ΚΟΣΜΟΣ

Βροχή καταγγελιών για τα νεκροταφεία της Κύπρου

Βροχή καταγγελιών για τα νεκροταφεία της Κύπρου

Σειρά επιστολών αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νεκροτομεία Λεμεσού, Πάφου και Λάρνακας έδωσε στη δημοσιότητα ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος, σε συνέχεια του περιστατικού που συνέβη τη Δευτέρα με την κλητήρα στο Νεκροτομείο Λεμεσού.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Δίπλαρος διερωτήθηκε αν ο Υπουργός Υγείας έχει διατάξει έρευνα σχετικά με το θέμα και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος σεβασμός στους νεκρούς και τους συγγενείς τους, και να διασφαλίζονται οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής των εργαζομένων στα νεκροτομεία Λεμεσού, Πάφου και Λάρνακας.

Αναφέρθηκε επίσης σε σειρά από επιστολές της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, τόσο προς τις αρμόδιες ιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και προς αρμόδιους Υπουργούς, όπου γίνεται αναφορά στα προβλήματα των νεκροτομείων.

Οπως είπε, σε επιστολή προς τη Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, με ημερομηνία 20 Αυγούστου 2007, οι τρεις ιατροδικαστές Σοφοκλής Σοφοκλέους, Ελένη Αντωνίου και Νικόλας Χαραλάμπους αναφέρουν ότι τα νεκροτομικά τραπέζια παρουσιάζουν συνεχείς βλάβες και διαρροές των υγρών και χρήζουν άμεσης και επείγουσας αλλαγής.

Στην επιστολή των ιατροδικαστών, πρόσθεσε, αναφέρεται ότι απαραίτητος εξοπλισμός είναι τα νεκροτομικά εργαλεία και ο κλίβανος αποστείρωσης των εργαλείων.

Συνέχισε λέγοντας ότι στις 4 Ιανουαρίου 2008 ο Διευθυντής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Σοφοκλής Σοφοκλέους ανέφερε σε νέα επιστολή του ότι το πρόβλημα των νεκροτομικών τραπεζιών έχει επιδεινωθεί, σε βαθμό που εμποδίζει τη σωστή λειτουργία και χρήση τους.

Ο κ. Δίπλαρος είπε ότι λίγους μήνες αργότερα και αφού δεν έγινε το παραμικρό από το Υπουργείο Υγείας, στις 28 Ιουλίου 2008, με νέα επιστολή του προς τον Διευθυντή του ΓΝ Λεμεσού ο ιατροδικαστής κ. Σοφοκλέους αναφέρεται σε δύο νεκροτομικά τραπέζια που έχουν φθαρεί, προσθέτοντας ότι επείγει η άμεση αντικατάστασή τους.

Συμπλήρωσε ότι σε επιστολή στις 18 Σεπτεμβρίου 2008 προς τον Υπουργό Υγείας, ο κ. Σοφοκλέους αναφέρει ότι δεν έχει γίνει το παραμικρό σε ό,τι αφορά τα νεκροτομικά τραπέζια και εργαλεία, ζητώντας από το Υπουργείο να επιληφθεί του θέματος. Στην επιστολή αναφέρεται ότι οι συνθήκες εργασίας στα νεκροτομεία Λεμεσού και Πάφου είναι απαράδεκτες και εκτός προδιαγραφών ΕΕ.

Ακολούθησε άλλη επιστολή στις 30 Μαρτίου 2009, όπου αναφέρεται ότι όλες οι διαβεβαιώσεις ήταν απλά υποσχέσεις, ενώ σε νέες επιστολές στις 26 και 27 Ιουλίου 2011, οι ιατροδικαστές αναφέρουν ότι από την 1η Οκτωβρίου 2011 δεν θα παρέχουν υπηρεσίες στα νεκροτομεία Λεμεσού, Πάφου, Λάρνακας, καθώς δεν πληρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.

Το θέμα δεν θα πέσει στα μαλακά, θα το παρακολουθούμε και ζητούμε άμεσα εξηγήσεις και λύσεις, είπε ο κ. Δίπλαρος στο ΣΙΓΜΑ της Κύπρου.