ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτη δήλωση Μπάιντεν: Δέσμευση για αμέριστη στήριξη της ασφάλειας του Ισραήλ

biden

Πόλεμος στο Ισραήλ: O πρόεδρος των ΗΠΑ προανήγγειλε έκτακτη σύγκλιση της G7 για μία ενιαία απάντηση στο Ιράν

Σε έκτακτη δήλωση του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στηρίζει σθεναρά το Ισραήλ στο νέο πόλεμο που ξεκίνησε εναντίον του το Ιράν.

"Νωρίτερα σήμερα (χθες), το Ιράν -και οι πληρεξούσιοί του που δρουν από την Υεμένη, τη Συρία και το Ιράκ- εξαπέλυσαν μια άνευ προηγουμένου αεροπορική επίθεση εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ισραήλ. Καταδικάζω αυτές τις επιθέσεις με τον πιο έντονο τρόπο.

Κατόπιν εντολής μου, για να υποστηρίξω την άμυνα του Ισραήλ, ο στρατός των ΗΠΑ μετακίνησε αεροσκάφη και αντιτορπιλικά που έφεραν βαλλιστικούς πυραύλους στην περιοχή κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. Χάρη σε αυτές τις αναπτύξεις και την εξαιρετική ικανότητα των στρατιωτικών μας, βοηθήσαμε το Ισραήλ να καταρρίψει σχεδόν όλα τα εισερχόμενα drones και πυραύλους.

Μόλις μίλησα με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου για να επιβεβαιώσω τη σιδηρά δέσμευση της Αμερικής για την ασφάλεια του Ισραήλ. Του είπα ότι το Ισραήλ επέδειξε μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αμύνεται και να νικάει ακόμη και σε πρωτοφανείς επιθέσεις – στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ.

Αύριο, θα συγκαλέσω τους συναδέλφους μου ηγέτες της G7 για να συντονίσουν μια ενιαία διπλωματική απάντηση στην θρασύτατη επίθεση του Ιράν. Η ομάδα μου θα συνεργαστεί με τους ομολόγους τους σε όλη την περιοχή.

Και θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τους ηγέτες του Ισραήλ. Και ενώ δεν έχουμε δει επιθέσεις στις δυνάμεις ή τις εγκαταστάσεις μας σήμερα, θα παραμείνουμε σε εγρήγορση σε όλες τις απειλές και δεν θα διστάσουμε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού μας".