ΚΟΣΜΟΣ

Απόλυτη πλειοψηφία για το κόμμα του Ολάντ στις βουλευτικές της Γαλλίας

Απόλυτη πλειοψηφία για το κόμμα του Ολάντ στις βουλευτικές της Γαλλίας

Η κεντροαριστερά του Φρανσουά Ολάντ πέτυχε «καθαρή» νίκη στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας που διεξήχθησαν χθες (Κυριακή17/6).

Το Σοσιαλιστικό Kόμμα και οι πιο στενοί σύμμαχοί του (χωρίς να προσμετρούνται οι Πράσινοι) καταλαμβάνει την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, με 314 έδρες επί συνόλου 577, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών για την μητροπολιτική Γαλλία και τις υπερπόντιες κτήσεις και τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα για τις ψήφους των Γάλλων του εξωτερικού.

Οι Σοσιαλιστές καταλαμβάνουν 280 έδρες, τα διάφορα σχήματα της κεντροαριστεράς και της αριστεράς 22, η ριζοσπαστική αριστερά 12, ή συνολικά 314 έδρες.

Οι οικολόγοι πράσινοι (EELV) καταλαμβάνουν 17 έδρες, το Αριστερό Μέτωπο 10 και οι αυτονομιστές από την Μαρτινίκα 2, κάτι που σημαίνει πως το σύνολο των αριστερών κομμάτων έχει 343 έδρες.

Η συντηρητική Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) καταλαμβάνει 194 έδρες, το Νέο Κέντρο και τα διάφορα κεντρώα σχήματα 14, το MoDem 2, τα διάφορα κόμματα της δεξιάς 15 και τα πιο συντηρητικά σχήματα 6, δηλαδή συγκροτείται ένα σύνολο 229 εδρών για την δεξιά. Η ακροδεξιά καταλαμβάνει 3 έδρες, με το Εθνικό Μέτωπο να καταλαμβάνει 2.