και με τους δικούς μας όρους» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Από την πλευρά της, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον σημείωσε ότι η σημερινή ψήφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. «Θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα, τους ευάλωτους και τους πρόσφυγες, θα επιστρέφονται γρήγορα όσοι δεν δικαιούνται παραμονή, με υποχρεωτική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών».