ΚΟΣΜΟΣ

Παναγία των Παρισίων: Ο χρυσός κόκορας υψώθηκε ξανά στον ουρανό!

Παναγία των Παρισίων: Ο χρυσός κόκορας υψώθηκε ξανά στον ουρανό!

Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες ώστε η εμβληματική όψη της Παναγίας των Παρισίων να επανέλθει έγκαιρα για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στις 26 Ιουλίου. 

Πέντε χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά, ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων επανακτά σιγά σιγά την εμβληματική του όψη, με το μεγαλύτερο τμήμα του νέου καμπαναριού να είναι ήδη έτοιμο.

Πιο συγκεκριμένα, ο χρυσός κόκορας και ο σταυρός του ναού της Παναγίας των Παρισίων είναι ορατά ήδη από τα τέλη Μαρτίου ενώ το τεράστιο ξύλινο δοκάρι της οροφής από τις αρχές του έτους. Για την ανακατασκευή χρειάστηκαν τεράστιες προσπάθειες και σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Χρηματικό ποσό, το οποίο συγκεντρώθηκε από δωρεές και την αποφασιστικότητα ενός ολόκληρου έθνους.

Πώς προκλήθηκε η πυρκαγιά

Στις 15 Απριλίου 2019, στις 6.20 το απόγευμα ήχησε ο πρώτος συναγερμός μετά την έναρξη της Θείας Λειτουργίας.

Οι πιστοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον ναό αλλά τους επετράπη να επιστρέψουν, επειδή δεν υπήρχαν σημάδια πυρκαγιάς, όμως λίγα λεπτά αργότερα, στις 6.43, ο συναγερμός χτύπησε και πάλι.

Οι φλόγες κατέστρεψαν τη δομή της στέγης του μνημείου και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν, καταστρέφοντας την κορυφή, τις στέγες του κυρίως ναού και του εγκάρσιου κλίτους και τους ξύλινους σκελετούς τους. Σύμφωνα με τις πρώτες εικασίες προκλήθηκε από παραβίαση της απαγόρευσης καπνίσματος από κάποιον εργάτη στο εργοτάξιο. Μια άλλη πιθανή εκδοχή είναι να προκλήθηκε βραχυκύκλωμα.

Το γεγονός ότι η Παναγία των Παρισίων δεν έγινε παρανάλωμα του πυρός οφείλεται στους περίπου 650 πυροσβέστες. Από τότε εκατοντάδες τεχνίτες και εργάτες ασχολούνται με την αποκατάστασή της έτσι ώστε να επανέλθει στην αρχική του μορφή. Μάλιστα καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες ώστε ολοκληρωθεί έγκαιρα για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στις 26 Ιουλίου.