Κόντρα σε όλες τις προβλέψεις: Ερευνητές προειδοποιούν για καλοκαίρι με τυφώνες

Τυφώνες: Δύο βασικοί παράγοντες σύμφωνα με τους μετεωρολόγους
Κόντρα σε όλες τις προβλέψεις: Ερευνητές προειδοποιούν για καλοκαίρι με τυφώνες
Φωτ.: Unsplash
2'

«Καταιγίδες χωρίς τέλος», γράφει η γερμανική Bild και μιλάει για μια από τις ισχυρότερες εποχές τυφώνων που έχουν καταγραφεί στον Ατλαντικό. Αυτό οφείλεται στην άνευ προηγουμένου ζέστη στον ωκεανό και στο μετεωρολογικό φαινόμενο La Niña, συμφωνούν οι Αμερικανοί ειδικοί στον καιρό.

Η πιθανότητα ότι η σεζόν που ξεκινά τον Ιούνιο θα έχει δραστηριότητα καταιγίδων πάνω από το μέσο όρο είναι 85%, δήλωσε η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

Προβλέπει ότι μεταξύ 17 και 25 καταιγίδων θα προκύψουν αυτό το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Από αυτούς, έως και 13 θα μπορούσαν να φτάσουν σε κατάσταση τυφώνα και έως και επτά θα μπορούσαν να γίνουν μεγάλοι τυφώνες με ανέμους που ξεπερνούν τα 110 mph (178 km/h).

Για σύγκριση: Άλλες χρονιές καταγράφονται κατά μέσο όρο 14 ανά σεζόν, εκ των οποίων μόνο οι τρεις είναι μεγάλοι τυφώνες.

Δύο βασικοί παράγοντες σύμφωνα με τους μετεωρολόγους

Δύο παράγοντες παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο για τους μετεωρολόγους:

-Πρώτον, οι θερμοκρασίες της θάλασσας στον Ατλαντικό, όπου σχηματίζονται καταιγίδες που απαιτούν ζεστό νερό ως καύσιμο.

-Από την άλλη πλευρά, υπάρχει το ερώτημα αν είναι τα φαινόμενα La Niña ή El Niño . Αυτή η φυσική και περιοδική ψύξη ή θέρμανση του Ειρηνικού Ωκεανού αλλάζει τα καιρικά μοτίβα παγκοσμίως. Ένα φαινόμενο όπως η La Niña αυξάνει τη δραστηριότητα των καταιγίδων στον Ατλαντικό ενώ μειώνει τη δραστηριότητα των καταιγίδων στον Ειρηνικό, ενώ το El Niño κάνει το αντίθετο.

Η θάλασσα σε ρεκόρ ζέστης

Τα νερά των ωκεανών είναι ζεστά σε τιμές ρεκόρ, τόσο στην επιφάνεια όσο και στο βάθος, για 13 διαδοχικούς μήνες, και προβλέπεται το φαινόμενο La Niña για τα μέσα έως τα τέλη του καλοκαιριού. Αυτόν τον Μάιο, οι θερμοκρασίες των ωκεανών στην κύρια περιοχή όπου αναπτύσσονται οι τυφώνες ήταν στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Αυγούστου. «Αυτό είναι τρελό», είπε ο Brian McNoldy, τροπικός μετεωρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, «δεν είχαμε ποτέ La Niña σε συνδυασμό με τόσο ζεστές θερμοκρασίες ωκεανών στην ιστορία».

Υπήρξαν 20 καταιγίδες πέρυσι, το τέταρτο υψηλότερ όριο από το 1950 και πολύ πάνω από τον μέσο όρο. Μια συνολική μέτρηση της ισχύος, της διάρκειας και της συχνότητας της καταιγίδας που καταγράφηκε την περασμένη σεζόν ήταν 17 % ισχυρότερη από το κανονικό.

«Η ζέστη ρεκόρ φαίνεται να είναι το κλειδί», εξήγησε ο ΜακΝόλντι. «Τα πράγματα ξέφυγαν την περασμένη άνοιξη και δεν έχουν ανακάμψει από τότε».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή