ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία-Συρία: Σειρήνες πολέμου μετά την κατάρριψη

Τουρκία-Συρία: Σειρήνες πολέμου μετά την κατάρριψη

Στο «κόκκινο» είναι οι σχέσεις της Τουρκίας-Συρίας, μετά την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο την Παρασκευή παραβίασε τον συριακό εναέριο χώρο.

Αμέσως μετά το συμβάν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, δήλωσε ότι η χώρα του δεν είναι δυνατόν να αγνοήσει το γεγονός. Σήμερα, σύμφωνα με τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TRΤ, η Τουρκία εξέδωσε διπλωματική νότα εναντίον της Συρίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε τηλεφωνική του επικοινωνία το βράδυ του Σαββάτου με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ρωσίας, ενημέρωσε τους ομολόγους για το τι ακριβώς έχει γίνει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν κυρώσεις.

Σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, ο Νταβούτογλου επισήμανε πως το F4 «χτυπήθηκε όταν βρισκόταν σε απόσταση 13 μιλίων από τις ακτές της Συρίας». Ο τούρκος υπουργός διευκρίνισε πως το αεροσκάφος εκτελούσε εκπαιδευτική αποστολή και «δεν συμμετείχε σε επιχείρηση εναντίον της Συρίας». Ο ίδιος πρόσθεσε πως δοκίμαζε συστήματα ραντάρ και δεν έφερε οπλισμό.

Ο Νταβούτογλου υπογράμμισε πως η Συρία γνώριζε πως το αεροσκάφος ήταν τουρκικό και πως οι ισχυρισμοί της Δαμασκού πως το έμαθε αφού το κατέρριψε είναι αναληθείς. «Θα έπρεπε να γνωρίζουν από τα χαρακτηριστικά του αεροσκάφους, τα σήμερα και την τροχιά πτήσης», είπε χαρακτηριστικά. «Όπως και να είναι, διαθέτουμε στοιχεία από την επικοινωνία μέσω ραντάρ που αποδεικνύουν ότι γνώριζαν πως το αεροσκάφος ήταν δικό μας», συμπλήρωσε.

Tόνισε επίσης πως το αεροσκάφος έλαβε προειδοποίηση από τον τουρκικό πύργο ελέγχου ότι έχει περάσει στον εναέριο χώρο της Συρίας 15 λεπτά πριν καταρριφθεί. «Το αεροσκάφος επέστρεφε και χτυπήθηκε όταν είχε βγει από τον συριακό εναέριο χώρο», επισήμανε.

Τέλος, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Συρία δεν προειδοποίησε το αεροσκάφος ότι έχει παραβιάσει τον εναέριο χώρο της και δεν επικοινώνησε με την Τουρκία για να την προειδοποιήσει πριν το καταρρίψει.

Η Συρία αφού αρχικά ζήτησε συγνώμη, όπως ισχυρίζεται ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αργότερα υποστήριξε ότι εξάσκησε το «κυριαρχικό της δικαίωμα» εναντίον ενός «άγνωστου» αεροσκάφους που είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας, Τζιχάντ Μακντισί, σε δηλώσεις του στο τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό Α Χαμπέρ, ανέφερε ότι η Συρία δεν γνώριζε την προέλευση του αεροσκάφους, αποσαφηνίζοντας ότι «δεν υπήρχε έχθρα εναντίον της Τουρκίας. Ήταν απλώς μία ενέργεια υπεράσπισης της εθνικής μας κυριαρχίας».

Αγνοείται η τύχη των πιλότων

Ο Νταβούτογλου τόνισε πως οι έρευνες για τους αγνοούμενους πιλότους του τουρκικού μαχητικού F4 που καταρρίφθηκε από τη Συρία γίνονται σε συντονισμό με τις συριακές αρχές, αλλά δεν πρόκειται για κοινή επιχείρηση.

Είπε ακόμα πως ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει συνομιλίες για το θέμα αυτό με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και θα κάνει δηλώσει στο κοινοβούλιο της Τρίτη.

Τέλος ο Νταβούτογλου υπογράμμισε πως θα αναφέρει το επεισόδιο στο ΝΑΤΟ αυτήν την βδομάδα στο πλαίσιο του άρθρου 4 της Ατλαντικής Συμμαχίας το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων διαβουλεύσεις σε περίπτωση που ένα μέλος της συμμαχίας θεωρεί ότι απειλείται η ασφάλεια και η εδαφική του ακεραιότητα.

Ανησυχία στην διεθνή κοινότητα

Χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, έκανε συστάσεις για αντιμετώπιση της κατάστασης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας με διπλωματικά μέσα, θέτοντας μάλιστα στη διάθεση των χωρών την υποστήριξη του διεθνούς οργανισμού.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα, ο κ. Μπαν «εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού και ειδικά για τις πιθανές σοβαρές επιπτώσεις του συμβάντος στην περιοχή». Ο ΓΓ είπε πως οι σκέψεις του είναι στις οικογένειες των αγνοουμένων πιλότων και «συνεχάρη την Τουρκία για την συγκράτηση που επέδειξε στην αρχική της αντίδραση».

Σήμερα και το Ιράν κάλεσε την Άγκυρα και την Δαμασκό να δείξουν «αυτοσυγκράτηση». Η Τεχεράνη «ζήτησε και από τις δύο πλευρές να δείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση και εξέφρασε την ελπίδα το θέμα αυτό να επιλυθεί ειρηνικά μέσω διαλόγου ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε το βράδυ του Σαββάτου με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.