Οι κινήσεις Τραμπ και Πούτιν στη διπλωματική σκακιέρα για την επίτευξη εκεχειρίας στην Ουκρανία -
Οι δύο βασικοί όροι του Πούτιν που θα «δυσκολέψουν» τον Ζελένσκι
Κατά την σημερινή του συνέντευξη Τύπου, στο πλάι του στενού του συμμάχου Λουκασένκο ο Ρώσος πρόεδρος πήρε την μπάλα που η αμερικανική πλευρά είχε πετάξει στην πλευρά του μετά τις συνομιλίες στην Σαουδική Αραβία και την επέστρεψε σε ουκρανικό έδαφος.
Θέτοντας δύο βασικούς όρους για την εφαρμογή της εκεχειρίας που ο Ντόναλντ Τραμπ - τον οποίο δεν παρέλειψε να επαινέσει αλλά και να ευχαριστήσει ο Βλάντιμιρ Πούτιν - έχει ζητήσει στο πλαίσιο των προσπαθειών του για ειρήνευση στην περιοχή.
Οι δύο όροι του Πούτιν
Ο πρόεδρος της Ρωσίας επί αρκετή ώρα εξηγούσε ότι σημαντικότερος ανασχετικός παράγοντας για την εκεχειρία είναι το γεγονός ότι η Ουκρανία μπορεί να την χρησιμοποιήσει για να επανεξοπλίσει, αναδιοργανώσει και αναπαρατάξει τον στρατό της που βρίσκεται αντιμέτωπος με βαριές ήττες στο πεδίο της μάχης. Ζητώντας επί της ουσίας τα εξής
α) Την διακοπή της ροής όπλων προς το Κίεβο και
β) Το «πάγωμα» της επιστράτευσης στην Ουκρανία
Αυτά είναι τα δύο ζητούμενα από τον Πούτιν, προκειμένου να διαβεβαιωθεί ότι η 30ημερη ανακωχή που ζητούν οι ΗΠΑ - με σκοπό να ξεκινήσουν διπλωματικές προσπάθειες - δεν θα αποτελέσει ένα «χρονικό παράθυρο» για την αναδιοργάνωση της ουκρανικής πλευράς που τους τελευταίους μήνες βρίσκεται ενώπιον πολύ σκληρών καταστάσεων επί του εδάφους.
Ο Πούτιν δεν έβαλε στο τραπέζι κανένα από αυτά που κανείς θα ανέμενε από την πλευρά του. Την αναγνώριση δηλαδή των περιοχών που έχουν καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό ή την αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από τις περιοχές των ρωσοφώνων της Ουκρανίας.
Πρόκειται όμως για δύο όρους που πολύ δύσκολα θα αποδεχθεί η ουκρανική πλευρά. Δεν πρέπει άλλωστε κανείς να ξεχνά ότι αυτό που ώθησε τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι στην αποδοχή της αμερικάνικης πρότασης ήταν η επανάληψη της αμερικάνικής στρατιωτικής βοήθειας και της ροής των μυστικών πληροφοριών. Εάν τώρα στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας εκεχειρίας σταματήσει να λαμβάνει όπλα, αδυνατεί κανείς να καταλάβει ποιό θα ήταν το κέρδος της αρχικής του υποχώρησης έναντι των ΗΠΑ.
Από την άλλη οι όροι αυτοί διόλου προβληματισμό δεν μπορούν να γεννούν στην πλευρά των ΗΠΑ, οι οποίες υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ δεν φαίνονται ιδιαίτερα ικανοποιημένες με το να στέλνουν στρατιωτικό εξοπλισμό στις ΗΠΑ.
Ταυτόχρονα δε τυχόν αποδοχή αυτής της συμφωνίας θα πετούσε «οριστικά» εκτός Ουκρανίας την Ευρώπη, που δεν θα είχε κάτι να προσφέρει στην Ουκρανία.
Για την Ρωσία όμως, το αίτημα για τερματισμό της επιστράτευσης δημιουργεί ένα ακόμη μείζον κέρδος εντός Ουκρανίας. Τυχόν άρνηση του Ζελένσκι -που θα μπορούσε να καμφθεί από αμερικάνικες πιέσεις σε δεύτερη φάση - θα δημιουργούσε κύμα αντίδρασης στο εσωτερικό της χώρας, αφού θα σήμαινε την άρνηση της επιστροφής σε μια πορεία ομαλοποίησης. Και εφόσον κανείς υποθέσει ότι της εκεχειρίας ίσως ακολουθήσουν εκλογές - πριν την υπογραφή οριστικής ειρήνης - δεν αποκλείεται η ρωσική πλευρά να στοχεύει στην αποδυνάμωση του Ζελένσκι.
Η απάντηση Τραμπ
Σε λίγες ώρες ο Πρόεδρος της Ρωσίας θα έχει συνάντηση με τον Στίβεν Γουίτκοφ. Τον άνθρωπο δηλαδή που έστειλε ο Τραμπ στην Μέση Ανατολή για να εξασφαλίσει την εκεχειρία στη Γάζα.
Ο άνθρωπος δηλαδή που αναλαμβάνει τις «ειδικές αποστολές» για τον Ντόναλντ Τραμπ, για τον οποίο οι Ισραηλινοί ακόμη ... παραπονιούνται για τον τρόπο με τον οποίο τους υποχρεώσε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του προέδρου των ΗΠΑ.
Διαβάστε επίσης