Στο Μπρονξ ο Τραμπ: «Ρίχνει άγκυρα» σε Αφροαμερικανούς, Λατίνους - «Θέλω να σας βοηθήσω»

Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε κάλεσμα στους Αφροαμερικανούς και Λατίνους ψηφοφόρους καθώς ισχυροποιεί το προβάδισμά του έναντι του Τζο Μπάιντεν
O Nτόναλντ Τραμπ
O Nτόναλντ Τραμπ
ΑΡ
4'

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ -αν και δεν υποστηρίχθηκε απο τους Νεοϋρκέζους στις προηγούμενες εκλογές- βρήκε μια όαση λατρείας ένα ζεστό, υγρό βράδυ στο Crotona Park στο νότιο Μπρονξ, μια γειτονιά «δύσκολη» που απέχει μόλις λίγα μίλια από τον Πύργο Τραμπ και όμως είναι έναν ολόκληρο κόσμο μακριά.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Τραμπ έκανε τις συνηθισμένες του αναφορές στον υψηλό πληθωρισμό και τον ανίκανο Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο, μίλησε επίσης στους ντόπιους, γοητεύοντάς τους με παλιές ιστορίες για την οικοδόμηση σε μια πόλη όπου τόσες άλλες απέτυχαν και κανείς δεν είπε ότι μπορούσε να το κάνει. «Τα καταφέραμε!» ήταν το ρεφρέν του.

Εάν εκλεγεί, υποσχέθηκε να ανακαινίσει το μετρό «ώστε να μην φαίνεται πλέον σαν να μην έχει καθαριστεί από το 1932» και να βελτιώσει την ασφάλεια και τις προσιτές τιμές, ενώ θα ρίξει γέφυρα στις τοπικές Αρχές. Όπως είπε, θα καλέσει τον Δημοκρατικό δήμαρχο της πόλης και τον Δημοκρατικό κυβερνήτη της πολιτείας και θα τους πει: «Είμαι ο Πρόεδρος Τραμπ και θέλω να βοηθήσω».

Ο Τραμπ επισκέφθηκε το νότιο Μπρονξ λίγες μέρες πριν συνέλθει εκ νέου δικαστήριο της Νέας Υόρκης για την ποινική του δίκη για τις δοσοληψίες του με την ηθοποιό ταινιών για ενηλίκους, Στόρμι Ντάνιελς.

Δεν είναι ο πρώτος πρόεδρος, νυν ή πρώην, που επισκέπτεται την περιοχή, η οποία καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης της πόλης τη δεκαετία του 1970 και εξακολουθεί να υποφέρει από δυσανάλογα επίπεδα φτώχειας, ανεργίας, βίας και άλλων δεινών. Ο Τζίμι Κάρτερ ήρθε το 1977 για να υποσχεθεί την αστική ανανέωση. Και ο Ρόναλντ Ρίγκαν εμφανίστηκε τρία χρόνια αργότερα, παρομοιάζοντας τη γειτονιά με το Λονδίνο μετά τολεγόμενο Blitz, τους συστηματικούς βομβαρδισμούς από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Για τον Τραμπ, του οποίου ο πατέρας, Φρεντ, γεννήθηκε στο Μπρονξ, η γειτονιά ήταν ένα χρήσιμο σκηνικό για να προωθήσει την προσέγγισή του στους Αφροαμερικανούς και Λατίνους ψηφοφόρους, δύο κατηγορίες που παραδοσιακά στηρίζουν Δημοκρατικούς πλέον όμως φαίνεται να χάνουν τον ενθουσιασμό τους για τον Μπάιντεν.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ βρίσκεται σε καλό δρόμο να υπερδιπλασιάσει την υποστήριξή του μεταξύ των Αφροαμεριανών ψηφοφόρων το 2020 σε περίπου 20%. Αν και ακόμα ασήμαντη, αυτή θα ήταν η καλύτερη επίδοση των Ρεπουμπλικάνων από το 1964. Και οι δύο ομάδες, είπε το βράδυ της Πέμπτης, «σφαγιάζονται» από ένα κύμα μετανάστευσης που έχει επιβαρύνει τα οικονομικά της πόλης. «Χάνουν τις δουλειές τους, χάνουν τη στέγαση τους, χάνουν ό,τι μπορούν να χάσουν», είπε ο Τραμπ.

Ο 67χρονος Kέβιν Σιτσάραν, ένας μετανάστης από το Τρινιδάδ, που ζει στο Μπρονξ για περισσότερα από 30 χρόνια μεγάλωσε τρία αγόρια στη γειτονιά, τα οποία πήγαν όλα στο πανεπιστήμιο. Ψήφισε δύο φορές τον Μπαράκ Ομπάμα. Όμως, όπως και άλλοι στο Crotona Park την Πέμπτη, παραπονέθηκε ότι η γειτονιά χειροτέρευε και φαινόταν να έχει χάσει την πίστη του στους Δημοκρατικούς πολιτικούς για να ανατρέψουν την κατάσταση. «Το Μπρονξ γίνεται πλέον φρικτό», είπε.

Η Margarita Rosario, συνταξιούχος εργάτης της πόλης και κάποτε Δημοκρατική, συμφώνησε. «Δεν υπάρχουν χρήματα για τους βετεράνους και τώρα έχουμε όλα αυτά τα χρήματα για τους μετανάστες», είπε. Η οικογένειά της ήρθε στο Μπρονξ από το Πουέρτο Ρίκο το 1958, όταν εκείνη ήταν τεσσάρων ετών, και είχε αναμνήσεις να απλώνει μια κουβέρτα στο ίδιο πάρκο με τη μητέρα και τα αδέρφια της. «Αλλά υπήρχαν και πολλοί τοξικομανείς», είπε. «Ήταν μια πόλη ζόμπι».

Από πολλές απόψεις, η συγκέντρωση έμοιαζε με πολλές άλλες εκδηλώσεις του Τραμπ. Επικρατούσε μια εορταστική ατμόσφαιρα, με υποστηρικτές με περίεργα ρούχα να συναναστρέφονται με αυτοαποκαλούμενους «παραγωγούς περιεχομένου» υπέρ του Τραμπ, εξοπλισμένους με κάμερες. Ωστόσο, υπήρχαν επίσης χαρακτηριστικές γεύσεις της Νέας Υόρκης: ρυθμοί σάλσα και ρέγκετον, Ορθόδοξοι Εβραίοι που φορούσαν καπέλα «Κάντε την Αμερική Σπουδαία Ξανά» (Maga) και πολλά ισπανικά. Ένα μπλουζάκι έγραφε: «Ο Χοσέ Μπάιντεν δεν είναι καλός»(Jose Biden No Bueno). Ακριβώς πάνω στο δρόμο, άντρες έπαιζαν χαρτιά στο πεζοδρόμιο.

«Ο Τραμπ ήταν καλύτερος πρόεδρος γιατί οι άλλες χώρες μας φοβούνταν τρελά», είπε ο Ράιλι Σουάρες, 14 ετών. Ήταν ένας από τα πλήθη των παιδιών της γειτονιάς που είχαν έρθει από περιέργεια για να συμμετάσχουν στο θέαμα. Ένας φίλος αποκάλεσε τον Μπάιντεν «τεμπέλη».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή