ΚΟΣΜΟΣ

Να δοθεί σταδιακά τέλος στην κρίση προτείνει ο Άσαντ είπε ο Κόφι Ανάν

Να δοθεί σταδιακά τέλος στην κρίση προτείνει ο Άσαντ είπε ο Κόφι Ανάν

Να δοθεί σταδιακά τέλος στην συριακή κρίση επιθυμεί ο Άσαντ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του διεθνούς μεσολαβητή Κόφι Ανάν, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Τεχεράνη, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη.

«Πρότεινε (ο Άσαντ) τη δημιουργία μιας προσέγγισης που θα ξεκινά από τα κάτω προς τα πάνω, σε κάποιες περιοχές όπου έχουν σημειωθεί τα χειρότερα βίαια επεισόδια, ώστε να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τη βία εκεί και σταδιακά να προχωρήσουμε και να τερματίσουμε τη βία σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο Άναν, σύμφωνα με το κείμενο της συνέντευξής του, που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ.

Πάντως, ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου αρνήθηκε να δώσει άλλες λεπτομέρειες, επισημαίνοντας, ότι το σχέδιο πρέπει να συζητηθεί με τη συριακή αντιπολίτευση. Στο μεταξύ, ο Άναν έφτασε σήμερα και στη Βαγδάτη, όπου αναμένεται να συνομιλήσει με τον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι για την κατάσταση στη Συρία.

«Ο Κόφι Άναν έφτασε στη Βαγδάτη για να συζητήσει για πολλά θέματα, ανάμεσά τους και η Συρία», δήλωσε ένας Ιρακινός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Θα συναντηθεί με τον Μάλικι και στη συνέχεια θα αναχωρήσει», πρόσθεσε. Ο εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης Άλι Μπάμπαγ επιβεβαίωσε τη συνάντηση μεταξύ του Άναν και του Μάλικι. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Κόφι Άναν μεταβαίνει στο Ιράν, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα του διεθνούς μεσολαβητή για τη Συρία.