ΚΟΣΜΟΣ

Έρχεται ασυνήθιστα ισχυρή ηλιακή καταιγίδα σήμερα το μεσημέρι και φέρνει μπλακ άουτ σε δίκτυα

Έρχεται ασυνήθιστα ισχυρή ηλιακή καταιγίδα σήμερα το μεσημέρι και φέρνει μπλακ άουτ σε δίκτυα
Φωτ.: Unsplash

Από που προέρχονται και τι προκαλούν οι ηλιακές καταιγίδες

Εκδόθηκε «προειδοποίηση για σοβαρή γεωμαγνητική καταιγίδα» -πρώτη εδώ και σχεδόν 20 χρόνια- με την ειδική υπηρεσία των ΗΠΑ, να προειδοποιεί ότι μπορεί να επηρεαστούν τα παγκόσμια δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τα δίκτυα επικοινωνίας και οι δορυφορικές λειτουργίες.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, η ασυνήθιστα ισχυρή ηλιακή καταιγίδα αναμένεται να χτυπήσει περίπου το μεσημέρι της Παρασκευής. Πρόκειται για τη συνέχεια μιας σειράς από ηλιακές εκλάμψεις που ξεκίνησαν την Τετάρτη, προειδοποιώντας τους ειδικούς.
Η επερχόμενη καταιγίδα θα μπορούσε να προκαλέσει διαταραχές στο GPS, το διαδίκτυο και την ηλεκτρική ενέργεια.

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) στις ΗΠΑ εξέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης Σήμα Παρατήρησης Σοβαρής (G4) Γεωμαγνητικής Καταιγίδας. Αυτό το γεγονός από μόνο του ήταν ο πρώτος τέτοιος συναγερμός που εκπέμφθηκε από τον Ιανουάριο του 2005, όταν η Γη χτυπήθηκε από την υψηλότερη δόση ακτινοβολίας που είχε δει εδώ και μισό αιώνα.

Τι θα συμβεί με δίκτυα και επικοινωνίες

Αυτή τη φορά, το «ασυνήθιστο γεγονός» θα μπορούσε να διαταράξει ηλεκτρονικές συσκευές όπως το GPS και τμήματα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε η αμερικανική υπηρεσία ενώ πρόσθεσε πως μπορεί επίσης να τυλίξει ένα τεράστιο τμήμα της χώρας σε έναν θεαματικό κύκλο φωτός (ένα «σέλας»).

Ακολουθεί μια σειρά από ηλιακές εκλάμψεις που ξεκίνησαν την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια των οποίων εντοπίστηκαν αρκετές μεγάλες εκτοξεύσεις πλάσματος από τον ήλιο - ανοίγοντας το δρόμο για τον συναγερμό που εκδόθηκε την Πέμπτη.

Σε αυτόν, οι αξιωματούχοι εξηγούσαν πώς οι εκτοξεύσεις ύλης και μαγνητικού πεδίου από την ατμόσφαιρα του ουράνιου σώματος θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα σε εκατομμύρια γήινους - ήδη από το μεσημέρι της Παρασκευής ώρα Ελλάδας.

Τέλος σύμφωνα με το Παρατηρητήριο πρόσθετες ηλιακές εκρήξεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν συνθήκες γεωμαγνητικής καταιγίδας που θα διατηρηθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Από που προέρχονται και τι προκαλούν οι ηλιακές καταιγίδες

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί για τη συχνότητα των ηλιακών καταιγίδων με βάση την ανάλυση ηλιακών δεδομένων ο ήλιος έχει έναν ενδεκαετή κύκλο δραστηριότητας πηγαίνοντας από μεγαλύτερη σε μικρή εκρηκτική δραστηριότητα. Ωστόσο δεν είναι ακόμη γνωστό ακριβώς με τι συχνότητα λαμβάνουν χώρα οι ηλιακές καταιγίδες.

Κατά την εξέλιξη μιας ηλιακής καιταιγίδας, εκτοξεύονται ενεργειακά σωματίδια, τα οποία μπορεί να τρέχουν ακόμη και με την ταχύτητα του φωτός και όλα αυτά τα εκρηκτικά φαινόμενα έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δυσμενείς συνθήκες στον διαστημικό χώρο που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα.

Συγκεκριμένα αυτά τα φαινόμενα μπορούν:

• να επηρεάσουν τις ραδιοτηλεπικοινωνίες,
• να προκαλέσουν διακοπή στη λειτουργία δορυφόρων,
• να δημιουργήσουν προβλήματα στην πλοήγηση αεροπλάνων,
• να προκαλέσουν βλάβες σε μονάδες ηλεκτρικού ρεύματος,
• να είναι μοιραία για πλήρωμα αστροναυτών στη Σελήνη και τον πλανήτη Άρη.

Σχετικές ειδήσεις