ΚΟΣΜΟΣ

«Πόλεμος» για το νερό στην Ισπανία: Kόντρα για τις γεμάτες πισίνες εν όψει του καλοκαιριού

Η Ισπανία παλεύει με τον υπερτουρισμό και την ξηρασία
Η Ισπανία παλεύει με τον υπερτουρισμό και την ξηρασία
ΑΡ

Η ξηρασία στην Ισπανία προκαλεί εντάσεις ανάμεσα στους ντόπιους και τους τουρίστες. Η απειλή ενός ακόμη άνυδρου καλοκαιριού εντείνει τη διαμάχη για τις πισίνες και τη λιγοστή υδροδότηση

Η απειλή ενός ακόμη άνυδρου καλοκαιριού στην Ισπανία φέρνει τους τουρίστες αντιμέτωπους με τους ντόπιους και την Αριστερά εναντίον της Δεξιάς σε μία σειρά από διαμάχες για το νερό στα hotspots διακοπών της χώρας.

Οι πισίνες των ξενοδοχείων είναι το πιο πρόσφατο σημείο ανάφλεξης στον αγώνα της Ισπανίας να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με τις τοπικές κυβερνήσεις να αναγκάζονται να εξετάσουν αυστηρούς ελέγχους στη χρήση του νερού για να αποτρέψουν τη δραματική ξηρασία στο νότο.

Οι πολιτικοί της δεξιάς επιδιώκουν να προσελκύσουν τους παραθεριστές, ενώ οι αριστεροί ηγέτες έχουν επισημάνει τα ξενοδοχεία ως μέρος του προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό η συντηρητική περιοχή της Ανδαλουσίας, της οποίας οι παραθαλάσσιοι παράδεισοι της Κόστα ντελ Σολ περιλαμβάνουν τη Μάλαγα και τη Μαρμπέγια, επέτρεψε στα ξενοδοχεία να γεμίσουν τις πισίνες τους, αλλά εμποδίζει τις περισσότερες πολυκατοικίες και ιδιωτικές κατοικίες να γεμίσουν τις δικές τους.

Η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 100 ετών

Αντίθετα, η αριστερή περιφερειακή κυβέρνηση στην Καταλονία αυτή την εβδομάδα επέβαλε για πρώτη φορά όρια στη χρήση νερού στα ξενοδοχεία, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει αυτό που αποκαλεί τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 100 ετών.

«Ο τομέας του τουρισμού πρέπει να προσαρμοστεί στην κατάσταση που βιώνουμε, η οποία είναι απολύτως αφύσικη», δήλωσε στους Financial Times η Patrícia Plaja της καταλανικής κυβέρνησης. «Είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας, αλλά με τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με κάθε άλλο».

Σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως «έκτακτης ανάγκης» λόγω ξηρασίας —στις οποίες επί του παρόντος περιλαμβάνεται η Βαρκελώνη- τα ξενοδοχεία θα περιορίζονται στη χρήση 100 λίτρων νερού ανά κρεβάτι ξενοδοχείου την ημέρα, στο ίδιο επίπεδο με τους κατοίκους της περιοχής.

Η Plaja είπε ότι τα εν λόγω ξενοδοχεία θα πρέπει να εξετάσουν όρια στο νερό που χρησιμοποιείται για μπάνια και ντους, αλλά προέβλεψε ότι θα υπάρξουν λίγες περιπτώσεις με πισίνες που θα μείνουν κενές. «Η λέξη κλειδί είναι η ισορροπία η ισότητα μεταξύ όλων των διαφορετικών τομέων που συνεισφέρουν στην καταλανική οικονομία».

Ευλογία και κατάρα ο τουρισμός

Η λειψυδρία είναι ένας πρόσφατος παράγοντας στην ενίοτε δύσκολη σχέση της Ισπανίας με τον τουρισμό, που αποτελεί πυλώνα της οικονομίας της. Είναι η δεύτερη χώρα με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο μετά τη Γαλλία και οι ίδιοι οι Ισπανοί είναι ενθουσιώδεις παραθεριστές. Όμως ο μαζικός τουρισμός έχει προκαλέσει τοπικές αντιδράσεις σε πολλά μέρη καθώς μειώνει πόρους και εξαντλεί υποδομές σε περιοχές που δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τους αριθμούς.

Η Ανδαλουσία, η οποία διοικείται από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, επιτρέπει τις δημόσιες και αθλητικές πισίνες να γεμίζουν μαζί με αυτές των ξενοδοχείων, ενώ αφήνει στεγνές τις πισίνες που συνδέονται με ιδιωτικά διαμερίσματα και σπίτια. Ο Andrés Marín, διευθυντής μιας εταιρείας κηπουρικής στη Μάλαγα και εκπρόσωπος μιας ομάδας επιχειρήσεων που αντιτίθενται στους περιορισμούς νερού, είπε ότι οι ομάδες συντήρησης πισίνας χάνουν ορισμένους πελάτες, όπως και οι κηπουροί στους οποίους απαγορεύεται να ποτίζουν φυτά και γκαζόν.

«Τα μέτρα που έχουν λάβει είναι άδικα», είπε. «Οι τουρίστες έρχονται στη Μάλαγα και μπορούν να κάνουν μπάνιο επτά φορές αν θέλουν, μπορούν να γεμίσουν το τζακούζι όσες φορές θέλουν και δεν υπάρχουν περιορισμοί». Αν και δεν υπήρξε αλλαγή πολιτικής αυτή την εβδομάδα, ο Juan Manuel Moreno Bonilla, πρόεδρος της κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, έδωσε κάποια ελπίδα λέγοντας ότι οι βροχές που σημειώθηκαν σε μεγάλο μέρος της Ισπανίας το Πάσχα σήμαιναν «τώρα μπορεί να είναι δυνατό να γεμίσουν ιδιωτικές πισίνες».

Το μέλλον του νερού

Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, του σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Ισπανίας, επιβλέπει ένα επενδυτικό σχέδιο πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων πηγών νερού, τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων παροχής και την προώθηση της ανακύκλωσης και αφαλάτωσης του νερού.

Ο Ντιέγκο Ρούμπιο, γενικός γραμματέας δημόσιας πολιτικής στο γραφείο του πρωθυπουργού, είπε ότι κατανοεί ότι υπάρχει συζήτηση για το πώς να αντιμετωπίσει τη λειψυδρία. «Αλλά θα ήταν λάθος να στοχεύσουμε αποκλειστικά σε πισίνες ξενοδοχείων ή γήπεδα γκολφ», είπε στους FT. «Η κατανάλωσή τους είναι σχετικά μικρή».

Η γεωργία καταναλώνει λίγο περισσότερο από το 79% του νερού της Ισπανίας, με το 15% να προορίζεται για οικιακή και εμπορική χρήση, το 5,5% για τη βιομηχανία και το 0,4% για την αναψυχή, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος. «Επιπλέον, το νερό που χρησιμοποιεί ο τουρισμός μπορεί συχνά να δημιουργήσει περισσότερο πλούτο και θέσεις εργασίας από το νερό που χρησιμοποιείται για την άρδευση ενός χωραφιού με κριθάρι», είπε ο Ρούμπιο. «Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε όλους τους τομείς. Μόνο αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση θα δώσει αποτελέσματα».

Η κυβέρνηση της Καταλονίας, που διευθύνεται από την Καταλανική Ρεπουμπλικανική Αριστερά, που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, ηγείται των προσπαθειών για να προειδοποιήσει τους τουρίστες για τη σημασία της εξοικονόμησης νερού με διαφημίσεις σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Finacial Times