ΚΟΣΜΟΣ

Τιτανικός: Σε δημοπρασία φωτογραφία που ίσως απεικονίζει το παγόβουνο που βύθισε το πλοίο

Τιτανικός: Σε δημοπρασία φωτογραφία που ίσως απεικονίζει το παγόβουνο που βύθισε το πλοίο

Τιτανικός: Η ασπρόμαυρη φωτογραφία βγήκε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας

Μια πρόσφατα ανακαλυφθείσα φωτογραφία του παγόβουνου που μπορεί να βύθισε τον Τιτανικό ήρθε στο φως 112 χρόνια μετά την καταστροφή.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, η φωτογραφία είναι ασπρόμαυρη και τραβήχτηκε από έναν νεκροθάφτη που εργαζόταν στο πλοίο περισυλλογής πτωμάτων που έφτασε στο σημείο του ναυαγίου μετά το ναυάγιο. Σημειώνεται ότι η φωτογραφία θα βγει προς πώληση στο δημοπρατήριο Henry Aldridge & Son Auctioneers του Devizes, Wiltshire, με εκτιμώμενη τιμή 4.000 έως 7.000 λίρες.

Η φωτογραφία απεικονίζει ένα μεγάλο παγόβουνο να στέκεται πάνω από την επιφάνεια του βόρειου Ατλαντικού και τραβήχτηκε δύο ημέρες αφότου σημειώθηκε το ναυάγιο που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.500 αμθρώπους.

Ο φωτογράφος, ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν ο John Snow Jr, ο υπεύθυνος κηδειών, έβαλε αργότερα το στιγμιότυπο σε ένα χαρτόνι. Ο πατέρας του κ. Σνόου διατηρούσε ένα γραφείο κηδειών στη Νέα Σκωτία και όταν έγινε γνωστή η τραγωδία κλήθηκαν στο Χάλιφαξ ο ίδιος και το προσωπικό των ταριχευτών του.

titanikos-pagovouno.jpg
Το παγόβουνο που ίσως βύθισε τον Τιτανικό

Πώς τραβήχτηκε η φωτογραφία του παγόβουνου

Το πλοίο Mackay-Bennett έφτασε στο σημείο του ναυαγίου στις 17 Απριλίου 1912. Το πλοίο ήταν φορτωμένο με 100 φέρετρα αλλά και 100 τόνους πάγου για τη συντήρηση των πτωμάτων.

Το πλήρωμα του πλοίου ξεκίνησε το έργο περισυλλογής των πτωμάτων την επόμενη ημέρα. Συνολικά ανέσυραν 306 πτώματα από τη θάλασσα. Όσοι αναγνωρίστηκαν ως επιβάτες της πρώτης θέσης ταριχεύτηκαν στο πλοίο και τοποθετήθηκαν σε φέρετρα. Μεταξύ αυτών ήταν και οι σοροί του John Jacob Astor IV, του πλουσιότερου ανθρώπου στο πλοίο και του Isidor Straus, ιδιοκτήτη του πολυκαταστήματος Macy's.

Οι επιβάτες της δεύτερης θέσης ταριχεύτηκαν και τυλίχτηκαν σε καμβά. Περίπου 116 επιβάτες τρίτης θέσης και πλήρωμα θάφτηκαν στη θάλασσα. Το πλοίο επέστρεψε στο Χάλιφαξ επτά ημέρες αργότερα με 190 θύματα του Τιτανικού.

«Πρέπει να είχε τους λόγους του για να φωτογραφίσει αυτό το παγόβουνο»

Η φωτογραφία του παγόβουνου, πέρασε από την οικογένεια Σνόου μέχρι που αποκτήθηκε από έναν συλλέκτη αναμνηστικών του Τιτανικού πριν από περίπου 30 χρόνια.

Ο δημοπράτης Andrew Aldridge δήλωσε: «Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι αυτό ήταν το παγόβουνο που βύθισε τον Τιτανικό. Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε είναι ότι μετά το πλοίο διάσωσης Carpathia, το Mackay-Bennett ήταν ένα από τα πρώτα πλοία που έφτασαν στο σημείο του ναυαγίου και ότι ο νεκροθάφτης που επέβαινε στο πλοίο αποφάσισε να τραβήξει μια φωτογραφία αυτού του παγόβουνου. Πρέπει να είχε τους λόγους του για να φωτογραφίσει αυτό το παγόβουνο. Δεν έχει πωληθεί ξανά στο παρελθόν και αποκτήθηκε απευθείας από την οικογένεια του κ. Snow από τον πωλητή μας στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια φωτογραφία και είμαστε σίγουροι ότι θα προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον».

Μυστήριο με το παγόβουνο που βύθισε τον Τιτανικό

Μια φωτογραφία ενός άλλου παγόβουνου που θα μπορούσε επίσης να είναι αυτό που χτύπησε ο Τιτανικός τη νύχτα της 14ης Απριλίου 1912, έχει ξαναδημοσιευτεί.

Πρόκειται για μια φωτογραφία που τράβηξε ένα μέλος του πληρώματος του Minia, ενός άλλου πλοίου περισυλλογής πτωμάτων που έφτασε στο σημείο στις 22 Απριλίου - μια εβδομάδα αργότερα.

Και το 2020 πωλήθηκε σε δημοπρασία μια φωτογραφία ενός παγόβουνου που είχε τραβηχτεί δύο ημέρες πριν από την τραγωδία από τον καπετάνιο ενός διερχόμενου επιβατηγού πλοίου.

Σχετικές ειδήσεις