ΦΑΡΜΑΚΟ

Υπερανθεκτικά μικρόβια: Δεν ευθύνεται μόνο η αυξημένη χρήση αντιβιοτικών - Νέα μελέτη

αντιβιοτικά
Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα 20 ετών
AP

Η υπερχρήση αντιβιοτικών δεν είναι η μόνη αιτία για την εξάπλωση των ανθεκτικών βακτηρίων, τα οποία προκαλούν σοβαρές -έως και θανατηφόρες- νοσοκομειακές λοιμώξεις.  

Για πρώτη φορά, ερευνητές ανέλυσαν τον αντίκτυπο της χρήσης αντιβιοτικών στην εξάπλωση υπερανθεκτικών βακτηρίων σε βάθος εικοσαετίας. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η αυξημένη χρήση αντιβιοτικών έχει παίξει ρόλο όμως δεν είναι η μόνη αιτία.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο "Wellcome Sanger", τα πανεπιστήμια του Όσλο και του Κέιμπριτζ συνέκριναν πάνω από 700 νέα δείγματα αίματος με περίπου 5.000 δείγματα βακτηρίων που είχαν αλληλουχηθεί στο παρελθόν, για να δουν ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την εξάπλωση του ανθεκτικού βακτηρίου E. coli.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο «Lancet Microbe», δείχνει ότι η αυξημένη χρήση αντιβιοτικών όντως οδηγεί σε αύξηση των ανθεκτικών στη θεραπεία βακτηρίων σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του αντιβιοτικού ευρέος φάσματος, καθώς και ότι η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά εξαρτάται από τη γενετική σύσταση των βακτηρίων.

Το βακτήριο E. coli αποτελεί συχνή αιτία λοιμώξεων. Τα ποσοστά αντοχής του E. coli στα αντιβιοτικά διαφέρουν παγκοσμίως. Για παράδειγμα, το ποσοστό αντοχής σε ένα συγκεκριμένο αντιβιοτικό που χορηγείται συνήθως για τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, κυμαίνεται από 8,4% έως 92,9% ανάλογα με τη χώρα.

Αναλύοντας δεδομένα εικοσαετίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση αντιβιοτικών συνδέεται με αυξημένη αντοχή σε ορισμένες περιπτώσεις, ανάλογα με τον τύπο του αντιβιοτικού. Επίσης, η μελέτη διαπίστωσε ότι η επιβίωση των υπερβακτηρίων εξαρτάται από τα στελέχη E. coli που βρίσκονται στο περιβάλλον. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ευρεία χρήση ενός τύπου αντιβιοτικού δεν έχει την ίδια επίδραση στην εξάπλωση των υπερβακτηρίων σε διαφορετικές χώρες.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί πλήρως η συνδυασμένη επίδραση των αντιβιοτικών, των ταξιδιών, των συστημάτων παραγωγής τροφίμων και άλλων παραγόντων που διαμορφώνουν τα επίπεδα ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά σε μια χώρα.

«Η έρευνά μας εντόπισε την επίδραση πολλών διαφορετικών αντιβιοτικών ευρέος φάσματος και δείχνει ότι η επιρροή τους ποικίλλει ανά χώρα και περιοχή. Συνολικά, η ολοκληρωμένη γενετική μας ανάλυση δείχνει ότι δεν είναι πάντα δυνατό να προβλέψουμε πώς η χρήση αντιβιοτικών θα επηρεάσει μια περιοχή χωρίς να γνωρίζουμε τη γενετική σύνθεση των βακτηριακών στελεχών στο εν λόγω περιβάλλον», εξήγησε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, καθηγητής Τζούλιαν Πάρκχιλ, από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η χρήση αντιβιοτικών δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει την αντοχή αυτών των βακτηρίων. Η συνέχιση της χρήσης της γονιδιωματικής για την απόκτηση λεπτομερούς κατανόησης των παραγόντων της εξάπλωσης των βακτηρίων είναι ζωτικής σημασίας εάν θέλουμε να ελέγξουμε την διάδοση των υπερβακτηρίων», τόνισε ο καθηγητής Γιούκα Κόραντερ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Ινστιτούτο Wellcome Sanger και το Πανεπιστήμιο του Όσλο.

Σχετικές ειδήσεις