Ισραήλ: Σάλος με τη δήλωση υπουργού του Νετανιάχου - «Η Χαμάς αγαπάει τον Μπάιντεν»

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο Ισραήλ η προειδοποίηση των ΗΠΑ οτι θα διακόψουν τις προμήθειες όπλων, αν η κυβέρνηση Νετανιάχου προχωρήσει στην χερσαία επίθεση στη Ράφα

O Iταμάρ Μπεν Γκβιρ (αριστερά)
O Iταμάρ Μπεν Γκβιρ (αριστερά)
ΑΡ
2'

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ επέκρινε τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβίρ για τη δήλωσή του οτι «η Χαμάς [αγαπά] τον Μπάιντεν», χαρακτηρίζοντας το σχόλιό του ως «ανεύθυνο».

Ο Mπεν-Γκβιρ δημοσίευσε την παρατήρηση στην πλατφόρμα X -χρησιμοποιώντας το emoji της καρδιάς- αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι θα διακόψει τις προμήθειες όπλων στο Ισραήλ εάν τα στρατεύματά του εισέλθουν στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα.

Ο Χέρτζογκ λέει ότι το σχόλιο θα μπορούσε να «βλάψει τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ», προσθέτοντας ότι «αβάσιμες, ανεύθυνες, προσβλητικές δηλώσεις» θα πρέπει να αποφεύγονται. «Ακόμα και όταν υπάρχουν διαφωνίες και απογοητευτικές στιγμές μεταξύ φίλων και συμμάχων, υπάρχει τρόπος να λυθούν οι διαφορές», πρόσθεσε.

Ο Χέρτζογκ συνέχισε ευχαριστώντας τον Μπάιντεν που είναι «ένας σπουδαίος φίλος του κράτους του Ισραήλ και που το έχει αποδείξει από την πρώτη μέρα του πολέμου» Πολιτικοί ηγέτες στο Ισραήλ επιβεβαίωσαν την Πέμπτη την αποφασιστικότητα της χώρας να εξαλείψει τη Χαμάς και να εξασφαλίσει την επιστροφή των ομήρων που κρατά η οργάνωση, μετά την προειδοποίηση Μπάιντεν.

«Το Ισραήλ θα συνεχίσει να πολεμά τη Χαμάς μέχρι την καταστροφή της. Δεν υπάρχει πιο δίκαιος πόλεμος από αυτόν» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς. Ο συνάδελφός του βουλευτής του Λικούντ Ντούντι Αμσαλέμ προειδοποίησε ;ότι «όποιος σκοτώνει Εβραίους θα πεθάνει», υπονοώντας ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει απτόητο.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαίρ Λαπίντ προέτρεψε την κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στη «νίκη επί της Χαμάς και την επιστροφή των αιχμαλώτων» και επέκρινε, όπως είπε, την παρουσία εξτρεμιστών υπουργών, όπως ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Iταμάρ μπεν Γκβιρ.

«Αν ο Νετανιάχου δεν απολύσει τον Μπεν-Γκβίρ σήμερα, θέτει σε κίνδυνο κάθε στρατιώτη του Ισραήλ και κάθε πολίτη στο κράτος του Ισραήλ», δήλωσε ο Λάπιντ.

Στο εσωτερικό των ΗΠΑ και ο Μπάιντεν δέχτηκε κριτική. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ είπε ότι η απόφαση ήταν παρόμοια με τη «Χιροσίμα και το Ναγκασάκι...». «Εάν σταματήσουμε τα όπλα που είναι απαραίτητα για την καταστροφή των εχθρών του κράτους του Ισραήλ σε μια περίοδο μεγάλου κινδύνου, θα πληρώσουμε τίμημα. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Είναι παράλογο. Δώστε στο Ισραήλ ό,τι χρειάζεται για να πολεμήσει τον πόλεμο που δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να χάσει», είπε.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή