ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν-Ισραήλ: Σε αναταραχή οι αγορές - «Βουτιά» για τα ασιατικά χρηματιστήρια, καταφύγιο ο χρυσός

Βουτιά για τα ασιατικά χρηματιστήρια
Βουτιά για τα ασιατικά χρηματιστήρια
ΑΡ

Επίθεση Ιράν σε Ισραήλ: Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν και οι τιμές του χρυσού ανέβηκαν, καθώς υπάρχει κλίμα κινδύνου μετά την επίθεση αντιποίνων του Ιράν στο Ισραήλ και τους φόβους για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση 

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν, καθώς οι έμποροι σταθμίζουν τον αντίκτυπο των μαζικών επιθέσεων με drone και πυραύλους του Ιράν στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, εστιάζοντας επίσης στα βασικά οικονομικά δεδομένα από την Κίνα και την Ιαπωνία αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Το Ιράν εκτόξευσε περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ισραήλ το Σάββατο σε μια επίθεση που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «άνευ προηγουμένου». Οι ΗΠΑ παρενέβησαν για να βοηθήσουν άμεσα το Ισραήλ να καταρρίψει σχεδόν όλα τα εισερχόμενα πυρομαχικά, είπε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του το Σάββατο.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν ελάχιστα το πρωί της Δευτέρας, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent να διαπραγματεύονται με πτώση 0,14% στα 90,32 δολάρια το βαρέλι.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε κατά 0,7% ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο σημείωνε απώλειες 1,04% στις 39.114 μονάδες. Χαμηλότερα κατά 1,03% ο Kospi στις 2.654 μονάδες, κατά 0,79% ο Hang Seng στις 16.589 μονάδες και κατά 0,51% ο ASX στις 7.749 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο δείκτης Shanghai Composite σημείωσε άνοδο 1,21% στις 3.055 μονάδες.

Η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή οδήγησε τους επενδυτές σε αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων, με τον χρυσό να ενισχύεται κατά 0,51% στα 2.356,39 δολάρια ανά ουγγιά και το δολάριο επίσης να κινείται σε γενικές γραμμές υψηλότερα, επεκτείνοντας την άνοδό του κατά 1,6% από την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι χρηματιστηριακές αγορές στην Ευρώπη αντέδρασαν με ψυχραιμία μέχρι την Παρασκευή άγνωστο παραμένει όμως πως θα ανοίξουν σήμερα. Εγχώριοι χρηματιστές θεωρούν ότι μετά τις δηλώσεις του Ιράν περί «ολοκλήρωσης της απάντησής τους» θα πρυτανεύσει η λογική. Το Ισραήλ όμως δεν είναι βέβαιο πως θα αντιδράσει και οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, παραμένουν σε επιφυλακή.