ΚΟΣΜΟΣ

Παραγουάη: Ένταση μετά την αποπομπή του Προέδρου

Παραγουάη: Ένταση μετά την αποπομπή του Προέδρου

«Αποπομπή της δημοκρατίας», χαρακτήρισε ο πρώην πρόεδρος της Παραγουάης Φερνάντο Λούγο τη νομιμότητα της αποπομπής του μετά από ψηφοφορία στο Καγκρέσο

και κάλεσε «σε ειρηνικές διαδηλώσεις» κατά της άδικης απόφασης των βουλευτών.

«Δεν αποπέμφθηκε ο Λούγο, αλλά η δημοκρατία. Η βούληση του λαού δεν έγινε σεβαστή», τόνισε σε περίπου 500 οπαδούς του που διαδήλωναν έξω από τηλεοπτικό σταθμό της πρωτεύουσας Ασουνσιόν.

Ο ίδιος κάλεσε τους οπαδούς του να «διαδηλώσουν ειρηνικά», τονίζοντας παράλληλα πως δέχεται «αυτήν την άδικη απόφαση στο όνομα της ειρήνης και της μη βίας».

Ο 61χρονος Λούγο, η αποπομπή και η αντικατάστασή του οποίο από τον αντιπρόεδρό του Φεντερίκο Φράνκο δεν έχει αναγνωριστεί από καμία χώρα της Λατινικής Αμερικής, επισήμανε πως είναι θύμα «κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος».

Λίγες ώρες πριν ο Φράνκο είχε δηλώσει πως επιθυμεί να συζητήσει με τον προκάτοχό του για να εξετάσουν τον ρόλο που θα μπορούσε να αναλάβει, ώστε να αποκατασταθεί η διεθνής εικόνα της χώρας.

Αργεντινή, Ουρουγουάη και Βραζιλία, εταίροι της Παραγουάης στον περιφερειακό οργανισμό Mercosur, ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.