ΚΟΣΜΟΣ

«Iερός τόπος ταφής» ο Τιτανικός: Πώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να εμποδίσουν νέα αποστολή στο ναυάγιο

titanikos

Η αποστολή έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2024 και μία  εταιρεία δήλωσε ότι «μπορεί να ανακτήσει ελεύθερα αντικείμενα από το εσωτερικό του ναυαγίου».

Ως «ιερός τόπο ταφής» είναι χαρακτηρισμένο το ναυάγιο του Τιτανικού πράγμα που ίσως στερήσει από μία εταιρεία το δικαίωμα μίας νέας αποστολής με σκοπό την ανάκτηση αντικειμένων ιστορικού ενδιαφέροντος από τα συντρίμμια του πλοίου.

Η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να εμποδίσει την ήδη προγραμματισμένη αποστολή επικαλούμενη τόσο έναν σχετικό ομοσπονδιακό νόμο όσο και μία διεθνή συμφωνία.

Όπως αναφέρει η ertnews.gr, η αποστολή οργανώνεται από την RMS Titanic με έδρα τη Τζόρτζια, η οποία κατέχει τα δικαιώματα διάσωσης του πιο διάσημου ναυαγίου στον κόσμο. Η εταιρεία εκθέτει αντικείμενα που έχουν ανασυρθεί από το σημείο του ναυαγίου στο βυθό του Βόρειου Ατλαντικού- από ασημικά μέχρι ένα κομμάτι του κύτους του Τιτανικού.

Η νομική διαμάχη διεξάγεται στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, το οποίο επιβλέπει τα θέματα διάσωσης του Τιτανικού. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η αποστολή παραβιάζει έναν ομοσπονδιακό νόμο και μια συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία για τη διαχείριση του ναυαγίου ως μνημείο για τους περισσότερους από 1.500 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους.

Η αποστολή της RMST έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2024 και η εταιρεία δήλωσε ότι «μπορεί να ανακτήσει ελεύθερα αντικείμενα από το εσωτερικό του ναυαγίου». Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αντικείμενα από την αίθουσα Μαρκόνι, αλλά μόνο αν αυτά τα αντικείμενα δεν είναι στερεωμένα στο ίδιο το ναυάγιο.

Στην αίθουσα Μαρκόνι βρίσκεται ο ασύρματος του πλοίου ο οποίος μετέδιδε τα αγωνιώδη σήματα κινδύνου του Τιτανικού μετά την πρόσκρουση του υπερωκεάνιου σε παγόβουνο. Τα μηνύματα σε κώδικα Μορς ελήφθησαν από άλλα πλοία τα οποία ανταποκρίθηκαν και βοήθησαν στη διάσωση περίπου 700 ανθρώπων που διέφυγαν με σωσίβιες λέμβους.

Ωστόσο, η RMST δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ζητήσει άδεια. Οι δικηγόροι της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι η εταιρεία δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την άδεια, υποστηρίζοντας ότι η RMST χρειάζεται έγκριση από τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, ο οποίος εποπτεύει τη NOAA

Το 2020, η αμερικανική κυβέρνηση και η RMST ενεπλάκησαν σε μια σχεδόν πανομοιότυπη νομική διαμάχη σχετικά με μια άλλη προτεινόμενη αποστολή για την ανάκτηση του ασύρματου. Ωστόσο η διαδικασία διακόπηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.