ΚΟΣΜΟΣ

Το κουμπί που πρέπει πάντα να πατάτε πριν οδηγήσετε

Το κουμπί που πρέπει πάντα να πατάτε πριν οδηγήσετε
Φωτ.: Unsplash

Αυτοκίνητο: Η στιγμή μεγαλύτερης καταπόνησης του κινητήρα

Ο Scotty Kilmer είναι ένας Αμερικανός μηχανικός που έχει δημιουργήσει ένα κανάλι στο YouTube με γρήγορες και αστείες συζητήσεις για αυτοκίνητα, μηχανικές ερωτήσεις και πολλά άλλα, και έχει πλέον πάνω από έξι εκατομμύρια συνδρομητές.

Σε ένα πρόσφατο βίντεο, αποσυναρμολόγησε τα συστήματα «stop-start» στους κινητήρες. Πρόκειται για ένα κοινό χαρακτηριστικό που επιτρέπει στο αυτοκίνητό σας να απενεργοποιείται μόνο του κατά τη διάρκεια σύντομων παύσεων (όπως σε κόκκινα φανάρια), πριν ενεργοποιηθεί ξανά όταν πρέπει να φύγετε.

Η ιδέα εδώ είναι ότι η λειτουργία αυτή μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώνοντας τον χρόνο που περνάει το αυτοκίνητό σας στο ρελαντί, αλλά ο Kilmer είναι πεπεισμένος ότι αυτό δεν αξίζει τα πιθανά μειονεκτήματα.

Η στιγμή μεγαλύτερης καταπόνησης του κινητήρα

Εξήγησε ότι η στιγμή μεγαλύτερης καταπόνησης για κάθε κινητήρα, όσο σύγχρονος κι αν είναι, είναι όταν ξεκινάει. Έτσι, είναι όντως λογικό ότι ένα σύστημα stop-start κάνει αυτό να συμβαίνει πολύ πιο συχνά.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του: «Το μεγαλύτερο μέρος της φθοράς στον κινητήρα σας συμβαίνει όταν ξεκινάτε το αυτοκίνητο. Το λάδι στο κάτω μέρος του κινητήρα, η αντλία λαδιού πρέπει να περιστραφεί, να αντλήσει το λάδι στο πάνω μέρος του κινητήρα και να αρχίσει τη λίπανση. Κάθε φορά που σβήνετε το αυτοκίνητο, το λάδι κατεβαίνει ξανά προς τα κάτω και πρέπει να αντληθεί ξανά προς τα πάνω. Θέλετε πραγματικά να ξεκινάτε και να σταματάτε το αυτοκίνητό σας όλη την ώρα;»

Ο Kilmer είπε ότι αυτό θα οδηγήσει σε μικρότερη διάρκεια ζωής των κινητήρων των αυτοκινήτων, και αυτό λίγο πολύ βολεύει μόνο τις αυτοκινητοβιομηχανίες, όχι τους πελάτες, αφού σημαίνει συχνότερες επισκευές και αγορές.

Το…μαγικό κουμπί

Ευτυχώς, όμως όπως υποστηρίζει, το βίντεό του επισημαίνει ένα κουμπί που έχουν πολλά αυτοκίνητα στο ταμπλό τους -συνήθως έχει πάνω του ένα λογότυπο «A off» ή κάτι παρόμοιο. Αυτό το κουμπί (ή το αντίστοιχο στις διάφορες μάρκες αυτοκινήτων, το οποίο πιθανότατα μπορείτε να βρείτε στο εγχειρίδιο χρήσης του οχήματος) απενεργοποιεί τη λειτουργία.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το κουμπί αν αποφασίσετε ότι δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το stop-start, αν και ενοχλητικά μπορεί να διαπιστώσετε ότι πρέπει να το πατάτε κάθε φορά που μπαίνετε στο αυτοκίνητό σας, αφού δεν θα το θυμάται μεταξύ των διαδρομών.

Σχετικές ειδήσεις