Οι φάκελοι της δολοφονίας Κένεντι δημοσιεύτηκαν: Τι ψάχνουν πλέον οι ειδικοί

Η κυβέρνηση Τραμπ έδωσε στη δημοσιότητα περίπου 1.100 έγγραφα στο πλαίσιο της υπόσχεσής της να αποκαλύψει πλήρως τα αρχεία που σχετίζονται με τη δολοφονία του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι το 1963

Οι φάκελοι της δολοφονίας Κένεντι δημοσιεύτηκαν: Τι ψάχνουν πλέον οι ειδικοί
AP
5'

Ιστορικοί, πολιτικοί και δημοσιογράφοι περιμένουν εδώ και δεκαετίες να δουν τα πλήρη αρχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σχετικά με τη δολοφονία του προέδρου Τζον Κένεντι, και το βράδυ της Τρίτης, τα Εθνικά Αρχεία έδωσαν στη δημοσιότητα περίπου 1.100 έγγραφα.

«Έχετε πολύ διάβασμα. Δεν πιστεύω ότι θα διορθώσουμε τίποτα», δήλωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του τη Δευτέρα στο Κέντρο Κένεντι στην Ουάσινγκτον, όπου υποσχέθηκε έγγραφα αξίας “80.000 σελίδων”.

Μια πρώιμη ανάλυση της Washington Post έδειξε ότι τα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη είχαν όλα δημοσιοποιηθεί προηγουμένως, αλλά φαίνεται ότι είχαν αφαιρεθεί οι διορθώσεις. Δεν ήταν αμέσως σαφές πόσες σελίδες περιείχαν ή αν θα ακολουθούσαν και άλλες.

Το Κογκρέσο έδωσε εντολή το 1992 να δοθούν όλα τα αρχεία στη δημοσιότητα εντός 25 ετών. Όμως η εντολή αυτή αντιμετωπίστηκε με καθυστερήσεις, διορθώσεις και παρακρατήσεις, καθώς υπηρεσίες, όπως το FBI και η CIA, υποστήριζαν ότι ο πλήρης αποχαρακτηρισμός των εγγράφων θα αποτελούσε σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια. Ο Τραμπ και ο πρώην πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσαν στη δημοσιότητα παρτίδες χιλιάδων αρχείων, αν και ορισμένα ήταν σε μεγάλο βαθμό επεξεργασμένα. Άλλα παρέμειναν εντελώς παρακρατημένα.

Να τι μας είπαν οι ειδικοί του Κένεντι ότι περιμένουν να δουν.

Τι μπορούμε να περιμένουμε;

Τα πρόσφατα αποκαλυφθέντα και δημοσιευθέντα αρχεία πιθανόν να μην αλλάξουν δραματικά την κατανόησή μας για τη δολοφονία, αλλά «δεν είναι αδύνατο», δήλωσε ο Fredrik Logevall, καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και βιογράφος του JFK.

Όμως, πρόσθεσε ο Logevall, θα μπορούσαν να ρίξουν φως στα ίχνη του δολοφόνου Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ κατά την προετοιμασία της 22ας Νοεμβρίου 1963 και στο τι γνώριζαν και τι δεν γνώριζαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για τις κινήσεις του.

Ο Larry Schnapf, ένας δικηγόρος που προσπαθεί να πείσει την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα αρχεία σχετικά με τη δολοφονία του JFK από το 2017, δήλωσε ότι δεν περιμένει ένα «καπνιστό όπλο που να λέει “να πώς θα σκοτώσουμε τον πρόεδρο”». Αντίθετα, θα αναζητήσει λεπτομέρειες όπως ημερομηνίες και ονόματα ατόμων και οργανισμών που θα μπορούσαν να συνδέσουν περισσότερες κουκίδες σχετικά με το τι οδήγησε στη δολοφονία.

Παρόλα αυτά, ο Schnapf δεν ήταν διατεθειμένος να αποκλείσει την ιδέα ότι μια αποκάλυψη-βόμβα θα μπορούσε να κρύβεται στα αρχεία.

«Δεν έχουμε ιδέα πού βρίσκονταν ή τι καλύπτουν», πρόσθεσε.

Ένα μεγάλο ερώτημα: Γιατί ο Όσβαλντ βρισκόταν στην Πόλη του Μεξικού;

Εβδομάδες πριν από τη δολοφονία, ο Όσβαλντ επισκέφθηκε το προξενείο της Κούβας και τη σοβιετική πρεσβεία στην Πόλη του Μεξικού, σύμφωνα με τα αρχεία των Εθνικών Αρχείων που κυκλοφόρησαν το 2017. Οι ειδικοί έχουν υποστηρίξει ότι η CIA ή άλλοι μπορεί να διατηρούσαν μυστικά αρχεία σχετικά με τις κινήσεις του Όσβαλντ στην Πόλη του Μεξικού.

«Υπήρχε πάντα η υπόθεση ότι όταν επρόκειτο για την τελική απελευθέρωση των εγγράφων, η τελευταία παρτίδα που θα απελευθερωνόταν θα ήταν αυτή που αφορούσε την κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών», δήλωσε ο John Shaw, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Πολιτικής Paul Simon του Southern Illinois University, ο οποίος έχει γράψει βιβλία για τον Κένεντι.

Ο Shaw θα εξετάσει κατά πόσον τα πρόσφατα δημοσιευθέντα αρχεία δείχνουν ότι η CIA ή άλλες υπηρεσίες πληροφοριών είχαν πληροφορίες για τηλεφωνήματα ή οποιαδήποτε άλλη αλληλογραφία μεταξύ του Oswald και Κουβανών ή Σοβιετικών αξιωματούχων.

Η Επιτροπή Γουόρεν, που συστάθηκε από τον πρόεδρο Λίντον Β. Τζόνσον για να διερευνήσει τη δολοφονία του Κένεντι, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Όσβαλντ έδρασε μόνος του. Αλλά για χρόνια, όσοι γοητεύτηκαν από το γεγονός δεν ικανοποιήθηκαν, τροφοδοτώντας θεωρίες ότι άλλες δυνάμεις έπαιζαν ρόλο στη δολοφονία.

Ποια ερωτήματα μπορεί να μείνουν αναπάντητα;

Αυτό που πιθανότατα δεν θα μάθει ποτέ ο κόσμος είναι το ακριβές κίνητρο του Όσβαλντ να σκοτώσει τον Κένεντι, δήλωσαν αρκετοί ειδικοί στην Washington Post. Δύο ημέρες μετά τη δολοφονία, στις 24 Νοεμβρίου 1963, ο Όσβαλντ πυροβολήθηκε από τον ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου Τζακ Ρούμπι στο αστυνομικό τμήμα του Ντάλας.

Ο Όσβαλντ δεν είχε ομολογήσει στην αστυνομία πριν πεθάνει και δεν υπάρχουν καταγραφές των συνεντεύξεών του με την αστυνομία, σύμφωνα με τα Εθνικά Αρχεία.

«Η ιδέα μιας ξεκάθαρης, αδιαμφισβήτητης παραδοχής από τον Όσβαλντ ότι αυτός το έκανε είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν πρόκειται να συμβεί», δήλωσε ο Σο.

Ο Larry J. Sabato, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, προειδοποίησε επίσης ότι είναι απίθανο να υπάρξουν μεγάλες βόμβες στην έκδοση.

«Δεν θα δούμε ποτέ πολλά από τα καλύτερα έγγραφα», είπε. «Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι καταστράφηκαν πολύ πριν απαιτηθεί η παράδοσή τους».

*Με πληροφορίες από τη Washington Post

Ο σχολιασμός είναι απενεργοποιημένος

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή