Ρίχνουν γέφυρες Τραμπ και Μασκ μετά τη δημόσια αντιπαράθεση: Θα μιλήσουν στο τηλέφωνο την Παρασκευή
Ο Τραμπ και ο Μασκ θα μιλήσουν την Παρασκευή στο τηλέφωνο, σε μία προσπάθεια να αποκλιμακώσουν τη δημόσια κόντρα τους που κάνει τον γύρο του κόσμου, αναφέρει το Politico
Οι βοηθοί του Λευκού Οίκου προγραμμάτισαν τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Έλον Μασκ για την Παρασκευή, ανέφερε το Politico, μετά από μια δημόσια διαμάχη που οδήγησε τους δύο ισχυρούς άνδρες να ανταλλάξουν πρωτοφανείς απειλές.
Η σχεδιαζόμενη τηλεφωνική επικοινωνία θα μπορούσε να μετριάσει τη διαμάχη μετά από μια ασυνήθιστη εχθρότητα που ξέσπασε ανάμεσα στον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία και τον Αμερικανό πρόεδρο και διεξήχθη σε μεγάλο βαθμό μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Οι μετοχές της Tesla έκλεισαν με πτώση άνω του 14% την Πέμπτη, χάνοντας περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγοραία αξία, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία της. Ο Μασκ είχε χρηματοδοτήσει ένα μεγάλο μέρος της προεδρικής εκστρατείας του Τραμπ και στη συνέχεια έγινε ένας από τους πιο στενούς συμβούλους του προέδρου, ηγούμενος μιας σαρωτικής και αμφιλεγόμενης προσπάθειας για τη μείωση του ομοσπονδιακού εργατικού δυναμικού και την περικοπή των δαπανών.
Οι λεκτικές διαμάχες ξέσπασαν την Πέμπτη, αφού ο Τραμπ επέκρινε τον Μασκ στο Οβάλ Γραφείο και οι δύο αντάλλαξαν στη συνέχεια επικρίσεις στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης: το Truth Social του Τραμπ και το X του Μασκ. Η διαμάχη είχε αρχίσει να φουντώνει πριν από μέρες, όταν ο Μασκ, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του επικεφαλής του Υπουργείου Αποδοτικότητας της Κυβέρνησης πριν από μια εβδομάδα, κατήγγειλε το σαρωτικό νομοσχέδιο του Τραμπ για τη μείωση των φόρων και τις δαπάνες. Ο πρόεδρος αρχικά παρέμεινε σιωπηλός, ενώ ο Μασκ έκανε εκστρατεία για να τορπιλίσει το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι θα πρόσθετε πάρα πολλά στο χρέος των 36,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του έθνους.
Ο Τραμπ έσπασε τη σιωπή του την Πέμπτη, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι ήταν «πολύ απογοητευμένος» από τον Μασκ, με τον τελευταίο να απαντάει μεταξύ άλλων οτι «Χωρίς εμένα, ο Τραμπ θα είχε χάσει τις εκλογές»
Οι επιχειρήσεις του Μασκ περιλαμβάνουν επίσης την εταιρεία SpaceX και τη μονάδα δορυφόρων της Starlink. Ο Μασκ, του οποίου οι διαστημικές επιχειρήσεις διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στο διαστημικό πρόγραμμα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, δήλωσε ότι μετά τις απειλές Τραμπ θα ξεκινήσει τον παροπλισμό του διαστημοπλοίου Dragon της SpaceX. Το Dragon είναι το μόνο αμερικανικό διαστημόπλοιο ικανό να στείλει αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Αργά την Πέμπτη απέσυρε την απειλή.
Σε μια άλλη ένδειξη πιθανής ύφεσης που θα έρθει, ο Μασκ έγραψε στη συνέχεια: «Δεν κάνεις λάθος», απαντώντας στον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Μπιλ Άκμαν που είπε ότι ο Τραμπ και ο Μασκ πρέπει να κάνουν ειρήνη.
Μια παρατεταμένη διαμάχη μεταξύ των δύο θα μπορούσε να δυσκολέψει τους Ρεπουμπλικανούς να διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές του επόμενου έτους, εάν οδηγήσει σε απώλεια των δαπανών της προεκλογικής εκστρατείας του Μασκ ή διαβρώσει την υποστήριξη προς τον Τραμπ στη Σίλικον Βάλεϊ.
«Ο Έλον ήταν πραγματικά ένα σημαντικό μέρος του παιχνιδιού σε αυτόν τον τελευταίο κύκλο», δήλωσε ένας Ρεπουμπλικάνος στρατηγικός αναλυτής με δεσμούς με τον Μασκ και την κυβέρνηση Τραμπ, ο οποίος μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Αν δεν συμμετάσχει στις ενδιάμεσες εκλογές, θα ανησυχήσω». είπε.
Την Τρίτη, ο Μασκ δημοσίευσε ότι «τον Νοέμβριο του επόμενου έτους, θα απολύσουμε όλους τους πολιτικούς που πρόδωσαν τον αμερικανικό λαό». Ο Μασκ είχε ήδη δηλώσει ότι σχεδιάζει να περιορίσει τις πολιτικές του δαπάνες στο μέλλον. Η αυξανόμενη εστίαση του Μασκ στην πολιτική προκάλεσε εκτεταμένες διαμαρτυρίες στις εγκαταστάσεις της Tesla, μειώνοντας τις πωλήσεις, ενώ οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι η προσοχή του Μασκ ήταν πολύ διχασμένη.
Διαβάστε επίσης