ΚΟΣΜΟΣ

Απάντηση από Κίνα και Ρωσία περιμένει το Παρίσι για το Συριακό

Απάντηση από Κίνα και Ρωσία περιμένει το Παρίσι για το Συριακό

Την απάντηση της Κίνας και της Ρωσίας για το αν θα συμμετάσχουν στη σύνοδο των «Φίλων της Συρίας», αναμένει το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπερνάν Βαλερό, σημείωσε:

«Η Κίνα και η Ρωσία, όπως και το σύνολο των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχουν προσκληθεί στη σύνοδο αυτή. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακόμη λάβει διευκρινίσεις όσον αφορά τη συμμετοχή τους». Πρέπει ασφαλώς να σημειωθεί πως οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Ασάντ.

Οι Φίλοι του Συριακού Λαού, στους οποίους συγκαταλέγονται περισσότερες από 100 αραβικές και δυτικές χώρες, διεθνείς οργανώσεις, όπως και εκπρόσωποι της συριακής αντιπολίτευσης, είχαν ήδη συναντηθεί στην Τύνιδα το Φεβρουάριο και στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλιο. Η Μόσχα και το Πεκίνο είχαν μποϋκοτάρει τις συναντήσεις αυτές.

Πλέον πρόκειται να πραγματοποιηθεί η Τρίτη σύνοδος, λίγες μέρες μετά μετά τη συμφωνία για τις αρχές που θα διέπουν μια μετάβαση στη Συρία, η οποία επετεύχθη στη σύνοδο το Σάββατο στη Γενεύη της Ομάδας Δράσης για τη Συρία. Εκεί, θα συμμετάσχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία), χώρες που εκπροσωπούν τον Αραβικό Σύνδεσμο (Ιράκ, Κουβέιτ και Κατάρ), η Τουρκία και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Κίνα και Ρωσία δηλώνουν πως οι Σύριοι πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον τους, ενώ Ουάσινγκτον και Παρίσι τονίζουν πως η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο για την αποχώρηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.