Μέγιστη απειλή: «Σούπερ ανθεκτικά στα φάρμακα μικρόβια» που κάνουν την Covid-19 να μοιάζει κρύωμα

Τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά σούπερ μικρόβια θα μπορούσαν να κάνουν την πανδημία του Covid-19 να μοιάζει «μικρή»
Μέγιστη απειλή: «Σούπερ ανθεκτικά στα φάρμακα μικρόβια» που κάνουν την Covid-19 να μοιάζει κρύωμα
Φωτ.: Unsplash
2'

Ανατριχιαστικά «σούπερ μικρόβια ανθεκτικά στα φάρμακα» θα μπορούσαν να σκοτώσουν απροσδιόριστο αριθμό ατόμων σε μια παγκόσμια κρίση, που επισκιάζει τη δυναμική ακόμη και της Covid-19.

Τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά σούπερ μικρόβια θα μπορούσαν να κάνουν την πανδημία του Covid-19 να μοιάζει «μικρή» και έχουν τη δυνατότητα να «σκοτώσουν περισσότερους ανθρώπους από την κλιματική αλλαγή», αν δεν αναληφθεί παγκόσμια δράση, προειδοποίησε ένας εμπειρογνώμονας, σύμφωνα με τη Daily Star.

Η απειλή αυτών των σούπερ μικροβίων είναι πιο υπαρξιακή από την κλιματική αλλαγή, υποστήριξε η καθηγήτρια Dame Sally Davies, πρώην επικεφαλής ιατρικών υπηρεσιών της Αγγλίας. Επί του παρόντος, οι ανθεκτικές στα φάρμακα λοιμώξεις σκοτώνουν τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, αναφέρει ο Guardian, και ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να αυξηθεί εάν, σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

Η Davies δήλωσε σχετικά: «Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με μη θεραπεύσιμες λοιμώξεις και θα πρέπει να προχωρήσουμε στην απομόνωση των ανθρώπων που δεν μπορούν να θεραπευτούν, προκειμένου να μην μολύνουν τις οικογένειες και τις κοινότητές τους. Πρόκειται λοιπόν για μια πραγματικά καταστροφική εικόνα. Θα έκανε τις συνέπειες από την Covid να φαίνονται ασήμαντες».

Μικρόβια που δεν αντιμετωπίζονται από φάρμακα

Η Davies είναι τώρα ειδικός απεσταλμένος του Ηνωμένου Βασιλείου για την αντιμικροβιακή αντοχή (AMR), εξετάζοντας τις λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια, ιούς, μύκητες και παράσιτα και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα φάρμακα που είναι σήμερα διαθέσιμα.

Τα μικρόβια εξελίσσονται και γίνονται ανθεκτικά στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία τους, καθώς εκτίθενται στο φάρμακο και η υπερβολική χρήση τέτοιων φαρμάκων επιταχύνει αυτή τη διαδικασία.

Εάν η ανθεκτικότητα στα φάρμακα που σκοτώνουν τα μικρόβια γίνει ευρέως διαδεδομένη, μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την καταπολέμηση της συγκεκριμένης λοίμωξης, αλλά και τις καισαρικές τομές, τη θεραπεία του καρκίνου και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων.

Η Davies δήλωσε: «Αν δεν έχουμε κάνει καλά βήματα μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, τότε πραγματικά φοβάμαι». Υποστήριξε ότι χωρίς νέες θεραπείες τα μικρόβια, οι λοιμώξεις και οι ιοί θα «αναπαράγονται για δεκαετίες και δεν θα καυστηριαστούν», προσθέτοντας: «Ξέρουμε ότι με τους ιούς, γενικά αναπτύσσεται ανοσία αγέλης, αλλά αυτό δεν είναι έτσι».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή