ΚΟΣΜΟΣ

Η συζήτηση άνοιξε: Οι αστυνομικοί στην Αγγλία πρέπει να οπλοφορούν - «Το έγκλημα μας ξεπερνά»

Η συζήτηση άνοιξε: Οι αστυνομικοί στην Αγγλία πρέπει να οπλοφορούν - «Το έγκλημα μας ξεπερνά»
Αρχείου - AP

Άοπλοι αστυνομικοί στο Λονδίνο κινδυνεύουν καθημερινά και πλέον η ανάγκη να είναι οπλισμένοι δείχνει μονόδρομος

Μετά το περιστατικό με ξίφος στο βόρειο Λονδίνο η αστυνομία κάνει εκκλήσεις για κάθε αστυνομικό της πρώτης γραμμής να είναι εξοπλισμένος με συσκευές που πυροδοτούν ακίδες και προσκολλώνται στο δέρμα στόχων ώστε να μην μπορούν να προβούν σε εκούσιες κινήσεις.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι περισσότεροι αστυνομικοί στο Λονδίνο είναι άοπλοι γεγονός που προβληματίζει τις Αστυνομικές Αρχές της χώρας.

Πρώην αξιωματικός της Αστυνομίας του Λονδίνου, ο Νόρμαν Μπρέναν, δημιούργησε εκστρατεία για να έχουν οι αστυνομικοί περισσότερα μέσα να προστατευθούν, όπως ρόπαλα πλευρικής λαβής, γιλέκα ανθεκτικά και τέιζερ.

Τα τέιζερ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να απωθήσουν ή να σταματήσουν βίαιους που επιτίθενται πριν φτάσουν ένοπλοι αξιωματικοί. Όμως αυτό δεν αρκεί αφού ο αστυνομικός δεν θα πρέπει να είναι μόνος αλλά να έχει κι άλλον μαζί.

«Κάθε βάρδια στην Αστυνομία στη Βρετανία θα πρέπει να έχει τουλάχιστον έναν αξιωματικό οπλισμένο με όπλο ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται σε περιστατικά όπως το χθεσινό», τονίζει στη Daily Mail ο πρώην αξιωματικός.

Από την άλλη ο επίτροπος Sir Mark Rowley δήλωσε ότι δεν είναι απάντηση το να δίνουν όπλα σε αστυνομικούς και πώς «θα πρέπει να είμαστε περήφανοι σε μεγάλο βαθμό με το άοπλο μοντέλο μας. Είναι κάτι που πρέπει να το προστατεύσουμε».

Άραγε τελικά πόσο καλό είναι να κυκλοφορούν άοπλοι οι αστυνομικοί της Βρετανίας όταν συνολικά έχουν καταγραφεί 14.626 παραβάσεις με μαχαίρια στο Λονδίνο το 2023, δηλαδή κατά μέσο όρο 40 την ημέρα, όταν το 2022 ήταν το ένα πέμπτο των επιθέσεων. Εκτός αυτών η εγκληματικότητα με όπλα αυξήθηκε στα 1208 το 2023, έναν αριθμό μεγάλο σε σχέση με το 2022 που ήταν διακόσια λιγότερα τα περιστατικά.

Αυξημένα είναι και τα περιστατικά με αστυνομικούς να τραυματίζονται, όπως έγινε και στην επίθεση με ξίφος στο Λονδίνο στις 30 Απριλίου.