Συνάντηση Μακρόν και «MBS»: 6 δισ. ευρώ για τη νέα «Disneyland» στο Παρίσι

Το σχέδιο, που παρουσιάστηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν ως «πρωτοφανές» από την εποχή της Disneyland Paris, αναμένεται να δημιουργήσει 22.000 άμεσες θέσεις εργασίας

Συνάντηση Μακρόν και «MBS»: 6 δισ. ευρώ για τη νέα «Disneyland» στο Παρίσι
Snapshot
  • Η Σαουδική Αραβία υπέγραψε συμφωνία με τη Γαλλία για τη δημιουργία τριών θεματικών πάρκων ψυχαγωγίας στην περιοχή Cergy-Pontoise κοντά στο Παρίσι, με επένδυση 6 δισ. ευρώ.
  • Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 22.000 άμεσες θέσεις εργασίας και να ενισχύσει τη θέση της Γαλλίας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού.
  • Ένα από τα πάρκα πιθανόν θα έχει θέμα τα manga, ειδικότερα το Dragon Ball, ενώ τα θέματα των άλλων δύο πάρκων δεν έχουν ανακοινωθεί.
  • Η επιλογή της τοποθεσίας Cergy-Pontoise έγινε λόγω της εγγύτητάς της με τη μητροπολιτική περιοχή του Παρισιού και τη Disneyland Paris, με στόχο τη δημιουργία δικτύου τουριστικών προορισμών.
  • Η συμφωνία εντάσσεται σε ευρύτερη στρατηγική συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Σαουδικής Αραβίας, που περιλαμβάνει γεωπολιτικές και οικονομικές συζητήσεις.
Snapshot powered by AI

Η Σαουδική Αραβία υπέγραψε τη Δευτέρα, κατά την επίσκεψη του διαδόχου του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο Παρίσι, πρωτόκολλο συμφωνίας με τη Γαλλία για τη δημιουργία τριών θεματικών πάρκων ψυχαγωγίας στην περιοχή του Cergy-Pontoise, στο διαμέρισμα Val-d’Oise, βόρεια του Παρισιού.

Την ανακοίνωση έκανε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μέσω ανάρτησής του στο X, χαρακτηρίζοντας την επένδυση ύψους 6 δισ. ευρώ «χωρίς προηγούμενο» και σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα έργο «που δεν έχει ξαναγίνει από την εποχή της Disneyland Paris».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που παρουσίασε ο Γάλλος πρόεδρος, η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 22.000 άμεσες θέσεις εργασίας.

Το έργο θα υλοποιηθεί από την Qiddiya Investment Company, εταιρεία του σαουδαραβικού κρατικού επενδυτικού ταμείου που δραστηριοποιείται στους τομείς της ψυχαγωγίας, του αθλητισμού και του πολιτισμού.

Ένα πάρκο με θέμα το Dragon Ball;

Ένα από τα τρία πάρκα ενδέχεται να είναι αφιερωμένο στον κόσμο των manga. Οι σχετικές συζητήσεις για τη δημιουργία πάρκου με θέμα το Dragon Ball στον χώρο όπου βρισκόταν το παλιό πάρκο Mirapolis, το οποίο έκλεισε πριν από 35 χρόνια, είχαν γίνει γνωστές μέσα στο καλοκαίρι, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

Σύμφωνα με σύμβουλο του Ελιζέ, η ιδέα του συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου γεννήθηκε από συζήτηση που είχαν ο Μακρόν και ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο Ριάντ, τον Δεκέμβριο του 2024. Τότε, όπως ανέφερε η ίδια, διαπίστωσαν ότι μοιράζονται κοινό ενδιαφέρον για τα manga και ειδικότερα για το Dragon Ball Z.

Το σαουδαραβικό κρατικό επενδυτικό ταμείο σχεδίαζε ήδη τη δημιουργία θεματικών πάρκων σε διάφορες χώρες και στη συνέχεια εξέτασε την προοπτική εγκατάστασης ενός τέτοιου συγκροτήματος στη Γαλλία.

Γιατί επιλέχθηκε το Cergy-Pontoise

Υπό τον συντονισμό της γαλλικής προεδρίας εξετάστηκαν αρκετές πιθανές τοποθεσίες. Τελικά, η σαουδαραβική πλευρά επέλεξε το Cergy-Pontoise, κυρίως λόγω της σύνδεσής του με την ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή του Παρισιού αλλά και της εγγύτητάς του με τη Disneyland Paris.

Η γαλλική προεδρία εξήγησε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο τουριστικών προορισμών, ώστε επισκέπτες από τη Γαλλία και το εξωτερικό να μπορούν να επισκέπτονται περισσότερα από ένα θεματικά πάρκα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην περιοχή του Παρισιού.

Τα θεματικά αντικείμενα των άλλων δύο πάρκων δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Τα τρία έργα πρόκειται να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν διαδοχικά, ενώ η συνολική υλοποίηση αναμένεται να διαρκέσει αρκετά χρόνια. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

«Ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο»

Η συμφωνία έρχεται παρά τις επικρίσεις που εξακολουθούν να διατυπώνονται για το ιστορικό της Σαουδικής Αραβίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από το Ελιζέ, ωστόσο, υπογραμμίστηκε ότι η Γαλλία είναι ο βασικός ωφελούμενος της επένδυσης. Σύμβουλος του Μακρόν χαρακτήρισε το σχέδιο «εξαιρετικά σημαντικό», υποστηρίζοντας ότι ενισχύει τη θέση της Γαλλίας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού παγκοσμίως και επιβεβαιώνει την ελκυστικότητα της γαλλικής αγοράς.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, η πρόεδρος της περιφέρειας Ιλ-ντε-Φρανς, Βαλερί Πεκρές, είχε δηλώσει ότι εργάζεται εδώ και 18 μήνες πάνω σε σχέδιο για θεματικό πάρκο εμπνευσμένο από το Dragon Ball.

Όπως ανέφερε, πρόκειται για επένδυση «της κλίμακας της Disney», η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την τουριστική ελκυστικότητα της περιοχής του Παρισιού.

Μακρόν – MBS: από το Dragon Ball έως τη γεωπολιτική

Η συμφωνία για τα θεματικά πάρκα αποτελεί μόνο ένα μέρος της ευρύτερης προσέγγισης μεταξύ Παρισιού και Ριάντ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συζήτησαν τις γεωπολιτικές κρίσεις αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Οι δύο ηγέτες προήδρευσαν, μάλιστα, στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Γαλλίας – Σαουδικής Αραβίας, το οποίο δημιουργήθηκε μετά την επίσκεψη του Μακρόν στο Ριάντ στα τέλη του 2024.

Στο επίκεντρο των επαφών βρίσκονται ζητήματα που εκτείνονται από το Ιράν και τον Λίβανο έως την ενέργεια και την άμυνα, με το Παρίσι να επιδιώκει να διατηρήσει ισχυρή παρουσία στη Μέση Ανατολή, παράλληλα με την επέκταση των οικονομικών δεσμών με το Ριάντ.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε βρεθεί μαζί με τον Μακρόν στο Παρίσι για τον τελικό του Esports World Cup, ο οποίος πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά εκτός Σαουδικής Αραβίας.

Σχόλια
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή