ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Η χώρα με τις δύο όψεις - Η άνοδος Χομεϊνί και οι εσωτερικές αναταραχές

Ιράν: Η χώρα με τις δύο όψεις - Η άνοδος Χομεϊνί και οι εσωτερικές αναταραχές
AP

Πώς δημιουργήθηκε το σημερινό κράτος του Ιράν από την άνοδο Χομεϊνί και μετά 

Το Ιράν προχώρησε σε μία κίνηση, επίδειξη ισχύος απέναντι στο Ισραήλ, εξαπολύοντας εναέρια επίθεση με εκατοντάδες drones και πυραύλους.

Στο εσωτερικό της χώρας η πραγματικότητα για τους κατοίκους είναι ενδεικτική της μεγάλης αλλαγής που έχει επέλθει.

Σε βίντεο που δείχνει το MEGA, μία Αμερικανίδα δημοσιογράφος πήρε συνέντευξη από τη μητέρα της, μία Ιρανή η οποία δραπέτευσε στις ΗΠΑ για να αποφύγει την καταπίεση, και αναφέρει ότι: «Το Ιράν ήταν μία χώρα γεμάτη πολιτισμό, ελευθερία και τέχνες, οι γυναίκες φορούσαν ό,τι ήθελαν, αυτές οι μνήμες του Ιράν είναι που έχουν πολλοί Αμερικανοί και Ιρανοί εδώ στο Σαν Ντιέγκο, όπως και η μητέρα μου που μοιράζεται τις μνήμες της. Από ένα ελεύθερο Ιράν».

Παράλληλα η ίδια σημείωσε: «Το πιστεύετε ή όχι αυτές είναι φωτογραφίες από την οικογένειά μου στο Ιράν στην Κασπία, έφυγε κατά την επανάσταση του 1979, πίστευε πως δε θα κρατήσει πολύ. Όταν έφυγε πίστεψε πως θα γυρίσει».

Σήμερα, η εικόνα από το Ιράν, μία χώρα που εύκολα κανείς μπερδεύει για κάποια δυτική χώρα, δείχνει την φτώχια και την καταπίεση που υφίστανται οι γυναίκες που συχνά διεκδικούν δικαιώματα, χωρίς όμως να καταφέρνουν πολλά.

Στα πλάνα του βίντεο περιλαμβάνεται η ιστορία της 16χρονης που κατέληξε εγκεφαλικά νεκρή, της Αρμίτα Χεραβάντ, που έπεσε σε κώμα μετά από φερόμενη επίθεση αστυνομικών για παραβίαση του νόμου περί χιτζάμπ, ενώ ο θάνατος της Μάχσα Αμίνι σε αστυνομικό τμήμα ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων.

Το Ιράν έχει πληθυσμό σχεδόν 85 εκατομμύρια κατοίκους και μία θέση στρατηγική, ενώ έχει μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ είναι μέλος του ΟΠΕΚ και του ΟΗΕ.

Πρόκειται για μία περιοχή όπου αναπτύχθηκαν σημαντικοί πολιτισμοί, ενώ σήμερα στο έδαφος του κατοικούν Πέρσες αλλά και Αζέροι, Κούρδοι και Λουρ.

Τον Ιανουάριο του 1978 ξεκίνησε η ισλαμική επανάσταση, που είχε ως αποτέλεσμα τον Ιανουάριο του 1979 ο σάχης να εγκαταλείψει το Ιράν. Ο Αγιατολάχ Χομεϊνί επέστρεψε στην Τεχεράνη από την εξορία και έτσι λίγους μήνες μετά η χώρα απέκτησε ένα θεοκρατικό σύνταγμα, που έχρισε τον Χομεϊνί ανώτατο αρχηγό του κράτους.

Σταδιακά ήρθε η απομόνωση από τον ανεπτυγμένο κόσμο και η ρήξη με τις ΗΠΑ, όταν στις 4 Νοεμβρίου 1979 μία ομάδα Ιρανών φοιτητών κατέλαβαν την αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη κρατώντας ομήρους το προσωπικό για 444 ημέρες, μία ιστορία που έγινε ακόμη και ταινία.

Ένα πολύ μεγάλο θέμα στην παγκόσμια σκακιέρα είναι τα πυρηνικά του Ιράν. Σύμφωνα με αναλυτές, αν η χώρα δεν είναι ήδη πολύ κοντά στο να τα αποκτήσει, θα είναι πολύ σύντομα. Λίγους μήνες πριν δημοσιεύματα ανέφεραν ότι είχε εμπλουτίσει ουράνιο σε καθαρότητα 84%, λίγο πιο χαμηλά από το 90%, που απαιτείται για ένα πυρηνικό όπλο.

Το διάστημα εκείνο το Ιράν παρουσίαζε και εικόνες από το οπλοστάσιό του αλλά και τα υπόγεια αεροδρόμια, των drones που είδε όλος ο πλανήτης σε φάση μάχης στο Ισραήλ το περασμένο Σάββατο.