ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν για Σκόπια: «Να γίνει σεβαστή η Συμφωνία των Πρεσπών»

Κομισιόν για Σκόπια: «Να γίνει σεβαστή η Συμφωνία των Πρεσπών»

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πρόκληση των Σκοπίων.

Το «πολύ ατυχές γεγονός» με τη νέα Πρόεδρο των Σκοπίων να μην αναφέρει τη συνταγματική ονομασία της γείτονος χώρας κατά την ορκωμοσία της επανέλαβε σήμερα (13/05) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλώντας παράλληλα τις νεοεκλεγμένες Αρχές της χώρας να συνεχίσουν να πείθουν όλους στην Ένωση ότι είναι αφοσιωμένες στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας τους.

Ο εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, εξήγησε ότι αυτό που αναμένει η Ένωση από τα Σκόπια προς την ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση, αναφέρεται ξεκάθαρα στην τελευταία έκθεση προόδου το περασμένο φθινόπωρο.

Όπως τόνισε, σε αυτήν την έκθεση επισημαίνεται ότι «οι υφιστάμενες διμερείς συμφωνίες πρέπει να εφαρμόζονται καλή τη πίστει από όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Σκοπίων και Ελλάδας».

Σε αυτές τις συμφωνίες περιλαμβάνεται και η Συνθήκη φιλίας, καλής γειτονίας και καλής συνεργασίας με τη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοκόλλων της. «Αυτή είναι η προσδοκία της Ένωσης», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Συνεχίζοντας, ο κ. Στάνο τόνισε ότι «αναμένουμε και ανυπομονούμε να συνεργασθούμε με τις νεοεκλεγμένες αρχές στα Σκόπια τόσο με την Πρόεδρο όσο και τη νέα κυβέρνηση, ώστε να βοηθήσουμε τη χώρα να προχωρήσει και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που χαράσσει η Ένωση στην ενταξιακή πορεία της χώρας.

Λοιπόν, ειλικρινά αναμένουμε και πιστεύουμε ότι οι νέες αρχές θα συνεχίσουν να αποδίδουν», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι οι νεοεκλεγμένες Αρχές «έχουν τώρα την ευκαιρία να πείσουν όλους στην Ένωσης ότι είναι αφοσιωμένοι στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας τους και ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν, για να προχωρήσουν στην επιτυχημένη ενταξιακή της πορεία».

Σχετικές ειδήσεις