ΚΟΣΜΟΣ

Η τρίτη ισχυρότερη μαγνητική καταιγίδα του 2024 έπληξε τη Γη - Τι συνέβη στη Ρωσία

Η τρίτη ισχυρότερη μαγνητική καταιγίδα του 2024 έπληξε τη Γη - Τι συνέβη στη Ρωσία
Φωτ.: Unsplash

Μαγνητική καταιγίδα: Μια ζώνη σέλας έχει σχηματιστεί σε ολόκληρη σχεδόν την επικράτεια της Ρωσία

Η τρίτη πιο ισχυρή μαγνητική καταιγίδα του 2024 έπληξε τη Γη, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση σέλας στα γεωγραφικά πλάτη της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης.

Αυτό ανέφεραν ρωσικά ΜΜΕ επικαλούμενα επιστήμονες από το Εργαστήριο Ηλιακής Αστρονομίας του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών (IKI) και του Ινστιτούτου Ηλιακής-Εδάφους Φυσικής (ISTP).

«Η μαγνητική καταιγίδα έχει αυξηθεί σε ισχυρή! Ο τρέχων δείκτης είναι περίπου 7. Αυτή είναι η τρίτη πιο ισχυρή καταιγίδα του έτους», ανέφερε το RIA Novosti .

Σημειώνεται ότι ακόμη δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητά τα αίτια του συμβάντος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια ζώνη σέλας έχει σχηματιστεί σε ολόκληρη σχεδόν την επικράτεια της Ρωσίας. Σε γεωγραφικά πλάτη πάνω από 65 μοίρες, η πιθανότητα εμφάνισής τους φτάνει το 90%.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το φαινόμενο να πέσει στα γεωγραφικά πλάτη της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης», σημειώνουν οι ειδικοί.

Αρχικά, οι επιστήμονες περίμεναν μια ασθενή μαγνητική καταιγίδα που θα προκληθεί από την εκτίναξη της ηλιακής μάζας από το δυτικό άκρο του Ήλιου. Ωστόσο, η κατάσταση άλλαξε και η καταιγίδα εντάθηκε.

«Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, φαίνεται ότι μια ασθενής εκτίναξη που σημειώθηκε στις 29 Απριλίου και είχε επίσης πολύ μικρή πιθανότητα σχηματισμού μαγνητικής καταιγίδας έφτασε στη Γη», εξηγούν οι επιστήμονες.

Η γενική κατάσταση στον Ήλιο τις τελευταίες δύο ημέρες έχει δείξει μια τάση προς αυξημένη δραστηριότητα. Από αυτή την άποψη, οι επιστήμονες δεν αποκλείουν την αναθεώρηση της πρόβλεψης γεωμαγνητικής και εκλάμψεων για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και την επόμενη εβδομάδα προς την κατεύθυνση της σύσφιξής της.

Σχετικές ειδήσεις